Διαθεματικό (Γυμνάσιο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Για ένα κλαδί ελιάς…

50 λεπτά

Τα αθλητικά όργανα

 

Φάση 2

Αρχικά θα γνωρίσουμε τα όργανα που χρησιμοποιούνται στο αγώνισμα του πεντάθλου χθες και σήμερα. Οι αλτήρες βέβαια δεν χρησιμοποιούνται στο σημερινό αγώνισμα του άλματος, όμως ο δίσκος και η σφαίρα (μαζί με τη σφύρα) είναι τα εργαλεία των αγωνισμάτων των ρίψεων.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή της Τεχνολογίας, θα κατασκευάσουμε όργανα του αρχαίου πεντάθλου: ξύλινους δίσκους και ακόντια και πήλινους αλτήρες.  Θα χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Ο δίσκος

Αρχαίος δίσκος

Σχόλιο: 
Δίσκος, που αφιέρωσε στο ιερό της Ολυμπίας ο ολυμπιονίκης αθλητής Πόπλιος Ασκληπιάδης. Στην επιφάνεια και των δύο πλευρών του, που διακοσμούνται από ομόκεντρους κύκλους, υπάρχει από μία εγχάρακτη επιγραφή. Η πρώτη αναφέρει ότι ο δίσκος είναι ανάθημα στον Ολύμπιο Δία του Κορίνθιου Πόπλιου Ασκληπιάδη, νικητή του πεντάθλου στην 255η Ολυμπιάδα (241 μ. Χ.), και η δεύτερη είναι η επικύρωση του αξιωματούχου στον οποίο παραδόθηκε το ανάθημα.

Σύγχρονος δίσκος

Το ακόντιο

Το σύγχρονο ακόντιο

Σχόλιο: 
Το σύγχρονο ακόντιο για τους άνδρες αθλητές ζυγίζει 800 g κι έχει μήκος 260-270 cm, ενω για τις αθλήτριες ζυγίζει 600 g και έχει μήκος 220-230 cm.

Το αρχαίο ακόντιο

Σχόλιο: 
Στο μέσο του ακοντίου υπήρχε δερμάτινη λωρίδα διπλωμένη σε θηλιά η «αγκύλη», δεμένη περίπου στο κέντρο βάρους του ακοντίου. Το ακριβές σημείο του δεσίματος της αγκύλης το ρύθμιζε ο κάθε αθλητής κατά τη δική του αντίληψη και την τεχνική που χρησιμοποιούσε. Οι αθλητές έδεναν την αγκύλη και την τύλιγαν στο κέντρο βάρους του ακοντίου, γι'αυτό και το ακόντιο ονομαζόταν μεσάγκυλον. Στη θηλειά της αγκύλης ο αθλητής περνούσε ένα η δύο δάχτυλα κρατώντας συγχρόνως με τα υπόλοιπα το ακόντιο. Είναι γεγονός ότι η αγκύλη κατά την εκσφενδόνιση λειτουργούσε ως μοχλός προώθησης αυξάνοντας τη δύναμη εκτοξεύσεως γιατί σταθεροποιούσε τη λαβή. Η αγκύλη καθώς ξετυλίγονταν προσέδιδε επίσης στο ακόντιο περιστροφική κίνηση γύρω από από τον άξονα που σταθεροποιούσε την πτήση.

Οι αρχαίοι αλτήρες

Αρχαίος αλτήρας

Σχόλιο: 
Αναθηματικός αλτήρας, που αφιερώθηκε από το Λακεδαιμόνιο αθλητή Ακματίδα στο ιερό της Ολυμπίας. Ο αλτήρας φέρει εγχάρακτη επιγραφή, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και αναφέρει ότι ο αθλητής νίκησε στο πένταθλο "ασσκονιστεί", χωρίς δηλαδή να σκονιστεί. Αυτό σημαίνει ότι χρίσθηκε Ολυμπιονίκης είτε γιατί δεν υπήρχε αντίπαλος, είτε επειδή ο αντίπαλός του παραδέχθηκε την ήττα του χωρίς καν να αγωνισθεί
Δημιουργός Σεναρίου: ΜΑΡΙΑ ΧΑΒΙΑΡΑ (Εκπαιδευτικός)