Μουσική (Γυμνάσιο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 2 ώρες

Η επίδραση των ελληνικών παραδοσιακών ρυθμών και οργάνων στη σύγχρονη ελληνική μουσική

45 λεπτά

Γνωρίζω το έργο ελλήνων συνθετών

Οι μαθητές θα ακούσουν έργα από διαφορετικά είδη μουσικής. Οι ομοιότητές τους εστιάζουν στον συνδυασμό των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου είδους μουσικής με παραδοσιακά στοιχεία (ρυθμοί, όργανα). Ζητούμενο στη συγκεκριμένη φάση είναι η αναγνώριση των παραδοσιακών στοιχείων και η σύνδεσή τους με τη σύγχρονη ελληνική μουσική (20ου και 21ου αι). 

Βρίσκω τον ρυθμό στο τραγούδι "Τζαμάικα".

Διευκρίνιση: 
Τζαμάικα, Από το δίσκο Θαλασσογραφίες, στ.: Λ. Παπαδόπουλος, μουσ.: Μ. Λοΐζος.
Σχόλιο: 
Οι μαθητές βρίσκουν τον ρυθμό του τραγουδιού (5/8, 3+2). Μπορούν να το χτυπήσουν με τα χέρια τους, στο σώμα τους (body percussion) ή σε άλλο κρουστό όργανο. Στη συνέχεια, μπορούν να το συνοδέψουν με τα μουσικά όργανα και να το τραγουδήσουν. Για τη ζωή του Μ. Λοϊζου (ενδεικτικά): Βιβλίο Μαθητή, Μουσική Γ΄ Γυμνασίου, σσ. 77,78, https://el.wikipedia.org/wiki/Μάνος Λοΐζος, http://www.sansimera.gr/biographies/296,

Βρίσκω τον ρυθμό, συνοδεύω, τραγουδώ, χορεύω: "Ας κρατήσουν οι χοροί".

Διευκρίνιση: 
"Ας κρατήσουν οι χοροί": στ. - μουσ. : Δ. Σαββόπουλος. Δίσκος: Τραπεζάκια έξω, 1983.
Σχόλιο: 
Οι μαθητές βρίσκουν το ρυθμό του τραγουδιού (7/8, 3+2+2). Μπορούν να το χτυπήσουν με τα χέρια τους, στο σώμα τους (body percussion) ή σε άλλο κρουστό όργανο. Στη συνέχεια, μπορούν να το συνοδέψουν με τα μουσικά όργανα, να το τραγουδήσουν και να το χορέψουν. Περισσότερα για το Δ. Σαββόπουλο (ενδεικτικά): Βιβλίο μαθητή, Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 79,80 και http://www.savvopoulos.net/site/site.asp.

Βρες τον ρυθμό, συνόδεψε, χόρεψε: "Τσάμικος".

Διευκρίνιση: 
"Τσάμικος": στ.: Ν. Γκάτσος, μουσ.: Μ. Χατζιδάκις. Δίσκος: "Αθανασία", 1976. Η παρτιτούρα του τραγουδιού περιέχεται στο Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων Γυμνασίου, σελ. 101.
Σχόλιο: 
Οι μαθητές βρίσκουν το ρυθμό του τραγουδιού (3/4). Μπορούν να το χτυπήσουν με τα χέρια τους, στο σώμα τους (body percussion) ή σε άλλο κρουστό όργανο. Στη συνέχεια, μπορούν να το συνοδέψουν με τα μουσικά όργανα, να το τραγουδήσουν και να το χορέψουν. Για τη ζωή και το έργο του Μ. Χατζιδάκι (ενδεικτικά): Βιβλίο Μαθητή, Μουσική Γ΄ Γυμνασίου σσ. 66-68. και www.manoshadjidakis.gr. Για τον Νίκο Γκάτσο (ενδεικτικά): https://el.wikipedia.org/wiki/Νίκος_Γκάτσος. Σημείωση: ο τσάμικος είναι ουσιαστικά εξάσημος ρυθμός (6/4), αλλά για λόγους απλούστευσης του μετρήματος, τον μετράμε στα 3/4.

Χτυπώ το ρυθμό: "Χαρταετοί".

Διευκρίνιση: 
"Χαρταετοί: μουσ.: Μ. Θεοδωράκης. Δίσκος: Η γειτονιά των αγγέλων (1963).
Σχόλιο: 
Οι μαθητές βρίσκουν το ρυθμό του τραγουδιού (5/8, 3+2). Μπορούν να το χτυπήσουν με τα χέρια τους, στο σώμα τους (body percussion) ή σε άλλο κρουστό όργανο. Στη συνέχεια, μπορούν να το συνοδέψουν με τα μουσικά όργανα. Περισσότερα για το Μίκη Θεοδωράκη (ενδεικτικά): Βιβλίο μαθητή Μουσικής Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 69-72 και www.mikistheodorakis.gr. Παρτιτούρα για το έργο Χαρταετοί: http://partitourabouz.blogspot.gr/2015/03/blog-post_752.html
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΕΡΑΚΑΚΗ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΤΣΕΡΠΕ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΑ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ(ΡΕΝΑΤΑ) (Συντονιστής)