«Τα βουνά της Ελλάδας»
Γεωγραφία (ΠΕ) (Δημοτικό)
Το σενάριο διαπραγματεύεται γνωστικές περιοχές του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού με προεκτάσεις στην Ιστορία και στην Αισθητική Αγωγή.
Εφαρμόζεται η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων για αναζήτηση, έλεγχο και δυνατότητες εφαρμογής των γνώσεων στην καθημερινή ζωή.
Ο δάσκαλος λειτουργεί ως διευκολυντής - διαμεσολαβητής - εμψυχωτής της μάθησης, χρησιμοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες που αυξάνουν τα περιθώρια αυτενέργειας του μαθητή στην αναζήτηση της γνώσης.
Κατά τη διαδικασία θα χρησιμοποιηθούν η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, το λογισμικό οπτικοποίησης, Google Earth, το λογισμικό αισθητικής έκφρασης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας, Tux Paint, καθώς και το λογισμικό ηλεκτρονικής αξιολόγησης, Hot Potatoes, στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας.

Το διδακτικό σενάριο θα αξιοποιηθεί για τη διδασκαλία του 13ου κεφαλαίου «Τα βουνά της Ελλάδας», της Β΄ θεματικής ενότητας «Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» στο μάθημα της Γεωγραφίας της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.
Με βάση το σενάριο αυτό, που στηρίζεται στην αρχή της ενεργητικής μάθησης και της «ανακάλυψης» της γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές, κεντρίζεται το ενδιαφέρον τους, εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, κατακτάται η γνώση και ταυτόχρονα επιτυγχάνονται οι μαθησιακοί στόχοι με παιγνιώδη τρόπο.
Επιπλέον, ο δάσκαλος επιλέγει τις κατάλληλες διδακτικές δραστηριότητες, ώστε η χρήση των Νέων Τεχνολογιών να κάνει την όλη διαδικασία ελκυστική και χρήσιμη για τους μαθητές/τριές του.
Συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες μέσα από δραστηριότητες ενεργητικής-ανακαλυπτικής μάθησης αποκτούν βασικές γνώσεις για τα βουνά της Ελλάδας και τις σχέσεις που διαμορφώνονται με τα υπόλοιπα στοιχεία του κατακόρυφου διαμελισμού του Ελλαδικού χώρου.Τους δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσουν το ρόλο και τη σπουδαιότητα των ορεινών όγκων της πατρίδας μας στη διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας, στη διαμόρφωση του κλίματος να επισημαίνουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της γεωγραφικής τους θέσης και γενικά να αντιλαμβάνονται τον ελλαδικό χώρο.
Εφαρμόζεται η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων για αναζήτηση, έλεγχο και δυνατότητες εφαρμογής των γνώσεων στην καθημερινή ζωή.
Το διαδραστικό υλικό έχει δημιουργηθεί από το σύνολο του δυναμικού της τάξης που επιλέγει να διατηρήσει ελάχιστα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή και κανένα.
Έτσι, κάποιους από αυτούς τους πόρους μπορεί κανείς να τους μοιραστεί με συναδέλφους ή μαθητές ελεύθερα και άλλους μπορεί να τους μοιραστεί αλλά και να τους επεξεργαστεί σύμφωνα με άδειες, οι οποίες καθορίζουν αν και πώς μπορεί το υλικό να διαμοιραστεί, να επανα-χρησιμοποιηθεί κ.ο.κ.
Τα πνευματικά δικαιώματα
Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία
. 1 Βιβλιογραφία
1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2003), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών, ΦΕΚ 303B/13-3/2003, ΦΕΚ 304Β/13-3-2003, ΦΕΚ 1196Β/26-8-2003.
2. Α.Π.Σ. Πληροφορικής, ΦΕΚ 1139/28-7-2010
3. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2003), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών Πληροφορικής, ΦΕΚ 303B/13-3/2003, ΦΕΚ 304Β/13-3-2003.
4. ITY. (2010), Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Τεύχος 2: Κλάδοι ΠΕ 70, Δεύτερη έκδοση). Πάτρα: ΙΤΥ
.2 Δικτυογραφία
1. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko
2. http://dschool.edu.gr/
3. http://el.wikipedia.org/w/index.php?search=βουνά+της+ελλάδας&title=Ειδικό%3AΑναζήτηση&fulltext=1
4. Youtube
5. Ε.Ρ.Τ.