Φάση Σεναρίου

Ιστορία (ΠΕ) (Δημοτικό)

Αιγές, ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο

3 ώρες

Η πόλη των Αιγών: Από το μύθο στην ιστορία

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
1o_fyllo_ergasias_.docx

Κατά τη φάση αυτή οι μαθητές θα εντοπίσουν τις Αιγές και την Πέλλα, τις δύο πρωτεύουσες των Μακεδόνων σε ιστορικό χάρτη που απεικονίζει το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας. Θα  διαβάσουν μερικές βασικές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης των Αιγών και θα προβληματιστούν για τους λόγους που επιλέχθηκε για πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας.  Θα διαβάσουν και θα ακούσουν τον μύθο του Περδίκα, του πρώτου βασιλιά της Μακεδονίας, απόγονου του Ηρακλή και ιδρυτή των Αιγών, έτσι όπως τον αναφέρει ο Ηρόδοτος και θα συνδέσουν τον μύθο με την πόλη. Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, να συζητήσει τη σχέση μύθου και ιστορίας.


Οι Αιγές: η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Εύκολη δραστηριότητα, κατάλληλη και για μικρούς μαθητές.

Γεωμορφολογικός χάρτης


Ο Περδίκκας ιδρύει τις Αιγές

Αρχαίοι μύθοι που φτάνουν σε μας από τα γραπτά αρχαίων συγγραφέων μας διηγούνται πώς ιδρύθηκαν οι Αιγές. Ακούστε τους προσεκτικά.

Δοκίμασε τον εαυτό σου!


Οι Μακεδόνες βασιλιάδες και ο Ήλιος


Δημιουργός Σεναρίου: Σοφία Ευθυμιάδου (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Αιγές, ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1198