ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ......

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων (Δημοτικό)

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ......

3 ώρες
Γενική περιγραφή περιεχομένου

¨Κόκκινη κλωστή δεμένη στην .......οθόνη τυλιγμένη.Με αφορμή ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που  έχει ως βασικό άξονα τα παραμύθια, η τάξη μας  παρουσιάζει, ύστερα από έρευνα και συνεντεύξεις των μαθητών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ένα παραδοσιακό-λαϊκό (προφορικό) παραμύθι του τόπου μας το οποίο θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές και στη συνέχεια  το καταγράφουν,  το εικονογραφούν, το επενδύουν μουσικά,δημιουργούν e-book,ψηφιακό κόμικ και τέλος το δραματοποιούν.

Ένα διδακτικό σενάριο που μπορεί να λειτουργήσει και σαν διαθεματικό, αφού εμπλέκονται πολλά μαθήματα του δημοτικού.Φιλαναγνωσία,βιωματικές δράσεις,πληροφορική,μουσική,θεατρολογία,εικαστικά και μπορεί η διάρκειά του να επεκταθεί.Το σενάριο που ακολουθεί αποτελεί ένα πλαίσιο ενδεικτικών δραστηριοτήτων. Παρέχεται, δηλαδή, στον εκπαιδευτικό η δυνατότητα να επιλέξει και να αξιοποιήσει από το δεδομένο υλικό ό,τι εξυπηρετεί τους στόχους της διδασκαλίας του και ανταποκρίνεται στο επίπεδο και τη σύνθεση μιας συγκεκριμένης σχολικής τάξης.

Επίσης το παραμύθι που παρουσιάζεται είναι αντιπροσωπευτικό .Οι φάσεις του σεναρίου μπορούν να προσαρμοστούν και σε οποιοδήποτε παραμύθι.

Ενσωμάτωση στη διδακτέα ύλη 

Το παραμύθι, η ψηφιακή καταγραφή του, η δραματοποίηση και η μουσική του, αποτελούν μέρος των μαθημάτων της Φιλαναγνωσίας,της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής  των Εικαστικών και της Πληροφορικής. Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να  λειτουργήσει με πολύ ελκυστικό τρόπο και ως διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων της διδακτέας ύλης και είναι απολύτως συμβατό με τα ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ της Γλώσσας και όλων των άλλων εμπλεκόμενων μαθημάτων και μπορεί να υλοποιήθεί κυρίως στο χρόνο της Ευέλικτης Ζώνης και της Φιλαναγνωσίας. 

 


Εκπαιδευτικό Πρόβλημα

Μια  από τις 8 πληγές του πολιτισμού μας σύμφωνα με τον Κόνραντ Λόρεντς(διδάκτορα της ιατρικής και της φιλοσοφίας,βιολόγου,ηθολόγου και ψυχολόγου,ιδρυτή του κλάδου της συγκριτικής συμπεριφοράς),όπως περιγράφει στο βιβλίο του που εξέδωσε το 1973,χρονιά που πήρε το νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας με τίτλο <<Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας, είναι <<η ρήξη με την παράδοση>>.

 

 

Ο Λόρεντς, παρότι επιστήμονας, πιστεύει ότι τα μη ορθολογικά πολιτισμικά αποθέματα γνώσεων πρέπει να διατηρηθούν και να μελετηθούν.

«Όποιος αρνείται συστηματικά κάθε αξία της σοφίας των παλαιότερων και κάθε έννοια της παράδοσης, υποπίπτει στο σοβαρό σφάλμα να πιστέψει ότι η επιστήμη είναι ικανή να δημιουργήσει από το μηδέν, και μόνο με τη λογική, έναν πλήρη πολιτισμό, με όλα όσα περιλαμβάνει.»

 

Ως  άνθρωποι είμαστε προϊόντα της φυσικής εξέλιξης και της πολιτιστικής εξέλιξης. Μέρος της πολιτιστικής συνέχειας είναι η γλώσσα κάθε λαού και οι ιδιωματισμοί, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, η θρησκεία (ακόμα κι αν είσαι άθρησκος), η ιστορία, οι μύθοι, η μαγειρική, η μουσική, οι δεισιδαιμονίες και οι ενδυμασίες.

Διαγράφοντας το παρελθόν χάνουμε την ουσία του παρόντος, αφού ένας άνθρωπος χωρίς ρίζες δεν είναι τίποτα άλλο από έρμαιο των εκάστοτε εξωτερικών πιέσεων και καταστάσεων.

Ας έρθουμε τώρα στο σενάριό μας.

Οι μαθητές μέσω των παραμυθιών έρχονται σε επαφή με την τοπική ιστορία,την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους και υλοποιούν πολλές δράσεις (εικαστικές δημιουργίες, αφήγηση, εικονογράφηση, μουσική επένδυση, δραματοποίηση).

" Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις!"

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

"Παραμύθι μύθι-μύθι

το κουκί και το ρεβίθι

βόηθησε κι εσύ να γένει όλη η γης αγαπημένη"

Ζερβουλάκος-Ξυλούρης

Αναζητήστε λοιπόν κι εσείς το δικό σας παραμυθένιο μονοπάτι....και πού ξέρετε;Ίσως ένας νέος παραμυθάς, ένας εύστροφος μυθοποιός προκύψει και στην αυλή της δικής σας ανέμης!...

 

 

at 50/100
Εκπαιδευτική Βαθμίδα που απευθύνεται το σενάριο
Δημοτικό
Θεματική Ταξινομία
Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων >
Τύπος Διαδραστικότητας
Ενεργός μάθηση
Επίπεδο Διαδραστικότητας
υψηλό
Προτεινόμενη ηλικιακή ομάδα:
-6
6-9
9-12
12-15
15-18
18-25
25+
Φάσεις Ψηφιακού Σεναρίου:
Παρουσίαση και ανάγνωση του παραμυθιού
15λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Σχολική τάξη
Μεταφορά του παραμυθιού σε world και βίντεο
45λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Εργαστήριο πληροφορικής
Μουσική επένδυση και δραματοποίηση του παραμυθιού.
90λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Σχολική τάξη,αίθουσα θεατρολογίας.
Αξιολόγηση
30λεπτά
Χώρος Υλοποίησης
Εργαστήριο πληροφορικής
Διδακτικοί Στόχοι
Να καλλιεργήσουν το σεβασμό προς τη λαϊκή παράδοση.
Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από ένα ενδιαφέρον θέμα όπως είναι τα παραδοσιακά παραμύθια.
Να απολαύσουν τα παραμύθια ως ακροατές και να εκφραστούν μέσα από αυτά.
Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θεματική του σεναρίου
Παράδοση, Αφήγηση, εικονογράφηση, εικαστικές δημιουργίες, μουσική επένδυση, δραματοποίηση,
Υλικοτεχνική υποδομή
Εργαστήριο πληροφορικής ή φορητοί υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Δημιουργός Σεναρίου: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΔΕΛΚΟΣ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ......» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.