Ιστορία (ΠΕ) (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ταξιδεύοντας με την Αργώ

65 λεπτά

Μελέτη του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας

Οι μαθητές μελετούν τον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας μέσα από αφήγηση, βίντεο, διαδραστικό χάρτη της πορείας των Αργοναυτών, ανακαλύπτουν στοιχεία ιστορικής αλήθειας μέσα στον μύθο και κατακτούν τη γνώση παίζοντας εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Η γνωριμία με τον μύθο καλό είναι να ξεκινήσει με αφήγηση του δασκάλου και να απολαύσουν οι μαθητές τον μύθο σαν "παραμύθι". Επειδή οι παραλλαγές που υπάρχουν είναι πολλές, προτιμότερο είναι η αφήγηση να στηριχθεί αρχικά στην εκδοχή που δίνεται στο σχολικό εγχειρίδιο για να μη δημιουργηθεί σύγχυση στους μαθητές κατά τη μελέτη τους στο σπίτι. 

Ο μύθος στο σχολικό βιβλίο

Ο μύθος με κινούμενα σχέδια

Διευκρίνιση: 
Υπάρχουν πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία και ίσως με καλύτερα γραφικά, αλλά το συγκεκριμένο είναι πιο κοντά στην εκδοχή του βιβλίου.

Χάρτης της πορείας των Αργοναυτών

Διευκρίνιση: 
Ξεκινώντας από την Ιωλκό διαβάστε όλες τις περιπέτειες των Αργοναυτών πατώντας επάνω στα διαδραστικά σημεία. Οι υπερσυνδέσεις που υπάρχουν στα κείμενα δεν αποτελούν υλικό για τη μελέτη του μύθου, αλλά λειτουργούν ως τράπεζα πληροφοριών
Σχόλιο: 
Ο χάρτης της πορείας της Αργοναυτικής εκστρατείας είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας μαθητών Γ΄τάξης Δημοτικού

Διαφορετικές εκδοχές της πορείας της Αργούς

Διευκρίνιση: 
Σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου συναντάμε διαφορετικές εκδοχές για την πορεία που ακολούθησαν οι Αργοναύτες. Παρακάτω δίνονται τρεις από αυτές.

Μυθικές αναπαραστάσεις στα αγγεία

Διευκρίνιση: 
Παρατηρήστε τα αγγεία και βρείτε τον τίτλο που ταιριάζει στο καθένα. Μετά προσπαθήστε να διηγηθείτε τον μύθο, έχοντας βοηθό τις εικόνες.

Πόσο καλά θυμάσαι τον μύθο;

Διευκρίνιση: 
Προσπαθήστε να βρείτε τις σωστές απαντήσεις, τις λέξεις που ταιριάζουν στα κενά και βάζοντας τα γεγονότα στη σειρά θυμηθείτε τον μύθο. Αν δεν τα καταφέρετε προσπαθήστε ξανά.

Η αλήθεια στον μύθο

Διευκρίνιση: 
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και βρείτε τα στοιχεία της ιστορικής αλήθειας μέσα στον μύθο.

Παζλ - Φρίξος και Έλλη

Διευκρίνιση: 
Ο Φρίξος και η Έλλη όπως τους φαντάστηκε ένας νεότερος καλλιτέχνης, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Η εικόνα βρίσκεται στο σχολικό βιβλίο.

Παζλ - Χάρτης

Διευκρίνιση: 
Χάρτης- Η πορεία της Αργούς

Παίξε κρεμάλα

Διευκρίνιση: 
Ένας μαθητής από την ομάδα σας ας βάλει μία ή δύο λέξεις - κλειδιά από τον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας και οι υπόλοιποι να προσπαθήσουν να τις βρουν λέγοντας γράμματα της αλφαβήτας.
Δημιουργός Σεναρίου: Μαρία Παγίδα (Εκπαιδευτικός)