Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 2 ώρες

Τα συναισθήματα μέσα από την τέχνη

45 λεπτά

"Αν ζωντάνευαν οι πίνακες ζωγραφικής..."

Έχοντας στην πρώτη φάση ανιχνεύσει τις πρότερες γνώσεις των μαθητών και μιλήσει για τα δικά τους συναισθήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν, στη δεύτερη φάση θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε και τα συναισθήματα των άλλων. 

Παρουσιάζουμε στα παιδιά πίνακες, κυρίως προσωπογραφίες, όπου απεικονίζονται πρόσωπα με διαφορετικές εκφράσεις και συναισθήματα. Κουβεντιάζουμε για τα όσα παρατηρούμε στους πίνακες δίνοντας έμφαση  κυρίως στο τι αισθάνονται αυτά τα πρόσωπα. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη επιχειρηματολογία για να πείσουν τους άλλους για τις επιλογές και  αποφάσεις τους. Τελικά, καταλήγουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα για το συναίσθημα που απεικονίζει κάθε πίνακας. 

Η επαφή των παιδιών με έργα τέχνης προσφέρει πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής τους και τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν μια προσωπική σχέση με τον πολιτισμό. Επίσης η συμμετοχή των παιδιών σε δημιουργικές‐καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με την κατάλληλη παιδαγωγική αξιοποίηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους όσο και στην υποστήριξη της μαθησιακής τους προσπάθειας και της συναισθηματικής τους ανάπτυξης.

Στην αξιολόγηση της φάσης αυτής, τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που απεικονίζονται ή να παρέμβουν και να αποδώσουν το συναίσθημα που πιστεύουν ότι ταιριάζει.Προαπαιτούμενο για τη δραστηριότητα αυτή κρίνεται οι μαθητές να έχουν αποκτήσει βασικές δεξιότητες χειρισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή (π.χ. ¨σύρω και επικολλώ"). Απαραίτητη κρίνεται η παρουσία του/της εκπαιδευτικού καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν ξέρουν να διαβάζουν.

Βρες τι νιώθει...

Διευκρίνιση: 
Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα "Το θλιμμένο κορίτσι" του Νικολάου Γύζη και συζητούν σε μικρές ομάδες σχετικά με το συναίσθημα το οποίο απεικονίζεται. Αφού καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα, απαντούν στην ερώτηση.

Βρες τι νιώθει...

Διευκρίνιση: 
Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα "Το γελαστό κορίτσι" του Ιακωβίδη και συζητούν σε μικρές ομάδες σχετικά με το συναίσθημα το οποίο απεικονίζεται. Αφού καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα, απαντούν στην ερώτηση.

Βρες τι νιώθει...

Διευκρίνιση: 
Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα "The scream (η κραυγή)" του Έντβαρτ Μουνκ και συζητούν σε μικρές ομάδες σχετικά με το συναίσθημα το οποίο απεικονίζεται. Αφού καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα, απαντούν στην ερώτηση.

Τι αισθάνεται το ανθρωπάκι;

Διευκρίνιση: 
Ο πίνακας του Χ. Μιρό «Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών» απεικονίζει ένα ανθρωπάκι που δεν έχει πρόσωπο και δεν καταλαβαίνουμε τι αισθάνεται. Τοποθέτησε στο πρόσωπό του το συναίσθημα που πιστεύεις ότι του ταιριάζει. Αιτιολόγησε την επιλογή σου.
Δημιουργός Σεναρίου: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΣΟΦΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ (Συντονιστής)