

Το ψηφιακό σενάριο αποσκοπεί στο να διακρίνει ο μαθητής τις έννοιες πραγματικότητα και αναπαράσταση. Οι δύο αυτές έννοιες είναι διαφορετικές. Η πραγματικότητα αναφέρεται στο τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος με την περιορισμένη δυνατότητά του αντιλαμβάνεται το χώρο και το χρόνο γύρω του μέσα σε μια δεδομένη στιγμή. Η αναπαράσταση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος και πιο ειδικά ο καλλιτέχνης απεικονίζει αυτήν την πραγματικότητα με την τέχνη που υπηρετεί (εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος).
Η κατανόηση αυτής της σημαντικής διαφοράς ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην αναπαράσταση (τη μίμηση που έλεγε ο Αριστοτέλης) θα αναπτυχθεί στο σενάριο αυτό.
Γιατί λέμε παρακαλουθώντας μια ταινία και πιο συγκεκριμένα τη συμπεριφορά ενός χαρακτήρα ότι "δεν είναι αληθινή";
Γιατί αξιολογούμε μία σκηνή με κριτήριο αν αυτό γίνεται στην παραγματικότητα και λέμε συχνά "δεν γίνονται έτσι τα πράγματα";
Γιατί ακόμη και όταν βγάζουμε φωτογραφίες τους φίλους μας, τους προτρέπουμε να μην κοιτάνε το φακό, γιατί η φωτογραφία θα μας δείχνει κάτι το φυσιολογικό και αβίαστο; Με άλλα λόγια, γιατί αισθανόμαστε μεγαλύτερη απόλαυση-επιτυχία, όταν βγάζουμε φωτογραφίες χωρίς να μας έχουν πάρει χαμπάρι οι φωτογραφιζόμενοι;
Σε αυτό το ψηφιακό σενάριο θα προσπαθήσουμε να ψάξουμε από πού κατάγονται αυτές οι αρχές και πώς συνδέονται με την τέχνη του κινηματογράφου.
- 1. Να προβληματιστούν με την έννοιες ρεαλισμός, πραγματικότητα
- 2. Να διαπιστώσουν σε κινηματογραφικά έργα τη διαφορά της πραγματικότητας και της αναπαράστασης
- 3. Να εντοπίζουν χαρακτηριστικά του νεορεαλισμού σε κινηματογραφικά έργα
- 4. Να συνδέουν το νεορεαλισμό με κοινωνικές συμπαραδηλώσεις
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΜΗΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΛΕΝΑΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Συντονιστής)