Μελέτη Περιβάλλοντος (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Πάμε μια βόλτα στη γειτονιά

90 λεπτά

Επεξεργασία των δεδομένων που συλλέξαμε

Οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο, μετά την επίσκεψη στη συνοικία και αρχίζουν την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Αρχικά εκφράζουν εντυπώσεις από την επίσκεψη και στη συνέχεια κάθε ομάδα μελετάει τα φύλλα εργασίας που συμπλήρωσε και προετοιμάζεται να παρουσιάσει τα ευρήματα στην ολομέλεια. Μεταφέρουν τις φωτογραφίες από τις φωτογραφικές μηχανές στους Η/Υ και δημιουργούν τη δική τους παρουσίαση.

Βλέπουν φωτογραφίες από άλλες συνοικίες, από διάφορες περιοχές στον κόσμο και κάνουν συγκρίσεις. Αναζητούν στο διαδίκτυο και άλλες φωτογραφίες και εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές.

Οι ομάδες θα πειραματιστούν επίσης  με το λογισμικό Scratch, ώστε κάθε ομάδα να σχεδιάσει ό,τι την εντυπωσιάσε από την γειτονιά. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει το περιβάλλον του λογισμικού στην τάξη και στη συνέχεια αφήνει ελεύθερα τα παιδιά να πειραματιστούν. Τα παιδιά με τη βοήθεια αυτού του λογισμικού έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν, να εισάγουν δικές τους εικόνες ή και ήχο, να διαμορφώσουν το περιβάλλον, να πειραματιστούν και με φαντασία να δημιουργήσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Στο τέλος λοιπόν της φάσης αυτής, η κάθε ομάδα στέλνει το αρχείο που έχει σχεδιάσει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον υπολογιστή του εκπαιδευτικού όπου είναι συνδεδεμένος με τον προτζέκτορα. Η κάθε ομάδα, ανάλογα με το θέμα που είχε αναλάβει να ασχοληθεί, παρουσιάζει την δημιουργία της στην ολομέλεια της τάξης, ώστε οι ομάδες να ανταλλάξουν πληροφορίες και να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση για όλα τα θέματα. 

Γειτονιές

Διευκρίνιση: 
Οι μαθητές συγκρίνουν τις φωτογραφίες από τη γειτονιά τους με φωτογραφίες από άλλες γειτονιές του κόσμου

Γειτονιές

Γειτονιές

Γειτονιές

Γειτονιές

Η γειτονιά μας έχει

Διευκρίνιση: 
Ανατροφοδοτική δραστηριότητα, με την οποία οι μαθητές θυμούνται καταστήματα και υπηρεσίες που συνάντησαν και κουβεντιάζουν για τη χρησιμότητα τους.

΄Τα φυτά στη γειτονιά μου

Δημιουργός Σεναρίου: Χριστίνα Νομικού (Εκπαιδευτικός)