Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ποίηση για παιδιά

30 λεπτά

Παιχνίδια λέξεων

Φύλλα Εργασίας

Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει αναγνώσεις λίμερικ και ένα παιχνίδι λέξεων που μοιάζουν μεταξύ τους ως προς την κατάληξή τους. Σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο και να διασκεδάσουμε τα παιδιά, προσφέροντας το κίνητρο για τη δημιουργία ποιημάτων από τα ίδια.

Στην ολομέλεια της τάξης διαβάζουμε τα λίμερικ του Τζιάννι Ροντάρι και της Λιάνας Αρανίτου. Μπορούμε να απαγγείλουμε και λίμερικ του Γιώργου Σεφέρη (παρατίθεται ο ιστότοπος όπου θα τα βρούμε).

Στη συνέχεια παίζουμε ένα παιχνίδι της παρέας για να εξασκήσουμε τα παιδιά σε ζευγάρια λέξεων με παρόμοιες καταλήξεις, όπως ξύδι-στρείδι, πατάτα-σαλάτα, κυρία-Ισπανία, κεφτές-καφές κ.α. 'Ετσι, στην ολομέλεια της τάξης, καλούμε τα παιδιά να παίξουμε το παιχνίδι "ο κουφός έμπορος". Παίζεται με δύο παιδιά, όπου το ένα έχει το ρόλο του κουφού εμπόρου, ενώ το άλλο έχει το ρόλο του πελάτη που θέλει να ψωνίσει από το μαγαζί. 'Οταν ο πελάτης ζητάει να αγοράσει "κρεμμύδι", τότε ο κουφός έμπορας ακούει "σανίδι" κτλ. Κάθε προσπάθεια του πελάτη να κατανοήσει ή να ακούσει ο κουφός έμπορας, είναι μάταιη. Το φύλλο εργασίας που παραθέτουμε, καταγράφει πολλούς παρόμοιους συνδυασμούς λέξεων.

Στο τέλος, οι μαθητές/τριες θα παίξουν με την τελευταία ψηφιακή παρουσίαση, όπου θα ομαδοποιήσουν λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους, εξασκώντας έτσι το λεξιλόγιό τους και παρουσιάζοντας συνδυασμούς λέξεων που θα μπορούσαν να τους αξιοποιήσουν προκειμένου να συνθέσουν δικά τους μικρά δημιουργήματα. Το ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους και να συνθέσουν ένα ή δύο στιχάκια με τις λέξεις που μοιάζουν.

"Ενας σκαντζόχοιρος χοντρός

Διευκρίνιση: 
Το λίμερικ αυτό το έχει γράψει η Λιάνα Αρανίτου, από τη συλλογή "19 παράλογα και ένα με 2 άλογα", εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή"
Σχόλιο: 
Διαβάζουμε το λίμερικ στα παιδιά. Καλό είναι να δείχνουμε με το χέρι μας στο σημείο που διαβάζουμε κάθε φορά, πάνω στην οθόνη

Ο γέρος απ' το βάλτο

Διευκρίνιση: 
Το λίμερικ αυτό είναι του Τζάννι Ροντάρι, από τη συλλογή "Γραμματική της Φαντασίας", Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σχόλιο: 
Οπως και στο προηγούμενο ποίημα, διαβάζουμε στα παιδιά ακολουθώντας τις λέξεις με το χέρι μας ή με αλλο βοηθητικό μέσο

Μια κοπέλα στο Πεκίνο και άλλες ιστορίες

Διευκρίνιση: 
Από τη συλλογή του Σεφέρη "Ποιήματα με ζωγραφιές για μικρά παιδιά"
Σχόλιο: 
Στο παραπάνω link, βρίσκουμε πολλά από τα λίμερικ του ποιητή Σεφέρη

Παρεούλες λέξεων

Διευκρίνιση: 
Λέξεις που έχουν όμοιες καταλήξεις, όπως αγελάδα-λαμπάδα, λιοντάρι-μαξιλάρι-ζάρι και άλλες, ταξινομούνται από τα παιδιά, με στόχο την πυροδότηση της έμπνευσής τους για τη σύνθεση δικών τους στίχων. Υπάρχουν και 3 λέξεις που δεν ταιριάζουν πουθενά!
Δημιουργός Σεναρίου: Ειρήνη Μουσιάδου (Εκπαιδευτικός)