Φάση Σεναρίου

Πληροφορική (Γυμνάσιο)

Οργανώνω την εκπαιδευτική μας εκδρομή

3 ώρες

Ιστοεξερεύνηση-Ημερολόγιο Εκδρομής

60λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_drastiriotitas_1.docx fyllo_drastiriotitas_2.docx

Οι μαθητές θα πρέπει να συγκεντρώσουν πληροφορίες για έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο (προτείνεται το Δίον, χωρίς να αποκλείονται άλλοι χώροι) και για μια τοποθεσία για αναψυχή (προτείνονται ο Παλιός Παντελεήμονας ή η παραλία της Σκοτίνας). Ακόλουθα θα πρέπει να συμπληρώσουν το «φύλλο προετοιμασίας» της εκδρομής με στοιχεία από αυτούς τους χώρους και να εισάγουν ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες στον πίνακα που δίνεται στο φύλλο δραστηριότητας 2.

Επιπλέον οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον καιρό την ημέρα της εκδρομής από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρχει χρόνος μέσα στην πρώτη διδακτική ώρα, επισκέπτονται τους χάρτες της google ώστε να δουν τους προορισμούς στο χάρτη, αλλά και να υπολογίσουν τις αποστάσεις που θα διανύσουν προκειμένου να υπολογίσουν αργότερα το κόστος.

Το πρώτο φύλλο δραστηριότητας επιτελεί το κομμάτι της διδακτικής του γνωστικού αντικειμένου, οπότε βήμα προς βήμα οι μαθητές/τριες θα πρέπει να συγκεντρώσουν πληροφορίες για έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο καθώς και για μια τοποθεσία για αναψυχή. Ακόλουθα θα πρέπει να συμπληρώσουν το «Ημερολόγιο Εκδρομής» (Φύλλο δραστηριότητας 1), με στοιχεία από αυτούς τους χώρους και να εισάγουν ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες στον πίνακα που δίνεται στο φύλλο δραστηριότητας 2. Το Ημερολόγιο Εκδρομής είναι ήδη διαμορφωμένο ως ένας πίνακας, έτοιμος για την εισαγωγή των πληροφοριών, ωστόσο οι μαθητές είναι ελεύθεροι να τα μορφοποιήσουν αν το επιθυμούν, αρκεί να μην υπάρξει διδακτικός θόρυβος και καθυστέρηση από τη διαδικασία αυτή. Στο φύλλο αυτό οι μαθητές/τριες θα συμπληρώσουν πληροφορίες για τον καιρό την ημέρα της εκδρομής που θα βρεθούν από αντίστοιχες ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού. 

Στη συνέχεια θα χρειαστούν πληροφορίες από τους Χάρτες της Google, προκειμένου οι μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να υπολογίζουν τις αποστάσεις ανάμεσα στους διάφορους προορισμούς.  Οι αποστάσεις αυτές, μαζί με άλλες πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, όπως ο αριθμός των παιδιών, το κόστος των μουσείων, το κόστος του λεωφορείου ανά χιλιόμετρο θα χρησιμεύσουν στην επόμενη φάση του σεναρίου.


Εισαγωγή

Αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε μόνους τους δασκάλους μας να οργανώσουν την εκδρομή μας! 

Στη σημερινή σας εργασία θα χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο για να οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή για την τάξη σας. Θα ασχοληθείτε με θέματα όπως ο προορισμός, η ξενάγηση, τα οικονομικά της εκδρομής και η διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Στόχος

Θα συμπληρώσετε τον πίνακα με τους προορισμούς με πληροφορίες και εικόνες από το διαδίκτυο. Η ημερομηνία αναχώρησης είναι σε μια εβδομάδα από σήμερα. Οι προορισμοί που θα επισκεφτείτε θα περιέχουν κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο και ένα μέρος για διασκέδαση. Πχ στον νομό Πιερίας υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον, το μουσείο, το κάστρο του Πλαταμώνα και για διασκέδαση ο Παλιός Παντελεήμονας ή η παραλία της Σκοτίνας.

Η Διαδικασία

1. Ανοίξτε το Φύλλο Εργασίας 1 και ακολουθήστε τις με βάση τις οποίες θα βρείτε πληροφορίες για τους προορισμούς-στάσεις της εκδρομής. Βρείτε οπωσδήποτε, τι καιρό θα κάνει. Στη συνέχεια θα υπολογίστε τις αποστάσεις που θα διανύσετε μέσα από την εφαρμογή της Google - Χάρτες.

2. Ανοίξτε το Φύλλο Εργασίας 2 και συμπληρώστε τα κενά με τους προορισμούς όπου εργάστηκε η ομάδα σας.


Οι χάρτες της google

Από εδώ μπορείτε να βρείτε τις αποστάσεις που θα διανύσετε στην εκδρομή. Θα τις χρειαστείτε αργότερα.

Δημιουργός Σεναρίου: Διονύσιος Μιχαλόπουλος (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Οργανώνω την εκπαιδευτική μας εκδρομή» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2353