Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ποίηση για παιδιά

60 λεπτά

Παιχνίδι με τα ποιήματα

Φύλλα Εργασίας

Στην τρίτη φάση τα παιδιά παίζουν με τα ποιήματα. Μπορούμε να βάλουμε τους εκπροσώπους των ομάδων να επιλέξουν την εργασία της ομάδας, με τυχαίο τρόπο (για παράδειγμα, μέσα από ένα σακούλι, όπου έχουμε βάλει τους τίτλους των παρακάτω ψηφιακών ή γραπτών εργασιών).

Η πρώτη ομάδα θα εργαστεί στον επιτραπέζιο υπολογιστή της τάξης με τα ποιήματα της Ντίνας Χατζηνικολάου (θα βάλουν τις λέξεις στη θέση τους) και του Τζιάννι Ροντάρι (θα επιλέξουν το σωστό εικονόλεξο).

Η δεύτερη ομάδα θα εργαστεί στο κασετόφωνο, όπου θα ακούσει το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη και θα σχεδιάσει ένα μικρό θεατρικό.

Η τρίτη ομάδα θα εργαστεί στο tablet (ή σε δεύτερο υπολογιστή), όπου "θα παίξει με τα τρία ποιήματα". Εκεί, θα διαλέξουν τη σωστή έκφραση στο ποίημα της Μάρως Λοϊζου, θα επιλέξουν εικόνες για να "ζωγραφίσουν" το ποίημα της Θέτης Χορτιάτη, και θα επιλέξουν τα συναισθήματα που έχουν, όταν ακούνε το ποίημα του Μιχάλη Στασινόπουλου.

Η τέταρτη ομάδα θα εργαστεί στο κασετόφωνο της τάξης, όπου θα ακούσει το ποίημα "Οι ποντικοί στο ταξίδι" αλλά και το ποίημα "Μάγια", που όμως ακούγονται χωρίς το τέλος τους: η ομάδα αυτή θα σκεφτεί να δώσει το δικό της τέλος και θα τα καταγράψει στο κασετοφωνάκι εγγραφής.

Η πέμπτη ομάδα θα εργαστεί στα τραπέζια εργασίας της τάξης για το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου και του Γιώργη Κρόκου (φύλλα εργασίας 1 και 2).

Στο τέλος, οι εκπρόσωποι θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια τη δουλειά τους: "-τι ανέλαβε ο καθένας να κάνει;", "-πώς σκέφτηκαν να βρούνε την απάντηση", "-τι χρησιμοποίησαν στην εργασία τους;", "-χρειάστηκαν επιπλέον υλικά ή μέσα για να βοηθηθούνε;", "-τι άλλο θα μπορούσαν να σκεφτούν για την παρουσίασή τους"; κτλ.

Συννεφάκια, της Ντίνας Χατζηνικολάου

Διευκρίνιση: 
Οι χρωματιστές λέξεις αντιστοιχούν σε αυτές που το παιδί θα ψάξει να βρει στο αμέσως επόμενο ψηφιακό παιχνίδι

Παίζω με τα συννεφάκια

Διευκρίνιση: 
Οι μαθήτριες/τές βλέπουν το ποίημα της Ντίνας Χατζηνικολάου "Συννεφάκια" (η εικόνα του βρίσκεται στο προηγούμενο ψηφιακό εργαλείο) και εντοπίζουν τις χρωματισμένες λέξεις. Στη συνέχεια, με τη διαδικασία "drag and drop" τις βάζουν στη σωστή θέση.

Τι έξυπνοι άνθρωποι, του Τζιάννι Ροντάρι

Διευκρίνιση: 
Διαβάζουμε ξανά το ποίημα και στη συνέχεια παίζουμε με τα δύο εικονόλεξα που ακολουθούν

Γελώ με τον Τζιάννι Ροντάρι

Διευκρίνιση: 
Παίζουμε με τα δύο εικονόλεξα. Τα διαβάζουμε, εντοπίζουμε τις αλλαγές και μετά αποφασίζουμε ποιο απο τα δύο είναι το ποίημα του Ροντάρι

Τραγουδάω με τη Μάγια

Διευκρίνιση: 
Οι μαθητές/τριες θα ακούσουν το τραγούδι και στη συνέχεια θα οργανώσουν μια μικρή δραματοποίηση του τραγουδιού
Σχόλιο: 
Ο/η εκπαιδευτικός είναι αυτός που θα υποβοηθήσει τους μαθητές/τριες στην δραματοποίηση του τραγουδιού

Παίζω με τρία ποιήματα

Διευκρίνιση: 
Οι μαθητές/τριες ακούνε τα τρία ποιήματα και απαντούνε στις ερωτήσεις που αφορούν στο κάθε ποίημα. Στο τέλος, ελέγχουν τις απαντήσεις τους.

Τι απέγιναν οι ποντικοί;

Διευκρίνιση: 
Οι μαθήτριες/τές ακούνε το ποίημα χωρίς το τέλος του. Θα σκεφτούνε ένα δικό τους, διαφορετικό τέλος και θα το καταγράψουν στο κασετοφωνάκι εγγραφής της τάξης

Τι απάντησε η Πούλια;

Διευκρίνιση: 
Τα παιδιά ακούνε το ποίημα "Μάγια" του Οδυσσέα Ελύτη, όμως χωρίς το τελευταίο κομμάτι. Ρωτούμε τα παιδιά να δώσουν μια διαφορετική απάντηση και να την καταγράψουν στο κασετοφωνάκι ή να τη διηγηθούν με όποιον τρόπο θέλουν, στην ολομέλεια της τάξης
Δημιουργός Σεναρίου: Ειρήνη Μουσιάδου (Εκπαιδευτικός)