Φάση Σεναρίου
Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων (Δημοτικό)
Γ Φάση : Ευαισθητοποίηση - Καθαρισμός - Δημιουργία
Γ ΦΑΣΗ
Ευαισθητοποίηση - Καθαρισμός - Δημιουργία
Α ΜΕΡΟΣ – Ευαισθητοποίηση ( 10 λεπτά)
Στο πρώτο μέρος της Γ φάσης ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί την τεχνική της ιδεοθύελλας για να εκμαιεύσει τα συναισθήματα των μαθητών του. Θέτει στις ομάδες το εξής ερώτημα « Τι νιώσατε βλέποντας τόσα πολλά μνημεία εγκαταλελειμμένα, κλεμμένα ή μη αναδειγμένα όπως θα έπρεπε; Καταγράψτε μερικές λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό. Κατόπιν, οι αρχηγοί των ομάδων πληκτρολογούν τις λέξεις στο Word It Out για να φτιάξουν ένα σύννεφο από λέξεις με τα δικά τους συναισθήματα. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός, με αφορμή τα όποια αρνητικά συναισθήματα παρουσιάζει ένα βίντεο με το τι έκαναν άλλα παιδιά της ηλικίας τους, όταν συνάντησαν παραμελημένους πολιτισμικούς χώρους και προτρέπει τους μαθητές της τάξης του να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Εάν υπάρχει κοντά στο σχολείο πολιτισμικό μνημείο οι μαθητές μπορούν να καθαρίσουν τον χώρο αυτό , εάν όχι μπορούν να καθαρίσουν μια πολιτισμική γωνιά του σχολείου τους.
Β ΜΕΡΟΣ – Καθαρισμός ( 15 λεπτά)
Εκπαιδευτικός και παιδιά μεταβαίνουν στον χώρο που πρόκειται να γίνει ο συμβολικός καθαρισμός. Οι μαθητές για λόγους υγιεινής οφείλουν να φορούν πλαστικά γάντια μιας χρήσεως και να έχουν σακούλες σκουπιδιών μαζί τους. Η διαδικασία του καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει 10 λεπτά και τα υπόλοιπα 5 να είναι η μετακίνηση, αν είναι το μνημείο κοντά στο σχολείο αλλά σε εξωτερικό χώρο. Για τον εσωτερικό χώρο μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στο καθάρισμα. Στο τέλος οι μαθητές οφείλουν να πετάξουν τα γάντια στη σακούλα και να αποθέσουν τις σακούλες σε κάποιο κάδο απορριμμάτων. Τέλος οφείλουν να πλύνουν τα χέρια τους πριν μπούνε μέσα στην τάξη.
Γ ΜΕΡΟΣ – Δημιουργία ( 20 λεπτά)
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του καθαρισμού, ο υπόλοιπος χρόνος διατίθεται στους μαθητές για καλλιτεχνική δημιουργία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη σελίδα της Tate Modern για να καλλιτεχνήσουν με την τέχνη του δρόμου ( Γκράφιτι) μια εικονική γωνιά της πόλης. Για την υλοποίηση των παραπάνω δίνεται φύλλο εργασιών με ακριβείς οδηγίες. Στο τέλος οι ομάδες δείχνουν τα έργα τους η μία στην άλλη και αξιολογούν το σενάριο.
Word it out Διευκρίνιση
Τα Μακρά Τείχη του σχολείου μας... Διευκρίνιση
Δημιουργός Σεναρίου: Δήμητρα Λογγίνου (Εκπαιδευτικός)