Πληροφορική (Γυμνάσιο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Χρήση της εντολής SYMBOL της Locomotive Basic για τη διδασκαλία του Δυαδικού Συστήματος αρίθμησης

20 λεπτά

Παρουσίαση του περιβάλλοντος της Locomotive Basic

Παρουσίαση του προσομοιωτή του Η/Υ Amstrad CPC 6128 Caprice ( http://sites.google.com/site/caprice32emulator/ ) και του περιβάλλοντος της Locomotive Basic. Πώς γράφω εντολές για άμεση εκτέλεση (direct mode) και πως προγράμματα (program mode).

Συγκεκριμένα: Ο υπολογιστής Amstrad CPC κυκλοφόρησε στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του '80. (Δηλαδή περίπου πριν 30 χρόνια).

Χρησιμοποιούσε τον 8-bits επεξεργαστή Z-80 της Zilog (ακόμα παράγεται) με συχνότητα λειτουργίας περίπου το 1MHz (σήμερα μιλάμε για επεξεργαστές με συχνότητα λειτουργίας τα 3GHz = 3000MHz :-) ). Υπήρχαν μοντέλα με 64KB και 128KB μνήμης RAM, αλλά μόνο τα (περίπου) 42KB από αυτά ήταν διαθέσιμα στον προγραμματιστή της –ενσωματωμένης- γλώσσας Basic. Εκτός από το Λ/Σ AMSDOS που υπήρχε στην ROM του υπολογιστή, μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει το CP/M ver. 2.2 της Digital Research καθώς και μια ειδική έκδοσή του (CP/M Plus) που είχε δημιουργήσει η Amstrad, ειδικά για τους υπολογιστές της. Στο CP/M 2.2, υπήρχε επιπλέον η δυνατότητα προγραμματισμού σε Logo. Στο AMSDOS τώρα, περιβάλλον στο οποίο και εκκινούσε ο υπολογιστής, είχαμε τρεις (3) καταστάσεις (modes) ανάλυσης οθόνης. Τις 0,1 και 2. Αν και η ανάλυση της οθόνης, όπως έχουμε συνηθίσει να την μετράμε σήμερα ήταν σταθερά 640x400, πίσω στα ‘80s η ανάλυση των οθονών μετριόταν κυρίως σε χαρακτήρες (ένας χαρακτήρας ανά στήλη). Έτσι σε κάθε mode υπήρχαν 25 γραμμές κειμένου και 20, 40 κι 80 στήλες αντίστοιχα. Με την εντολή mode της Locomotive Basic επιλέγαμε όποια θέλαμε (default ήταν η κατάσταση 1).Αυτό βέβαια δεν είχε να κάνει με την ανάλυση του κάθε χαρακτήρα κειμένου που ήταν 8x8 pixels (άλλαζε το λεγόμενο dot pitch, το μέγεθος ουσιαστικά του κάθε pixel).

Η Locomotive Basic υλοποιήθηκε από την Locomotive Software ως μια διάλεκτος της Mallard Basic (μια Basic για το Λ/Σ CP/M) με αρκετές επεκτάσεις. Διέθετε άφθονες εντολές ήχου, χειρισμού χαρακτήρων και γραφικών, καθώς και η δυνατότητα να προσθέσει κανείς δικές του ώστε να επεκτείνει περεταίρω την γλώσσα (εντολές RSX- Resident System eXtension). Κι όλα αυτά διατηρώντας την εντυπωσιακή απλότητα και ευκολία που χαρακτήριζε παραδοσιακά κάθε έκδοση της Basic. Η Locomotive Basic ήταν ουσιαστικά μια γλώσσα για δημιουργία ευχάριστων εφαρμογών (δηλ. παιχνιδιών) που απευθυνόταν σε χρήστες κάθε ηλικίας. Κατά την δεκαετία του ’80, δεκάδες παιδιά στην Ελλάδα τη χρησιμοποιούσαν επιτυχώς από την ηλικία ακόμα και των δεκατριών. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να την επιλέξουμε για τη διδασκαλία κάποιων εννοιών της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση του 21ου αιώνα.

Ο προσομοιωτής του Amstrad CPC που θα χρησιμοποιήσουμε (Caprice) είναι Ελεύθερο Λογισμικό, εξαιρετικά "ελαφρύ" καθώς και απλό στην εγκατάσταση και στη χρήση (τουλάχιστον για τις ανάγκες του εν λόγω σεναρίου).

Η Basic του AMSTRAD ως "γραμμή εντολών" (direct mode)

Φόρτωση, παρουσίαση και εκτέλεση ενός προγράμματος σε Basic

Δημιουργός Σεναρίου: Φώτης Αλεξάκος (Εκπαιδευτικός)