Ιστορία (ΠΕ) (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ταξιδεύοντας με την Αργώ

45 λεπτά

Εικαστική αποτύπωση και δραματοποίηση του μύθου

Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν εικαστικά σκηνές του μύθου. Χωρίζονται σε ομάδες των 2-3 ατόμων, εξοπλίζονται με χρώματα, ψαλίδια, πηλό κτλ. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει μία σκηνή του μύθου π.χ. Ο Φρίξος και η Έλλη, Ο Κένταυρος Χέίρωνας, Η Αργώ, Φινέας και Άρπυιες, Το χρυσόμαλλο δέρας, Ο Τάλως, Η Αργώ αστερισμός κτλ ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών. Αφού τελειώσουν με το εικαστικό μέρος, γράφουν ένα μικρό κείμενο για να συνοδέψουν το έργο τους. Στο τέλος μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα σε μια γωνιά της τάξης δημιουργώντας έτσι μια μικρή έκθεση ζωγραφικής και να προσκαλέσουν τους μαθητές των άλλων τάξεων να την επισκεφτούν.

Επίσης για να αναπτύξουν και την ενσυναίσθηση, παίζουν θέατρο στην τάξη δραματοποιώντας σκηνές του μύθου όπως: Πελίας και Ιάσονας, Ιάσονας και Αργοναύτες, Ιάσονας και Μήδεια, Ιάσονας και Αιήτης κτλ. Η δραματοποίηση μπορεί να είναι διάλογοι αυθόρμητοι, δικής τους γραφής ή από βιβλία που έχουν στη διάθεσή τους. 

Παρακάτω μπορούν να παρακολουθήσουν μια μικρή ταινία με μια έκθεση εικαστικών δράσεων (ζωγραφική, κολάζ, πηλός κτλ)  με το ίδιο θέμα καθώς και μια χοροθεατρική παράσταση από συνομηλίκους. Αυτό το υλικό μπορεί να λειτουργήσει ως πρόταση για την επέκταση του παρόντος σεναρίου.

Προτάσεις βιβλίων

Διευκρίνιση: 
Το βιβλίο του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου παρέχει πολλές ιδέες με διαφορετικά υλικά και τεχνικές για την εικαστική αποτύπωση των σκηνών του μύθου, ενώ το βιβλίο της Κάρμεν Ρουγγέρη με τους πολλούς διαλόγους μπορεί να βοηθήσει στη δραματοποίηση.

Έκθεση εικαστικών δράσεων

Διευκρίνιση: 
Δείτε μια έκθεση εικαστικών δράσεων με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία. Η ταινία περιλαμβάνει έργα μαθητών Γ΄Δημοτικού και συνοδεύεται από το Tango to Evora της Loreena McKennitt από https://www.youtube.com/watch?v=U8Mv8dG8T_A

Μικροί Αργοναύτες - Εισαγωγή

Διευκρίνιση: 
Το βίντεο είναι η εισαγωγή της χοροθεατρικής παράστασης που ανέβασαν μαθητές της Γ΄τάξης Δημοτικού Σχολείου μαζί με τις δασκάλες τους, τη γυμνάστρια και τη μουσικό του Σχολείου. Το βίντεο έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα Windows Live Movie Maker.
Σχόλιο: 
Στο τραγούδι "Αργοναύτες" που συνοδεύει την ταινία έχει γίνει περικοπή για τις ανάγκες της παρουσίασης.Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου, σε στίχους Γιώργου Τσιτρούλη και μουσική Γιάννη Τάντση. Απολαύστε το ολόκληρο: https://www.youtube.com/watch?v=umaO2zLS5_E

Μικροί Αργοναύτες Μέρος Α΄

Μικροί Αργοναύτες Μέρος Β΄

Διευκρίνιση: 
Το απόσπασμα της ταινίας που παρεμβάλλεται στην παράσταση είναι από τη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=SeyhaRfeDcY και το τραγούδι "Συμπληγάδες" ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου σε στίχους Γιώργου Τσιτρούλη και μουσική Γιάννη Τάντση.

Μικροί Αργοναύτες Μέρος Γ΄

Δημιουργός Σεναρίου: Μαρία Παγίδα (Εκπαιδευτικός)