Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Η πόλη μου

40 λεπτά

Μιλώ για την πόλη μου!

Φύλλα Εργασίας

Σε πρώτη φάση διερευνώνται οι πρότερες απόψεις των νηπίων αναφορικά με την πόλη τους, δημιουργώντας έναν εννοιολογικό χάρτη. Τα νήπια χωρίζονται σε ομάδες και αποτυπώνουν σε φύλλο εργασίας (επισύναψη 1η) τις απόψεις τους γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η διαδραστική εφαρμογή και τα νήπια με τη μέθοδο drag and drop δημιουργούν έναν κοινό εννοιολογικό χάρτη, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις τους ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνονται και με το σχετικό λεξιλόγιο.

Στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις εντυπώσεις που τους προκαλεί η θέα της πόλης τους από ψηλά και να έρθουν σε επαφή με τη χρήση του λογισμικού Google Earth. Η επαφή αυτή αναμένεται να τους γεννήσει ερωτηματικά για το πού βρίσκεται το σχολείο τους, το σπίτι τους. Προαιρετικά τα νήπια καλό είναι να αποτυπώσουν σε φύλλο εργασίας (επισύναψη 2η) την απόσταση που διανύουν καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο περιγράφοντας παράλληλα και τι συναντούν καθ'οδόν.

Στο τέλος μέσω ενός παιχνιδιού μνήμης τα νήπια επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ποιοι ζουν, εργάζονται ή τι κρύβει ένα κτίριο.

 

Εννοιολογική χαρτογράφηση πρότερων ιδεών των νηπίων για την πόλη που ζουν.

Η πόλη μου από ψηλά

Διευκρίνιση: 
Δείξτε στα νήπια μία φωτογραφική λήψη από το Google Earth της πόλης τους από ψηλά. Ενθαρρύνετε τα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η πόλη μου στο χάρτη

Διευκρίνιση: 
Επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://earth.google.com/ και περιηγηθείτε πάνω από την πόλη της επιλογής σας δορυφορικά.

Παιχνίδι μνήμης με τα κτίρια της πόλης

Διευκρίνιση: 
Γυρίστε τις κάρτες, βρείτε τα όμοια κτίρια και απαντήστε στις ερωτήσεις!
Δημιουργός Σεναρίου: ΜΑΡΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ (Εκπαιδευτικός)