Ιστορία (ΠΕ) (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 2 ώρες

Από την Ήττα στην Ανόρθωση: Το Κίνημα στο Γουδί

45 λεπτά

Οι Αιτίες, οι Άνθρωποι, τα Γεγονότα

Οι μαθητές/τριες εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατανόησης των στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής πραγματικότητας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα που οδήγησαν στο Κίνημα στο Γουδί.

Περιγράφουν τι ήταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος και ποιες ήταν οι επιδιώξεις του. Ανασυνθέτουν τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν το Κίνημα του 1909 στο Γουδί.

Συσχετίζουν και συνδέουν τα αιτήματα των οργανωτών με τις πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας και ανακαλύπτουν τις σχέσεις των αιτημάτων αυτών με την λαϊκή αποδοχή του κινήματος.

Το Κίνημα στο Γουδί και ο Βενιζέλος

Διευκρίνιση: 
Στο χρονολόγιο παρουσιάζονται οι πολιτικές εξελίξεις από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) έως το Κίνημα στο Γουδί και τη νίκη του Βενιζέλου στις εκλογές του 1910.

Τόσες αιτίες...

Διευκρίνιση: 
Αναζητήστε στο παραπάνω χρονολόγιο τα αίτια που οδήγησαν στη συγκρότηση του "Στρατιωτικού Συνδέσμου" και στο Κίνημα στο Γουδί. Στη συνέχεια συμπληρώστε τις φράσεις που ακολουθούν.

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος

Διευκρίνιση: 
Παρακολουθήστε το βίντεο και συζητήστε/περιγράψτε τα ερωτήματα που θέτει.

Ο Λαός στο πλευρό του Στρατιωτικού Συνδέσμου

Διευκρίνιση: 
Να παρατηρήσετε και να σχολιάσετε την εικόνα και τα κείμενα που τη συνοδεύουν. Πώς ερμηνεύετε τη θετική στάση του λαού της Αθήνας απέναντι στο Κίνημα του 1909; (Τα κείμενα εμφανίζονται όταν κάνετε κλικ στο διαδραστικό κίτρινο κύκλο πάνω στην εικόνα)
Δημιουργός Σεναρίου: ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ/ΚΑΣΚΑΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΒΙΤΟΥΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ/ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (Συντονιστής)