Μελέτη Περιβάλλοντος (Προσχολική)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

" Το ταξίδι των πελαργών"

180 λεπτά

Γνωρίζουμε τους πελαργούς.

Δραστηριότητα 1η

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην γωνιά του υπολογιστή και στην ολομέλεια της τάξης.

Η αφορμή για να ασχοληθούμε με τους πελαργούς δόθηκε μέσα από την επεξεργασία του θέματος Άνοιξη και την ενασχόλησής μας με το Δέλτα του Έβρου  (πρόγραμμα Π.Ε. που τρέχει στο ν/γείο μας) καθώς οι πελαργοί έρχονται την Άνοιξη στο Δέλτα και κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Το ενδιαφέρον των παιδιών τροφοδοτήθηκε από την ύπαρξη μίας φωλιάς πελαργών μέσα στο χωριό.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει από πριν έναν αρχικό ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη (αρχική αξιολόγηση) με κεντρική ιδέα «πελαργοί» και εικόνα πελαργού και έχουν εμπλουτίσει την βιβλιοθήκη του Kidspiration με εικόνες που αφορούν τους πελαργούς και συγκεκριμένα το σώμα, τη διατροφή, την αναπαραγωγή και τις συνήθειές τους.

Όλοι η τάξη βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή (Η/Υ συνδεδεμένος με οθόνη τηλεόρασης). Τα παιδιά καλούνται ένα - ένα να πουν τι γνωρίζουν για τους πελαργούς και να βρουν την εικόνα από την βιβλιοθήκη του λογισμικού που περιγράφει την ιδέα τους. Η νηπιαγωγός καταγράφει τα λόγια των παιδιών σημειώνοντας  το όνομά τους κάτω από την εικόνα.

Δραστηριότητα 2η

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην γωνιά του υπολογιστή και στην ολομέλεια της τάξης.

Σε συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας και προκειμένου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις των παιδιών σχετικά με τους πελαργούς οι εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει από πριν προβολή παρουσίασης με βίντεο και εικόνες με θέμα τους πελαργούς. Στην πρώτη από τις διαφάνειες της παρουσίασης θέλοντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον αλλά και να δώσουν οδηγίες για το πώς θα δουλέψουν τα παιδιά, τοποθετούν μία εικόνα που παραπέμπει σε ένα ομιλών avatar ( www.voki.com). 

Στη δεύτερη διαφάνεια υπάρχει ένα ιστόγραμμα με εικόνες οι οποίες δίνουν πληροφορίες που αφορούν την τροφή, την αναπαραγωγή, το ταξίδι τους και το σώμα των πελαργών. Τα παιδιά καλούνται να βρουν τι κρύβεται πίσω από την κάθε εικόνα κάνοντας κλικ  σε αυτήν. Κάθε εικόνα έχει υπερσύνδεση με επιλεγμένο βίντεο από το youtube που παρέχει σχετικές πληροφορίες.

Η εικόνα με το σώμα του πελαργού παραπέμπει σε επόμενη διαφάνεια όπου  τα παιδιά καλούνται να συναρμολογήσουν το σώμα του βλέποντας την εικόνα του  και στην συνέχεια να δουν  το παραμύθι « Η Αλεπού και το Λελέκι» αν επιθυμούν, μετά το μεσημεριανό φαγητό.

Η εικόνα με το πέταγμα παραπέμπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.evros-delta.gr/map.html  όπου φαίνεται το ταξίδι των πελαργών μέσα από το google earth.

Όλοι η τάξη βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή (Η/Υ συνδεδεμένος με οθόνη τηλεόρασης). Τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν μία εικόνα από το ιστόγραμμα,  να πουν τι νομίζουν ότι μας λέει αυτή η εικόνα για τους  πελαργούς, να ακούσουν τον τίτλο της, και πατώντας κλικ, να δουν τελικά τι κρύβεται πίσω της! Κατά τη διάρκεια προβολής των βίντεο και των εικόνων οι νηπιαγωγοί με τις κατάλληλες ερωτήσεις (πώς είναι τα πόδια του πελαργού, τι τρώει, τι γεννάει, πού είναι χτισμένη η φωλιά του, από πού έρχεται, ας μετρήσουμε πόσα ψάρια τρώει, κ.λ.π.) προσπαθούν να εκμαιεύσουν τη γνώση από τα παιδιά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη γνώση παρατηρώντας τους πελαργούς, ως μικροί ερευνητές.

Τι γνωρίζετε για τους πελαργούς:

Διευκρίνιση: 
Οι εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει από πριν έναν αρχικό ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη (αρχική αξιολόγηση) με κεντρική ιδέα «πελαργοί» και εικόνα πελαργού και έχουν εμπλουτίσει την βιβλιοθήκη του Kidspiration με εικόνες που αφορούν τους πελαργούς και συγκεκ
Σχόλιο: 
Αρχική αξιολόγηση των προϋπαρχουσών γνώσεων των παιδιών.

Γνωρίζουμε τους πελαργούς

Διευκρίνιση: 
Διαφάνεια προβολής παρουσίασης Power point όπου τα παιδιά πατώντας στις εικόνες(παρουσία υπερσυνδέσμων) παρακολουθούν σχετικά βίντεο.
Σχόλιο: 
Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης β΄επιπέδου

Το ταξίδι των πελαργών

Διευκρίνιση: 
Μελετούμε την πορεία του ταξιδιού των πελαργών μιας ερευνητικής ομάδας από την ηλεκτρονική δ/νση: http://www.evros-delta.gr/map.htm

¨Το σώμα του πελαργού¨- παζλ

Διευκρίνιση: 
Σε περιβάλλον εργασίας power point τα παιδιά σχηματίζουν την εικόνα του πελαργού ενώνοντας τα κομμάτια.

Η αλεπού και το λελέκι

Διευκρίνιση: 
Παρακολούθηση ιστορίας-προβληματισμός(Γιατί δεν μπορεί να φάει το λελέκι από το σκεύος της αλεπούς;)
Σχόλιο: 
Γιατί δεν μπορούσε ο πελαργός να φάει από το σκεύος της αλεπούς:

Πελαργοί ταΐζουν μικρά

Διευκρίνιση: 
Παρακολουθούμε ένα κομμάτι του βίντεο και το δραματοποιούμε.
Σχόλιο: 
Επιλέγουμε ένα μικρό κομμάτι του βίντεο για παρακολούθηση.

Πόσα ψάρια τρώει ο πελαργός;

Διευκρίνιση: 
Παρακολουθώντας το βίντεο με τα παιδιά, τους ζητάμε να μετρήσουν πόσα ψάρια τρώει ο πελαργός.
Δημιουργός Σεναρίου: Ευαγγελία Σκερλέτη (Εκπαιδευτικός)