Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ποίηση για παιδιά

45 λεπτά

Αξιολόγηση και επέκταση του σεναρίου

Φύλλα Εργασίας

Στην τελευταία φάση του σεναρίου ο/η εκπαιδευτικός θα αξιολογήσει το σενάριο. Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το φύλλο εργασίας 1 και τα δύο πρώτα ψηφιακά εργαλεία, όπου οι ομάδες θα δουλεύουν κυκλικά. Μπορούμε να δώσουμε το φύλλο εργασίας ατομικά στο κάθε παιδί.

Στο φύλλο εργασίας 1, κάθε ομάδα παίρνει ένα ζευγάρι λέξεων που ταιριάζουν, για παράδειγμα "λεμόνι-σεντόνι" και δημιουργεί μία (ή και περισσότερες) μικρή σύνθεση με αυτές τις λέξεις, την οποία ζωγραφίζει ή ηχογραφεί ή δραματοποιεί. 'Οταν μια ομάδα τελειώσει, εργάζεται στην ψηφιακή παρουσίαση, όπου καλείται να αναγνωρίσει τον ποιητή Σεφέρη, ενώ μια άλλη ομάδα καλείται να βάλει τους "σβησμένους" τίτλους στη θέση τους.

Στο τέλος, κάθε ομάδα μας παρουσιάζει την εργασία της στην ολομέλεια. Μας ενδιαφέρει να μας πούνε "πώς σκέφτηκαν να στήσουν την εργασία τους", "πόσο καλά συνεργάστηκαν και ποια προβλήματα αντιμετώπισαν", "τι χρησιμοποίησαν για να βοηθηθούνε", "τι θα έκαναν για να παρουσιάσουν την εργασία τους σε μεγάλο κοινό (π.χ γονείς) κ.α.

Το διαδραστικό βίντεο "οι ποντικοί στο ταξίδι" που παρατίθεται στη συνέχεια, είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση, παρατήρηση και έκφραση εντυπώσεων από την ολομέλεια της τάξης.

Οι συνθέσεις των μαθητριών/τών μας μπορούν να δημοσιευθούν στο ιστολόγιο της τάξης ή να αποτελέσουν υλικό για την τέλεση ενός ποιητικού διαγωνισμού, όπου θα ψηφίσουν οι γονείς των παιδιών.

Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τη ρουμπρίκα (φύλλο εργασίας 2) για να αξιολογήσουμε το σενάριό μας. Η προτεινόμενη ρουμπρίκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υλικό για την διαμορφωτική αξιολόγηση του σεναρίου μας.

Ως πιθανή επέκταση του σεναρίου, προτείνεται η ενασχόληση με ποιήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άξονα τις εποχές του χρόνου. Για το σκοπό αυτό κατατίθεται το δημοσιευμένο σενάριο "Παίζουμε ποίηση;".

Ποιος είναι ο ποιητής;

Διευκρίνιση: 
Ο Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη
Σχόλιο: 
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=ChlY52PcJGE

Οι τίτλοι σβήστηκαν!

Διευκρίνιση: 
Στο κίτρινο περιθώριο βρίσκονται οι τίτλοι των ποιημάτων. Ζητούμε από τα παιδιά να τους τοποθετήσουν πάλι στη θέση τους , διότι "κάποιος" τους έσβησε. Αν θέλουμε να μεγενθύνουμε την εικόνα, πατούμε ταυτόχρονα Ctrl +. Για σμίκρυνση, πατούμε Ctrl -
Σχόλιο: 
Για να μεγενθύνουμε την εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή, πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο Ctrl και το +

Οι ποντικοί πάνε ταξίδι

Διευκρίνιση: 
Τα παιδιά διασκεδάζουν παρακολουθώντας αυτό το βιντεάκι. Κάνουν υποθέσεις για τις ζητούμενες λέξεις (οι ερμηνείες των λέξεων έχουν δοθεί και στη φάση 2) και στο τέλος, εκφέρουν γνώμες και εντυπώσεις

Παίζουμε ποίηση;

Διευκρίνιση: 
Από τον εκπαιδευτικό ιστότοπο "Το Γιασεμί, ένα ιστολόγιο για το νηπιαγωγείο και όχι μόνον"
Δημιουργός Σεναρίου: Ειρήνη Μουσιάδου (Εκπαιδευτικός)