Φάση Σεναρίου
Μηχανολογία (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)
Περιγραφή - λειτουργικός σκοπός
Ο μαθητής μαθαίνει να περιγράφει και να ορίζει τις οδοντώσεις αρχικά και μετά ανακαλύπτει το λειτουργικό σκοπό τους και τις χρήσεις τους.
Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους μετάδοσης της περιστροφικής κίνησης είναι με τη χρήση εξαρτημάτων που φέρουν οδόντωση. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι οι οδοντωτοί τροχοί (γρανάζια) διάφορων ειδών και μορφών, οι οδοντωτοί κανόνες και οι ατέρμονες κοχλίες. Τα εξαρτήματα αυτά συνεργάζονται σε ζεύγη, δηλαδή δύο γρανάζια, γρανάζι και οδοντωτός κανόνας, ατέρμονος κοχλίας και γρανάζι (κορώνα).
Με τη βοήθεια των κατάλληλων οδοντώσεων είναι δυνατή η μετάδοση κίνησης σε περιπτώσεις ατράκτων με γεωμετρικούς άξονες παράλληλους, τεμνόμενους (υπό οποιαδήποτε γωνία) και ασύμβατους.
Εκτός από τη μετάδοση της κίνησης επιτυγχάνουμε και μετατροπή των βασικών χαρακτηριστικών της, δηλαδή των στροφών και της ροπής του κινούμενου άξονα σε σχέση με αυτές του κινητήριου.
Τέλος, στην περίπτωση του ζεύγους οδοντωτού τροχού - κανόνα, μετατρέπεται η περιστροφική κίνηση σε ευθύγραμμη (ή αντίθετα).
Οδοντώσεις Διευκρίνιση
Ερωτήσεις αντιστοίχισης Διευκρίνιση
Ερώτηση μοναδικής επιλογής. Διευκρίνιση
Κάρτες ερωτήσεων Διευκρίνιση
Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Διευκρίνιση
Παιχνίδι μνήμης Διευκρίνιση
Εικόνα με διαδραστικά σημεία στις οδοντώσεις Διευκρίνιση
Δημιουργός Σεναρίου: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΛΗΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΓΟΜΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Συντονιστής)