Τεχνολογία (Γυμνάσιο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Θεωρητική και κατασκευαστική μελέτη μιας υποδειγματικής εργασίας.

13 λεπτά

Ιστορική προσέγγιση του αντικειμένου

Φύλλα Εργασίας

Η 2η φάση χωρίζεται σε δυο δραστηριότητες.


1η Δραστηριότητα - Διάρκειας 10 λεπτών

Παρουσιάζεται στους μαθητές η Διαδραστική Παρουσίαση "Πρώτα βήματα του κινηματογράφου" και συγχρόνως γίνεται προφορική περιγραφή των διαφανειών.

Διαφάνεια 1

Το 1825 ο Άγγλος γιατρός John Ayrton Paris παρουσίασε στο Royal College of Physicians ένα «μηχανικό οπτικό παιχνίδι» το οποίο ονόμασε θαυματοτρόπιο. Στη μια πλευρά ενός χάρτινου δίσκου σχεδίασε ένα κλουβί και στην άλλη ένα παπαγάλο. Στις άκρες της περιφέρειας του δίσκου έδεσε δύο χοντρές κλωστές τις οποίες κρατούσε με τα χέρια του.Όταν ο δίσκος περιφερόταν  γρήγορα ο παπαγάλος φαινόταν μέσα στο κλουβί!

Διαφάνεια 2

Ζωοτρόπιο. Ένας κύλινδρος στηριζόταν σε έναν κεντρικό άξονα και περιστρεφόταν . Εξωτερικά ο κύλινδρος είχε εγκοπές από όπου  μπορούσε ο θεατής να δει στο εσωτερικό του. Μέσα στον κύλινδρο ήταν τοποθετημένες πάνω σε ένα χαρτί συνεχόμενες εικόνες. Η κάθε εικόνα διέφερε ελάχιστα από την προηγούμενη. Καθώς ο κύλινδρος περιστρεφόταν, ο θεατής έβλεπε μέσα από τις εγκοπές τις εικόνες να διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς όμως να μπορεί να τις ξεχωρίσει, έτσι  πίστευε ότι υπήρχε κίνηση.

Διαφάνεια 3

Πραξινοσκόπιο. Εφευρέθηκε 1877 από τον Charles Reynaud.  Στο κέντρο του κυλίνδρου ήταν τοποθετημένοι καθρέπτες έτσι η εικόνα ήταν πιο λαμπερή. Αυτή ήταν η διαφορά και το πλεονέκτημα του  από το Ζωοτρόπιο.

Διαφάνεια 4

Μαγικός φανός. Μία συσκευή που μέσα είχε μια λάμπα και πρόβαλλε γυάλινες διαφάνειες σε μία επίπεδη επιφάνεια.

Διαφάνεια 5

Ο Niepce κατάφερε να τραβήξει από το παράθυρο του εργαστηρίου του την πρώτη φωτογραφία. Για την αποτύπωση της φωτογραφίας αυτής απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών και το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας. Η φωτογραφία ονομάστηκε «Θέα από το Δωμάτιο».

Διαφάνεια 6

Ο Muybridge στοιχημάτισε για 25000$, ότι κατά τη διάρκεια του καλπασμού ενός αλόγου υπάρχουν μικρά χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία το πόδια του αλόγου δεν έχουν επαφή με το έδαφος. Για να το αποδείξει αυτό τοποθέτησε 24 φωτογραφικές κάμερες κατά μήκος της διαδρομής, που θα διένυε το άλογο.  Στη συνέχεια  πρόβαλλε αυτές τις φωτογραφίες σε γρήγορη κίνηση και δικαιώθηκε. Αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε το πρώτο κινούμενο πράγμα, που οδήγησε στην ανάπτυξη των κινηματογραφικών ταινιών.

Διαφάνεια 7

Το κινητοσκόπιο ήταν μία μηχανή παρουσίασης ταινιών, πρόδρομος της σύγχρονης κινηματογραφικής μηχανής προβολής. Πρόβαλλε την ταινία σε ένα κουτί, η οποία ήταν ορατή μέσω μιας οπής για έναν μόνο θεατή. Αναπτύχθηκε από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον στα εργαστήρια του Αμερικανού εφευρέτη Τόμας Έντισον, στον οποίο αποδίδεται και η αρχική σύλληψη της ιδέας κατασκευής του.

Ο Έντισον δεν ενδιαφέρθηκε να κατοχυρώσει την εφεύρεση αυτή διεθνώς έτσι η εξέλιξη του κινητοσκοπίου στην Ευρώπη γίνεται νόμιμα και ανεμπόδιστα και δίνει τη δυνατότητα στους αδελφούς Λυμιέρ να αναγνωριστούν ως πατέρες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Διαφάνεια 8

Οι Λυμιέρ, στις 28 Δεκεμβρίου 1895, έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή στο ινδικό σαλόνι του Grand Café στο Παρίσι. Παρουσίασαν 10 ταινίες. Μία από αυτές ήταν «Η είσοδος του τρένου στο σταθμό», μια ατμομηχανή που ερχόταν από το βάθος της οθόνης. Όταν προβλήθηκε οι θεατές  τρόμαξαν και αναπήδησαν από το φόβο τους νομίζοντας πως θα τους πατήσει το τρένο.

Η Διαδραστική Παρουσίαση "Πρώτα βήματα του κινηματογράφου" θα μπορούσε να συνεχιστεί και με άλλες ιστορικές εξελίξεις όπως το βουβό κινηματογράφο, τα είδη των φιλμ, τις έγχρωμες ταινίες κ.α. Το εύρος των πληροφοριών που μπορεί  να δοθεί στους μαθητές εξαρτάται από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό και το χρόνο που διαθέτει .


2η Δραστηριότητα - Διάρκειας 3 λεπτών

Διανέμεται ανά μαθητή (ατομική εργασία) το Φύλλο εργασίας 1 με θέμα "Αναζήτηση πληροφοριών μέσω διαδικτύου για την ιστορική εξέλιξη των οπτικών μηχανών".

Διευκρινίζεται στους μαθητές ότι το Φύλλο εργασίας 1 θα συμπληρωθεί στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται ανά ερώτηση και θα παραδοθεί στο επόμενο μάθημα.

Στην συγκεκριμένη εργασία οι δύο πρώτες ασκήσεις είναι αναζήτηση πληροφοριών από συγκεκριμένα sites, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων πληροφοριών. Η τρίτη άσκηση είναι ελεύθερης αναζήτησης αντικειμένου, για την άσκηση στην ικανότητα εντοπισμού άγνωστων πληροφοριών.

Πρώτα βήματα του κινηματογράφου

Δημιουργός Σεναρίου: ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ (Εκπαιδευτικός)

Δείτε Σχετικά Υποδειγματικά Σενάρια