Οδηγίες Συγγραφής Σεναρίων
Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες συγγραφής σεναρίων πατώντας εδώ.
Πνευματικά Δικαιώματα Σεναρίων
Όλα τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια διέπονται από πνευματικά δικαιώματα. Διαβάστε αναλυτικά.
Συχνές ερωτήσεις που αφορούν τη χρήση της πλατφόρμας
Παραθέτουμε τα βήματα για τον εντοπισμό του πεδίου "Θεματική Ταξινομία" για το επιθυμητό σενάριο:
1. Επιλογή "Ταυτότητας σεναρίου" (κλικ στην αριστερή στήλη της οθόνης επεξεργασίας του σεναρίου)
2. Επιλογή "Επιπλέον πληροφορίες" (κλικ στο πάνω μέρος-μεσαίο κουμπί)
3. Κατεβάζετε την μπάρα κύλησης προς τα κάτω ώσπου να εντοπίσετε το πεδίο "Θεματική Ταξινομία"
4. Επιλέγετε την επιθυμητή ταξινομία (έως τρία επίπεδα) [αριθμός 1 συνημμένης εικόνας]
5. Επιλέγετε "Προσθήκη" κάνοντας κλικ στο κουμπί για να περαστεί η επιλεγμένη ταξινομία [αριθμός 2 συνημμένης εικόνας]
6. Επιλέγετε "Αποθήκευση" κάνοντας κλικ στο κουμπί για να αποθηκευτεί το σύνολο των αλλαγών [αριθμός 3 συνημμένης εικόνας]
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλεύεστε τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, όπως είναι διαθέσιμος στην αρχική σελίδα της Πλατφόρμας.
Η Πλατφόρμα βασίζεται στην τεχνολογία HTML5 και οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων βίντεο είναι "mp4" και "webm".
Ορισμένα βίντεο (π.χ από το Φωτόδενδρο) χρησιμοποιούν τεχνολογία flash. Για το διαδραστικό στοιχείο "ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ" η τεχνολογία flash δεν επιτρέπεται, καθώς τα βίντεο πρέπει να είναι σε φορμάτ MPEG H.264, οπότε και δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης των εν λόγω αρχείων στο στοιχείο "Διαδραστικό Βίντεο". Εναλλακτικά, τα συγκεκριμένα αρχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω του διαδραστικού στοιχείου "ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ", το οποίο μπορεί να εντάξει αυτούσιο το αρχείο, παραπέμποντας το χρήστη στο συγκεκριμένο υπερσύνδεσμο (θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή των βίντεο, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις των εκάστοτε πνευματικών δικαιωμάτων).
Σε περίπτωση που δημιουργείτε ένα βίντεο (π.χ. στο πρόγραμμα movie maker) πρέπει να πάτε στις επιλογές δημιουργίας βίντεο και να επιλέξετε τύπο MPEG H.264 (σε κάποια προγράμματα αυτή η επιλογή ονομάζεται video codec). Το αρχείο θα έχει κατάληξη ".mp4" και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσθήκη διαδραστικών στοιχείων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες για τα δύο άνω διαδραστικά στοιχεία από τον τρέχοντα οδηγό της Πλατφόρμας Αίσωπος.
Όχι. Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων είναι συγκεκριμένοι, ενώ καθαρά για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων τύπων. Ένα φαινομενικά "αθώο" αρχείο τύπου ".zip" ενδέχεται να περιέχει κακόβουλες εφαρμογές, προξενώντας προβλήματα κατά την εκτέλεσή του.
Δεν υποστηρίζεται η μετακίνηση/αντιγραφή υλοποιημένων διαδραστικών στοιχείων μεταξύ των Φάσεων ενός Σεναρίου. Θα πρέπει για κάθε Φάση το συγκεκριμένο διαδραστικό στοιχείο να δημιουργείται από την αρχή.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά, είναι να αλλάξετε τη σειρά των φάσεων ή των Δομικών/Διαδραστικών Στοιχείων μέσα σε κάθε φάση.
Πριν από όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να σχεδιάζετε/αναπτύσσετε ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ, δεδομένου ότι η χρήση Ψηφιακού Υλικού από εξωτερικές πηγές ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικές ελλείψεις στα Σενάρια που αναπτύσσετε, εφόσον το υλικό που χρησιμοποιείτε αποτελεί σύνδεσμο προς εξωτερικές πηγές και οι πηγές άντλησης του υλικού σας πάψουν να υφίστανται για οποιαδήποτε αιτία.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της Google, όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα https://www.google.com/intl/el/policies/terms/ , ισχύει ότι:
Όταν ανεβάζετε, υποβάλετε, αποθηκεύετε, αποστέλλετε ή λαμβάνετε περιεχόμενο στις Υπηρεσίες μας ή μέσω των Υπηρεσιών μας, δίνετε στην Google (και σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται) μια παγκόσμια άδεια χρήσης, φιλοξενίας, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων (όπως αυτά που προκύπτουν από μεταφράσεις, προσαρμογές ή άλλες αλλαγές που πραγματοποιούμε, προκειμένου το περιεχόμενό σας να λειτουργεί καλύτερα με τις Υπηρεσίες μας), επικοινωνίας, δημοσίευσης, δημόσιας εκτέλεσης, δημόσιας προβολής και διανομής του εν λόγω περιεχομένου.
Επιπλέον, η Google επίσημα δίνει τη δυνατότητα το κάθε βίντεο να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Συνεπώς, όταν ο εκπαιδευτικός ενσωματώνει ένα βίντεο Youtube, τότε δεν φαίνεται να παραβιάζεται κανένα πνευματικό δικαίωμα, αφού στο βίντεο υπάρχει κάτω δεξιά υπερσύνδεσμος (με το λογότυπο του Youtube) που οδηγεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του βίντεο στο Youtube, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και ο δημιουργός του.
Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός απλά κάνει χρήση του δικαιώματος για ενσωμάτωση βίντεο, την οποία δυνατότητα ο δημιουργός του βίντεο έχει αποδεχτεί αυτόματα κατά την μεταφόρτωση του βίντεο στους εξυπηρετητές της Google.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο https://support.google.com/youtube/topic/2778546?hl=el&ref_topic=2676339
Η Πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα για αλλαγή στη σειρά εμφάνισης των φάσεων του Σεναρίου που αναπτύσσετε. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
1. Κάνετε κλικ (στην αριστερή μπάρα) στην επιλογή "Φάσεις Σεναρίου".
2. Στη δεξιά οθόνη εμφανίζονται όλες οι φάσεις που έχετε δημιουργήσει για το Σενάριό σας.
3. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο σταυρόνημα μιας φάσης και με "drag and drop" να αλλάξετε τη σειρά εμφάνισης μιας ή περισσοτέρων φάσεων. Πρέπει να πατήσετε αποθήκευση για να αλλάξει η σειρά εμφάνισης.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εισάγοντας τρία διαδραστικά στοιχεία, διαδοχικά το ένα κάτω από το άλλο. Αρχικά μια εικόνα, έπειτα ένα αρχείο ήχου και τέλος μια ερώτηση αντιστοίχισης. Στην προεπισκόπιση της σχετικής φάσης του Σεναρίου, τα τρία αυτά στοιχεία θα εμφανίζονται συγχρόνως στην οθόνη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε το διαδραστικό στοιχείο Διαδραστικής Παρουσίασης. Σε μια διαφάνεια της παρουσίασης μπορείτε να προσθέσετε και τα τρία παραπάνω στοιχεία (σε αυτήν την περίπτωση δώστε προσοχή ώστε να μην επικαλύπτονται τα στοιχεία, διότι ενδέχεται να μην εμφανίζονται στην προεπισκόπηση της τελικής παρουσίασης).
Το προτεινόμενο μέγεθος της εικόνας Σεναρίου, για να εμφανίζεται σωστά στην οθόνη «Τα σενάρια μου», είναι:
Πλάτος: 440 pixels
Ύψος: 240 pixels
Το Τεχνικό Δελτίο της Πράξης καθορίζει ότι το Σενάριο θα πρέπει συνολικά να ΜΗΝ ξεπερνά τις 3 ώρες. Επομένως, υπάρχει πλαφόν ωρών, και θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα η έκταση του Σεναρίου.
Η πλατφόρμα «Αίσωπος» είναι συμβατή με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτύου. Τα πολυμεσικά στοιχεία μπορούν να εισαχθούν αξιοποιώντας το διαδραστικό στοιχείο "Εξωτερικό Περιεχομένο".
Ειδικότερα, οτιδήποτε πολυμεσικό στοιχείο βασίζεται σε τεχνολογία HTML5 (η οποία και είναι προτιμητέα) ή Flash υποστηρίζεται, αρκεί ο χρήστης να διαθέτει σύγχρονο φυλλομετρητή. Πολυμεσικά στοιχεία σε Java επίσης υποστηρίζονται. Στοιχεία όπως Flash ή Java, όμως, απαιτούν από το χρήστη να κατεβάσει επιπλέον αρχεία στον υπολογιστή του για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Π.χ, αντικείμενα του Φωτόδεντρου που χρησιμοποιούν τεχνολογία Flash, έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία σε σενάρια.
Τέλος, για λόγους συμβατότητας / εγκατάστασης επιπλέον λογισμικού, προτείνεται το Learning Object που θα χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικό περιεχόμενο να είναι click and play για να αποφύγει ο αποδέκτης του Σεναρίου τις πολλαπλές πλοηγήσεις (προς δική του διευκόλυνση).
Βλέπε ερώτηση 31: «Το πλήθος χαρακτήρων στους διδακτικούς στόχους και τίτλους φάσεων δεν είναι αρκετό».
Το σύνολο των πεδίων τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Πλατφόρμα Αίσωπος, έχουν προκύψει από την υπεύθυνη επιστημονική ομάδα μελών ΔΕΠ που συμμετέχουν στο Έργο. Η Πλατφόρμα πληροί την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν προσθαφαιρέσεις.
Λόγω της ευελιξίας που προσφέρει, μπορείτε να προσθέσετε πεδία που κρίνετε απαραίτητα κατά βούληση, είτε με τη μορφή εισαγωγής του δομικού/διαδραστικού στοιχείου "Κείμενο" μέσα σε κάθε φάση, είτε σε αντίστοιχο πεδίο της γενικής περιγραφής του Σεναρίου.
Όχι, αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται στην τρέχουσα έκδοση της Πλατφόρμας.
Τα Φύλλα Εργασίας είναι προαιρετικά, ανατίθενται ξεχωριστά σε κάθε Φάση και μπορείτε να εισάγετε αυθαίρετο αριθμό (δηλαδή να εισάγετε ένα, πάνω από ένα ή κανένα φύλλο εργασίας ανά Φάση).
Η ονοματοδοσία των Φύλλων Εργασίας είναι συμβατική και δεν είναι επεξεργάσιμη, δηλαδή έχει τη μορφή "Φύλλο Εργασίας 1", "Φύλλο Εργασίας 2", κοκ, ανάλογα με τη σειρά ανεβάσματος (upload) του αρχείου.
Υπόψη ότι οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων για ανέβασμα Φύλλων Εργασίας είναι αποκλειστικά οι ακόλουθοι: doc, docx, xls, xlsx, pdf.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενδεικτικό όνομα αρχείου ώστε να υποδηλώσετε ενδεχομένως κάποια διαφορετική ιδιότητα.
Εναλλακτικά, μπορείτε π.χ να ενσωματώσετε επεξηγηματικό κείμενο είτε εντός του Φύλλου Εργασίας είτε σε κάποιο περιγραφικό πεδίο της Φάσης κατά περίσταση.
Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εισάγετε 'ανοικτή ερώτηση' είναι να εισάγετε το δομικό εργαλείο "ΚΕΙΜΕΝΟ". Ακολουθώντας τις οδηγίες του οδηγού, μπορείτε να εισάγετε την 'ανοικτή' ερώτηση που επιθυμείτε στο πεδίο "Κείμενο που θα φαίνεται" και να πατήσετε 5-6 φορές το 'enter', ώστε να δεσμευθεί ικανός κενός χώρος για την εν δυνάμει 'ανοικτή' απάντηση κατά την προεπισκόπηση του Σεναρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά τη σχεδίαση της Πλατφόρμας δεν επιτρέπει τη μόνιμη αποθήκευση των απαντήσεων στα εκάστοτε διαδραστικά εργαλεία. Συνεπώς, η άνω δυνατότητα (η οποία δεν θεωρείται διαδραστική) δεν παρέχεται 'on-line' κατά την προεπισκόπηση του Σεναρίου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά στην έντυπη μορφή του Σεναρίου.
Μπορείτε ελεύθερα να δημιουργήσετε σενάριο και να το αλλάξετε σε δεύτερο χρόνο εξ ολοκλήρου ή ακόμα και να το διαγράψετε. Μόνο μετά την Οριστική Υποβολή δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε καμία επιπλέον ενέργεια.
Πριν από όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να σχεδιάζετε/αναπτύσσετε ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ, δεδομένου ότι η χρήση Ψηφιακού Υλικού από εξωτερικές πηγές ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικές ελλείψεις στα Σενάρια που αναπτύσσετε, εφόσον το υλικό που χρησιμοποιείτε αποτελεί σύνδεσμο προς εξωτερικές πηγές και οι πηγές άντλησης του υλικού σας πάψουν να υφίστανται για οποιαδήποτε αιτία.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε/υπενθυμίσουμε ότι το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Ανοικτής Βιβλιοθήκης Wikipedia, μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αλλάξει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Είναι ένα καλό σημείο βάσης, αλλα δεν είναι επιστημονικά εξασφαλισμένη η ποιότητα του περιεχομένου της.
Πριν από όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να σχεδιάζετε/αναπτύσσετε ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ, δεδομένου ότι η χρήση Ψηφιακού Υλικού από εξωτερικές πηγές ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικές ελλείψεις στα Σενάρια που αναπτύσσετε, εφόσον το υλικό που χρησιμοποιείτε αποτελεί σύνδεσμο προς εξωτερικές πηγές και οι πηγές άντλησης του υλικού σας πάψουν να υφίστανται για οποιαδήποτε αιτία.
Ορισμένες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την τεχνολογία "flash" για να προβάλουν πληροφορίες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία πλέον θεωρείται ξεπερασμένη και μη συμβατή με τις νέες τεχνολογίες. Παρόλα αυτά, επιλέξαμε να την επιτρέψουμε στο εξωτερικό περιέχομενο για να έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί σε εκπαιδευτικά στοιχεία, όπως π.χ στα στοιχεία του Φωτόδεντρου.
Επίσης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το εξωτερικό περιεχόμενο διότι ορισμένες ιστοσελίδες ενδέχεται να χρειάζονται εγκατεστημένη έκδοση της Java, με ενδεχόμενη εγκατάσταση του συγκεκριμένου πακέτου.
Δοκιμάστε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη cache του φυλλομετρητή σας (π.χ. στον chrome στις Ρυθμίσεις -> Σύνθετες ρυθμίσεις -> Διαγραφή δεδομένων περιήγησης).
Το σύνολο των υφιστάμενων ταξινομιών έχει προκύψει με βάση προηγούμενη μελέτη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλαχτούν οι συγκεκριμένες ταξινομίες, διότι είναι εγκεκριμένες στο πλαίσιο άλλου έργου και χρησιμοποιούνται για σύνδεση με το Ψηφιακό Σχολείο (Φωτόδεντρο).
Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εντάξετε το Σενάριό σας στην περισσότερο "κοντινή" Ταξινομία.
Το διαδραστικό στοιχείο "Ερώτηση Πολλαπλής Επιλογής" είναι ατομικό στοιχείο, δηλαδή μπορείτε να προσθέτετε μία ερώτηση τη φορά με τη δυνατότητα αυθαίρετου αριθμού απαντήσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιο πλήκτρο που να προσθέτει καινούρια ερώτηση, ενώ για να προσθέσετε επιπλέον ερώτηση πολλαπλής επιλογής θα πρέπει για κάθε μία να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία εισαγωγής του διαδραστικού στοιχείου «Ερώτηση Πολλαπλής Επιλογής».
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδραστικό στοιχείο "Σειρά Ερωτήσεων Μοναδικής Επιλογής", κατά το οποίο έχετε την άνω δυνατότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλεύεστε την τρέχουσα έκδοση του εγχειριδίου χρήσης της Πλατφόρμας Αίσωπος.
1. Στην οθόνη επεξεργασίας του διαδρ. βίντεο πηγαίνετε στο καρέ του βίντεο που έχετε τοποθετήσει το διαδρ. στοιχείο.
2. Έπειτα κάνετε διπλό κλικ πάνω στον τίτλο του στοιχείου και εμφανίζεται παράθυρο επεξεργασίας του διαδρ. στοιχείου.
3. Εκεί πατάτε το κόκκινο κουμπί «Αφαίρεση» και στο παράθυρο επιβεβαίωσης πατάτε «ΟΚ».
4. Μην ξεχάσετε να πατήσετε το κουμπί «Αποθήκευση» για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που κάνατε.
Η συγκεκριμένη λειτουργία δεν υποστηρίζεται στο ΔΕ "Ερώτηση Επιλογής Λέξεων" παρά μόνο στο ΔΕ "Κείμενο".
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο τρέχον εγχειρίδιο χρήσης της Πλατφόρμας Αίσωπος.
Η πλατφόρμα βασίζεται στην τεχνολογία HTML5. Τα βίντεο πρέπει να είναι σε φορμάτ MPEG H.264.
Όταν δημιουργείτε ένα βίντεο (π.χ. στο πρόγραμμα movie maker) πρέπει να πάτε στις επιλογές δημιουργίας βίντεο και να επιλέξετε τύπο MPEG H.264 (σε κάποια προγράμματα αυτή η επιλογή ονομάζεται video codec). Το αρχείο θα έχει κατάληξη ".mp4".
Υπάρχει περιθώριο 40 λεπτών για τη διάρκεια της μεταφόρτωσης. Εάν έχετε χαμηλή ταχύτητα μεταφόρτωσης (upload speed) και το αρχείο δεν προλαβαίνει να ανέβει σε 40 λεπτά, τότε εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα (SyntaxError: Unexpected token S).
Εάν εξακολουθείτε να λαμβάνετε το συγκεκριμένο μήνυμα, ακόμα και αν δοκιμάσετε γρηγορότερη σύνδεση, επικοινωνήστε μαζί μας δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επιθυμητό αρχείο προς ανέβασμα (upload).
Στο ΔΕ "ΕΙΚΟΝΑ" μπορείτε να εισάγετε μία εικόνα κάθε φορά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον τρέχοντα οδηγό χρήσης της Πλατφόρμας.
Ο σκοπός του συγκεκριμένου συνδυασμού (Διαδραστικό εργαλείο Κείμενο --> Εισαγωγή αποσπάσματος κώδικα γλώσσας προγραμματισμού) είναι η οπτική/χρωματική αποτύπωση, σε μορφή παράθεσης τμήματος κώδικα κατά την προεπισκόπηση του Σεναρίου. Δεν γίνεται κανενός είδους έλεγχος (compile, debugging, κτλ), οπότε ορθώς και δεν φαίνεται το αποτέλεσμα της HTML (ή της εκάστοτε επιλεγμένης γλώσσας προγραμματισμού).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης (Επιλογές βοήθειας του διαδραστικού εργαλείου "Κείμενο").
Πριν από όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να σχεδιάζετε/αναπτύσσετε ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ, δεδομένου ότι η χρήση Ψηφιακού Υλικού από εξωτερικές πηγές ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικές ελλείψεις στα Σενάρια που αναπτύσσετε, εφόσον το υλικό που χρησιμοποιείτε αποτελεί σύνδεσμο προς εξωτερικές πηγές και οι πηγές άντλησης του υλικού σας πάψουν να υφίστανται για οποιαδήποτε αιτία.
Αναφορικά με το Θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων και ειδικότερα στη χρήση ψηφιακού υλικού στο Διαδίκτυο, είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί εξειδικευμένη Νομική Γνώση. Στην περίπτωση που παρόλα αυτά επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό από εξωτερικές πηγές και για τη διευκόλυνση της εργασίας σας, εντοπίσαμε και καταγράψαμε σύντομο οδηγό, που νομίζουμε ότι μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με το υλικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα Σενάριά σας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το σύνολο του πολυμεσικού υλικού που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε έγκειται στις διατάξεις του Ν. 2121/1993 περί Πνευματικών Δικαιωμάτων. Ο πλέον καθολικά χρησιμοποιούμενος τύπος άδειας είναι ο “Creative Commons” (www.creativecommons.gr), ο οποίος προσφέρει αρκετές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, η Πλατφόρμα Αίσωπος διέπεται από το είδος άδειας «Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike Greece 3.0» (συντομογραφία «Creative Commons 3.0/CC BY - NC -SA 3.0 GR»).
Για κάθε αρχείο που χρησιμοποιείτε (π.χ εικόνα, βίντεο, ήχος), πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων την άδεια χρήσης όπως έχει οριστεί από το δημιουργό, ή εάν ανήκει ήδη στο λεγόμενο «δημόσιο τομέα» (δηλαδή είναι ελεύθερο προς χρήση). Βέβαια, ακόμα και αυτά τα αρχεία που διέπονται από «ανοικτές άδειες» ενδέχεται να έχουν περιορισμούς (π.χ «αναφορά στο δημιουργό»), τους οποίους οφείλετε να τηρήσετε. Συνεπώς πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή σας.
Για παράδειγμα, εάν συγκεκριμένο υλικό έχει σημανθεί με την άδεια «Αναφορά (BY)- Παρόμοια Διανομή (SA)», τότε ο αδειοδόχος:
α. μπορεί να κάνει χρήση του περιεχομένου, να το διανέμει, να το διασκευάσει και να διανείμει αλλαγές,
β. δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση στο περιεχόμενο, να παραβεί τους όρους πρόσβασης που θέτει ο αδειοδότης και να υπο-αδειοδοτήσει, ενώ
γ. πρέπει να κρατάει όλα τα σημειώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας, να διαθέτει τα δεδομένα σε ανοιχτό μορφότυπο και να διαθέτει περαιτέρω αντίγραφα ή παράγωγα έργα με την ίδια άδεια [Τσιαβός Π. (2013) Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίαs και Ανοικτές Άδειες, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 09.07.2013].
Επειδή ορισμένες φορές είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το είδος της άδειας που διέπει το υλικό που εντοπίσαμε, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε Ιστότοπους οι οποίοι προσφέρουν αναζήτηση υλικού με ανοικτές άδειες.
Οι δικτυακοί αυτοί τόποι είναι οι ακόλουθοι:
Μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον επιθυμητό όρο αναζήτησης και να επιλέξετε με κλικ από ποια κατηγορία θα λάβετε αποτελέσματα (στην ουσία ανακατευθύνεστε σε άλλη σελίδα).
Αφού πληκτρολογήσετε τον επιθυμητό όρο αναζήτησης, επιλέγετε το είδος της άδειας, το είδος του αρχείου και υποβάλλετε το ερώτημά σας.
Αποτελεί τη σύνθετη αναζήτηση που προσφέρει η Google. Πρώτα πληκτρολογείτε τους επιθυμητούς όρους αναζήτησης στην ενότητα «Εύρεση σελίδων με...».
Στη συνέχεια, στην ενότητα «Στη συνέχεια, περιορίστε τα αποτελέσματα με βάση...» επιλέγετε το είδος της άδειας για το αρχείο που αναζητάτε στην επιλογή «δικαιώματα χρήσης» (https://support.google.com/websearch/answer/29508?p=ws_images_usagerights&hl=el&rd=1).
Μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας αρχείο εικόνας ή βίντεο, και μετά να πληκτρολογήσετε τον επιθυμητό όρο αναζήτησης.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι Δικτυακοί Τόποι οι οποίοι λειτουργούν ως αποθετήρια εικόνων. Κάθε Δικτυακός Τόπος καθώς και κάθε συγκεκριμένη φωτογραφία-εικόνα διέπεται από διαφορετικού είδους πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή σας, αφού θα πρέπει να ακολουθήσετε τους όρους χρήσης όπως ορίζονται κάθε φορά. Μερικοί από τους Δικτυακούς αυτούς τόπους, είναι οι ακόλουθοι:
Α. https://www.flickr.com/
Πληροφορίες για τους όρους χρήσης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: https://www.flickr.com/help/guidelines/, http://info.yahoo.com/legal/eu/yahoo/utos/en-ie/.
Λάβετε υπόψη ότι ο δημιουργός κάθε φωτογραφίας ενδέχεται να έχει ορίσει συγκεκριμένα δικαιώματα. Μια σύνοψη των δικαιωμάτων αυτών παρέχεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://help.yahoo.com/kb/flickr/SLN25525.html?impressions=true
Β. http://pixabay.com/
Συχνές ερωτήσεις καθώς και πληροφορίες για τους όρους χρήσης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους:
Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες (π.χ όταν περιλαμβάνονται πρόσωπα στις εικόνες κτλ).
Ενδεικτικά, αναφέρουμε άλλες πηγές οι οποίες παρέχουν «δωρεάν» φωτογραφίες προς χρήση. Βέβαια, θα πρέπει κάθε φορά να ακολουθείτε τους εκάστοτε όρους χρήσης.
Γ. http://www.freedigitalphotos.net/
- Όροι χρήσης: http://www.freedigitalphotos.net/images/terms.php
- Πολιτική απορρήτου: http://www.freedigitalphotos.net/images/privacy-policy.php
- Άδεια χρήσης: http://freerangestock.com/licensing.php
- Όροι χρήσης: http://freerangestock.com/terms_of_use.php
- Συχνές ερωτήσεις: http://freerangestock.com/faqs.php
- Όροι χρήσης: http://www.stockvault.net/terms-of-use
- Συχνές ερωτήσεις: http://www.stockvault.net/faq
ΣΤ. https://openclipart.org/
Μπορείτε είτε να πληκτρολογήσετε τον επιθυμητό όρο αναζήτησης είτε να πλοηγηθείτε στις υπάρχουσες υποκατηγορίες.
Λάβετε υπόψη ότι ακόμα και τα προσφερόμενα clip-arts της Microsoft Office διέπονται από πνευματικά δικαιώματα. Κάθε κατηγορία clip-arts του Περιβάλλοντος Microsoft Office καθώς και κάθε έκδοση της Microsoft Office ενδέχεται να διέπονται από διαφορετικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, η τρέχουσα έκδοση Microsoft Office 2013 χρησιμοποιεί clip arts μέσω διαδικτύου και ειδικότερα της 'Bing', οπότε και διέπεται από συγκεκριμένα πνευματικά δικαιώματα και όρους χρήσης όπως ορίζονται από την Bing.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι Δικτυακοί Τόποι οι οποίοι λειτουργούν ως αποθετήρια βίντεο. Κάθε Δικτυακός Τόπος καθώς και κάθε συγκεκριμένο βίντεο διέπεται από διαφορετικού είδους πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή σας, αφού θα πρέπει να ακολουθήσετε τους όρους χρήσης όπως ορίζονται κάθε φορά.
A. https://www.youtube.com/
Η πιο αντιπροσωπευτική πηγή για αρχεία βίντεο είναι το Youtube.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της Google, όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα https://www.google.com/intl/el/policies/terms/, ισχύει ότι:
Όταν ανεβάζετε, υποβάλετε, αποθηκεύετε, αποστέλλετε ή λαμβάνετε περιεχόμενο στις Υπηρεσίες μας ή μέσω των Υπηρεσιών μας, δίνετε στην Google (και σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται) μια παγκόσμια άδεια χρήσης, φιλοξενίας, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων (όπως αυτά που προκύπτουν από μεταφράσεις, προσαρμογές ή άλλες αλλαγές που πραγματοποιούμε, προκειμένου το περιεχόμενό σας να λειτουργεί καλύτερα με τις Υπηρεσίες μας), επικοινωνίας, δημοσίευσης, δημόσιας εκτέλεσης, δημόσιας προβολής και διανομής του εν λόγω περιεχομένου.
Επιπλέον, η Google επίσημα δίνει την δυνατότητα το κάθε βίντεο να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα.
Συνεπώς, όταν ο εκπαιδευτικός ενσωματώνει ένα βίντεο Youtube, τότε δεν φαίνεται να παραβιάζεται κανένα πνευματικό δικαίωμα αφού στο βίντεο υπάρχει κάτω δεξιά υπερσύνδεσμος (με το λογότυπο του Youtube) που οδηγεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του βίντεο στο Youtube όπου φαίνεται ξεκάθαρα και ο δημιουργός του.
Δηλαδή ο εκπαιδευτικός απλά κάνει χρήση του δικαιώματος για ενσωμάτωση βίντεο, την οποία δυνατότητα ο δημιουργός του βίντεο έχει αποδεχτεί αυτόματα κατά την μεταφόρτωση του βίντεο στους εξυπηρετητές της Google.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο https://support.google.com/youtube/topic/2778546?hl=el&ref_topic=2676339
Β. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Videos
Αναζήτηση στην υποκατηγορία “βίντεο” μέσω Wikimedia.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τους ακόλουθους συνδέσμους
https://mycontent.ellak.gr/
http://creativecommons.gr/
http://creativecommons.gr/fylladio/
http://ocw-project.upatras.gr/node/1
https://www.youtube.com/yt/copyright/el/
Αναφορικά με τα Ξενόγλωσσα Γνωστικά Αντικείμενα, οι Βασικές Πληροφορίες των Δειγματικών Ψηφιακών Σεναρίων που σχεδιάζετε (Ταυτότητα Σεναρίου, Στοχοθεσία Σεναρίου) θα πρέπει να είναι στην Ελληνική Γλώσσα. Οι φάσεις του Σεναρίου καθώς και το διαδραστικό περιεχόμενο που τις συνοδεύει, μπορούν να είναι στη Γλώσσα του Γνωστικού αντικειμένου σας (Αγγλικά, Γαλλικά).
Όχι, είναι προαιρετικά. Μπορείτε να αναθέσετε σε κάθε φάση του Σεναρίου σας κανένα, ένα ή περισσότερα φύλλα εργασίας.
Μία φάση ή ένας διδακτικός στόχος δεν μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο πλήθος χαρακτήρων, ώστε να είναι ευανάγνωστη και μεστή η περιγραφή τους. Υπάρχει επαρκής αριθμός χαρακτήρων, ήτοι έως 50 χαρακτήρες για τη Φάση και έως 100 χαρακτήρες για τους Διδακτικούς Στόχους.
Ο χρήστης μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τις Φάσεις ή τους Στόχους είτε με την προσθήκη Στοιχείου Κειμένου μέσα σε κάθε φάση, είτε σε αντίστοιχο πεδίο της γενικής περιγραφής του σεναρίου.
Ο σχεδιασμός της Πλατφόρμας στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες που έχουν προηγηθεί και ορίζουν τα μεταδεδομένα που πρέπει να έχει κάθε σενάριο ώστε να είναι επιστημονικά πιστοποιημένο και ταυτόχρονα να είναι εύκολα ανιχνεύσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Η πλατφόρμα "Αίσωπος" πρόκειται να συνδεθεί τόσο με το Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο που είναι το "Φωτόδεντρο", όσο και με ψηφιακές ευρωπαϊκές Βάσεις Δεδομένων με βάση το πρωτόκολλο IEEE LOM Application Profile.
Η σύνδεση της Πλατφόρμας "Αίσωπος" με το "Φωτόδεντρο" πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους (2015).
Στην Πλατφόρμα δεν επιτρέπεται το ανέβασμα (uploading) αρχείων, για λόγους ασφαλείας.
Ειδικότερα για αρχεία τύπου Παρουσιάσεων (PowerPoint), η εναλλακτική είναι να χρησιμοποιηθεί το ΔΕ "ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ". Ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής αρχείων ".ppt", ".pptx" ή ".odp", μπορείτε να σχεδιάσετε εξ αρχής την παρουσίασή σας έχοντας ενδεχομένως ως βάση κάποιο υφιστάμενο αρχείο παρουσίασης, εισάγοντας αυθαίρετο αριθμό διαδραστικών στοιχείων εντός του ΔΕ "Διαδραστική Παρουσίαση".
Για τα περαιτέρω μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης.
Η ανάπτυξη του σεναρίου δύναται να γίνει τμηματικά, αρκεί κάθε φορά να αποθηκεύονται ορθά οι επιθυμητές πληροφορίες.
Έτσι, κάθε επόμενη φορά που ένας χρήστης θα συνδέεται στην πλατφόρμα, και ειδικότερα στο σενάριό του, θα το βλέπει στη μορφή που είχε κατά την τελευταία σύνδεσή του στην πλατφόρμα.
Για να μπορέσει ο χρήστης να συνεχίσει το σχεδιασμό του σεναρίου του, αφού συνδεθεί στην Πλατφόρμα "Αίσωπος", θα πρέπει να επιλέξει το κουμπί "Τα σενάριά μου" και στη συνέχεια από το κουμπί τύπου dropdown την επιλογή 'Επεξεργασία'.
Η ανάπτυξη των σεναρίων είναι αυστηρά ατομική διαδικασία. Επομένως, ούτε υπάρχει αλλά ούτε και προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής ενός σεναρίου από δύο ή περισσότερους εκπαιδευτικούς συνεργατικά.
Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.
Λόγω της αξιολόγησης του σεναρίου, δεν επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε διακριτικού στοιχείου που να υποδεικνύει την ταυτότητά σας, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους παραπομπές.
Ειδικότερα, παρακαλούνται οι συγγραφείς σεναρίων που κάνουν χρήση του λογισμικού πακέτου "Geogebra" (ή παρόμοιων λογισμικών στο μέτρο του εφικτού), να δημιουργήσουν νέο εικονικό λογαριασμό με χρήση ψευδώνυμων, ώστε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους όταν γίνται παραπομπή από την πλατφόρμα Αίσωπος.
Για να δείτε εάν σας έχουν ανατεθεί σενάρια, θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στην πλατφόρμα "Αίσωπος" με τα στοιχεία πρόσβασης του αξιολογητή, τα οποία σας έχουν ήδη ανατεθεί. Στη συνέχεια, στο πάνω μέρος της οθόνης θα εμφανίζεται κουμπί με την ονομασία "Οι αξιολογήσεις μου". Ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιείτε, το κουμπί θα έχει μια από τις παρακάτω μορφές:
ή
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μικρή οθόνη, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να πατήσετε το κουμπί πάνω δεξιά,
οπότε κι εμφανίζεται υπο-μενού στα δεξιά με την επιλογή "Οι αξιολογήσεις μου".
Σε κάθε περίπτωση, πατώντας πάνω στην επιλογή "Οι αξιολογήσεις μου", είτε θα εμφανίζονται τα σενάρια που σας έχουν ανατεθεί προς αξιολόγηση, είτε μήνυμα το οποίο θα σας ενημερώνει ότι με την τρέχουσα κλήρωση δεν σας έχει ανατεθεί κάποιο σενάριο.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση, θα πρέπει να κάνετε επαναφορά κωδικού. Παρακάτω ακολουθεί η διαδικασία βήμα προς βήμα.
- Στην αρχική σελίδα του "Αισώπου" επιλέγετε το κουμπί "Είσοδος (Login)".
- Επιλέγετε το σύνδεσμο στην τελευταία γραμμή κειμένου "Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Πατήστε εδώ".
- Πληκτρολογείτε είτε το username είτε το e-mail που είχατε δηλώσει για τον εν λόγω λογαριασμό.
- Επιλέγετε το κουμπί ""Αποστολή νέου κωδικού".
- Στη συνέχεια συνδέεστε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο από το e-mail που είχατε δηλώσει προηγουμένως (εάν επιλέξατε να συμπληρώσετε το username, το e-mail θα αποσταλεί στο λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με το συγκεκριμένο username) και ελέγχετε την εισερχόμενη και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία σας.
- Αφού εντοπίσετε τα στοιχεία πρόσβασης που σας έχουν αποσταλεί, είστε πλέον σε θέση να συνδεθείτε στην πλατφόρμα.
- Μόλις συνδεθείτε θα πρέπει να ορίσετε αμέσως τον νέο σας κωδικό.
Με τη χρήση google docs, μπορεί ο καθένας να γράψει στο εν λόγω έγγραφο (doc, sheet) με αυτόματη αποθήκευση, η οποία θα εμφανίζεται σε κάθε προβολή του σεναρίου. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ανώνυμα και πιθανώς κακόβουλα, καθώς και ότι το ιστορικό του κάθε σχολιασμού ενδέχεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του συγγραφέα, σας συνιστούμε είτε να αποφεύγετε τελείως τη χρήση είτε να χρησιμοποιείτε με φειδώ και πολύ προσεκτικά το εν λόγω εργαλείο.