Φάση Σεναρίου

Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)

Υγιεινή διατροφή : Τρώμε μεσογειακά...τρώμε σωστά!

3 ώρες

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

90λεπτά

Σε αυτήν τη φάση τα παιδιά θα μάθουν την κατηγοριοποίηση των τροφών σε οικογένειες με βάση τα θρεπτικά τους συστατικά, θα αναπτύξουν τη δεξιότητα να διαλέγουν τα θρεπτικά τρόφιμα στη σωστή συχνότητα, θα μάθουν για τις βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών, θα καταλάβουν την αξία του νερού και του λαδιού και θα παίξουν με γράμματα και αριθμούς .

  1. Τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες και κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια, ψάρι- κρέας- πουλερικά- αυγά, γλυκά-λίπη. Μπορεί να γίνει με κολάζ από διαφημιστικά των σούπερ μάρκετ ( εργαλείο:διαδραστικές ενεργές περιοχές).
  2. Αφού μιλήσαμε για τη Μεσογειακή διατροφή και την αξία της, παρουσιάζουμε την Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Οι επιστήμονες , μετά από πολλές έρευνες κατέληξαν ότι αυτό το μοντέλο είναι το πιο υγιεινό και εξασφαλίζει υγεία στους ανθρώπους που το εφαρμόζουν. Τα παιδιά  κάνουν υποθέσεις και καταλήγουν σε συμπεράσματα για το πώς πρέπει να συμπληρωθεί η πυραμίδα. Με εικόνες πλαστικοποιημένες και με χριτς χρατς τα κολλάνε στην κατάλληλη θέση. Το ίδιο γίνεται και στο διαδραστικό εργαλείο (εργαλείο: διαδραστικές ενεργές περιοχές)
  3. Κατατάσσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ομάδες, με βάση το χρώμα  τους και τις βιταμίνες τους. (διαδραστική παρουσίαση-διαδραστικές ενεργές περιοχές)
  4. Τονίζουμε την αναγκαιότητα του να πίνουμε 8 ποτήρια νερό και κάνουμε προσθέσεις με το 8 (τα ζευγαράκια του 8) (διαδραστικές ενεργές περιοχές).
  5. Κάνουμε την αλφαβήτα της υγιεινή διατροφής ( διαδραστικές ενεργές περιοχές).

Ομάδες τροφίμων

Τοποθέτησε τις τροφές στην ομάδα που ανήκουν.

Χρώματα και Βιταμίνες

Τοποθέτησε τα φρούτα και τα λαχανικά στην χρωματική κατηγορία που ανήκουν και μάθε τι σου προσφέρουν.

Πυραμίδα Υγιεινής διατροφής

Τοποθέτησε κατάλληλα τα τρόφιμα στην πυραμίδα

Η Αλφαβήτα της διατροφής

Αντιστοίχισε τις τροφές με το γράμμα από το οποίο αρχίζουν!

Τα ζευγαράκια του 8

Κάθε μέρα πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό!Βοήθησέ με να συμπληρώσω πόσα ακόμη χρειάζομαι;

Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΤΟΖΙΟΥ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΣΟΦΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Υγιεινή διατροφή : Τρώμε μεσογειακά...τρώμε σωστά!» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
1930