Μουσική (Γυμνάσιο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 2 ώρες

Οστινάτο

45 λεπτά

Τραγουδώ και παίζω μουσική

Φύλλα Εργασίας

Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες και εκτελούν το τραγούδι "The lion sleeps tonight".

Η μία ομάδα εκτελεί σε μελωδικά κρουστά ή boomwhackers το οστινάτο "Wimoweh, owimoweh" και η δεύτερη ομάδα τραγουδά το τραγούδι. 

Μπορούν ακόμα να παρακολουθήσουν τα δύο βίντεο που παρατίθενται και να πάρουν ιδέες για να τραγουδήσουν και να εκτελέσουν με τον δικό τους τρόπο το συγκεκριμένο τραγούδι χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα που υπάρχουν στην τάξη. Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει με όλη την τάξη ή ομαδικά.

Η εκτέλεση καλό είναι να ηχογραφηθεί και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ή το ιστολόγιο του σχολείου.

Με το πέρας της δραστηριότητας προτείνεται οι μαθητές να συμπληρώσουν, ατομικά ή καθ' ομάδας, το ερωτηματολόγιο με τις μεταγνωστικές ερωτήσεις. Στη συνέχεια, συζητούνται στην ολομέλεια οι απαντήσεις.

Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από τους μαθητές και  από τον εκπαιδευτικό ως έναυσμα για σχετική συζήτηση. 

 

Για το ερωτηματολόγιο: Περακάκη Ελ. (2009). Μαθαίνω πώς να μαθαίνω: από τη Γνώση στη Μεταγνώση. Πρακτικά του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΜΕ με θέμα: «Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 30 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, σ.σ. 801-811 (ψηφιακή έκδοση).

 

 

The lion sleeps tonight

Διευκρίνιση: 
Η παρτιτούρα αυτή περιέχεται στο Βιβλίο του Μαθητή Α΄ Γυμνασίου, σελ. 29.
Σχόλιο: 
Ο εκπαιδευτικός της μουσικής μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρτιτούρα αυτή για να ενορχηστρώσει το τραγούδι με όποιον τρόπο επιθυμεί, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας του.Τα βίντεο που ακολουθούν στοχεύουν στην παροχή ιδεών στους μαθητές, για να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική εκτέλεση.

The lion sleeps tonight, ορχηστρικό

Σχόλιο: 
Ο εκπαιδευτικός της μουσικής μπορεί να πάρει ιδέες και να οργανώσει με τα μουσικά όργανα που διαθέτει τη δική του ορχήστρα. Οι μαθητές συμβάλλουν ενεργά στη μουσική εκτέλεση του τραγουδιού, προτείνοντας ιδέες. Το αποτέλεσμα μπορεί να ηχογραφηθεί και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα ή στο ιστολόγιο του σχολείου.

The lion sleeps tonight, χορωδιακό

Σχόλιο: 
Οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο, αναγνωρίζουν τα οστινάτο και παίρνουν ιδέες για τη δική τους ενορχήστρωση. Η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε χωρίζοντας την τάξη σε μεγάλες ομάδες (π.χ. 6-7 μαθητές) είτε μεταμορφώνοντας όλη την τάξη σε μια ορχήστρα.
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΕΡΑΚΑΚΗ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΤΣΕΡΠΕ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΑ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ(ΡΕΝΑΤΑ) (Συντονιστής)