Φάση Σεναρίου

Οικονομικές Επιστήμες (Γενικό Λύκειο)

Κρατική παρέμβαση στην αγορά – Επιβολή ανώτατων τιμών

3 ώρες

Εφαρμογές - Εμπέδωση

75λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_efarmogis_1.doc lyseis_askiseon.doc

Α. Δίνεται στους μαθητές κείμενο με το περιεχόμενο του μαθήματος και ζητείται να το διαβάσουν, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες εμπέδωσης που ακολουθούν.

B. Με ένα διαδραστικό διάγραμμα οι μαθητές (χωρισμένοι σε ομάδες των 3 ανά Η/Υ) διαπιστώνουν διαγραμματικά τις συνέπειες από την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης.

Γ. Για την εμπέδωση των βασικών εννοιών του μαθήματος χρησιμοποιούνται δύο διαδραστικά Video. Μέσω των ερωτήσεων, οι μαθητές (χωρισμένοι σε ομάδες των 3 ανά Η/Υ) καλούνται να τοποθετήσουν αυτές τις έννοιες σε γεγονότα και καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Ακολουθεί συζήτηση στη ολομέλεια. Το video που αναφέρεται στη μαύρη αγορά κατά την περίοδο της Κατοχής, δίνει τη δυνατότητα διαθεματικής προσέγγισης του φαινομένου με το μάθημα της  Ιστορίας.

Δ. Γίνεται επίδειξη της διαδικασίας υπολογισμού της τιμής της μαύρης αγοράς και του καπέλου με κάρτες διαλόγου. Οι τυχόν απορίες συζητούνται στην ολομέλεια.

Ε. Οι μαθητές (σε ομάδες των 3 ανά Η/Υ)  εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε μια άσκηση, για τη λύση της οποίας πρέπει να ακολουθήσουν την αντίστροφη διαδικασία των καρτών διαλόγου. Τα λάθη συζητούνται στην ολομέλεια.

ΣΤ. Δίνεται το Φύλλο Εφαρμογής 1, το οποίο περιλαμβάνει δύο ασκήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων αυτού του κεφαλαίου, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Κάθε μαθητής δουλεύει ατομικά και λύνει τουλάχιστον μία από τις δύο. Αφού λύσει την άσκηση παίρνει το φύλλο των λύσεων και ελέγχει ο ίδιος την ορθότητα των αποτελεσμάτων και της διαδικασίας που ακολούθησε.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης ο εκπαιδευτικός είναι στη διάθεση των μαθητών, για να λύσει απορίες, να υποστηρίξει, να παρακινήσει και να εμψυχώσει.

(Οι δραστηριότητες Α ως Ε διαρκούν 45 λεπτά και καλύπτουν τη δεύτερη ώρα του σεναρίου. Η δραστηριότητα Στ, μαζί με τις δραστηριότητες της 3η Φάσης, καλύπτουν την 3η ώρα).

 

 

 

 


Αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, να υλοποιήσετε τις δραστηριότητες που ακολουθούν.

Επιβολή ανώτατων τιμών - Παρουσίαση του μαθήματος.

Διάγραμμα: Συνέπειες επιβολής ανώτατης τιμής.

Κάντε κλικ στα κόκκινα σημεία της εικόνας.

Να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί και να απαντήσετε στις ερωτήσεις του.

Αποκαλυπτικό βίντεο με σκηνές μαύρης αγοράς εισιτηρίων έξω από το γήπεδο "Μεστάγια", λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας Ρεάλ-Μπαρτσελόνα.

Να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί και να απαντήσετε στις ερωτήσεις του.

Συσσίτια και μαύρη αγορά κατά την περίοδο της Κατοχής.

Μονταρισμένα αποσπάσματα από την εκπομπή Μηχανή του Χρόνου.

Άσκηση 1 - Υπολογισμός τιμής μαύρης αγοράς και καπέλου.


Άσκηση 2 - Υπολογισμός τιμής μαύρης αγοράς και ανώτατης τιμής, όταν γνωρίζω το καπέλο.

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Δείτε το σχόλιο, μόνο αν δεν μπορείτε να απαντήσετε στην 4η ερώτηση.

Λύση 4ης ερώτησης: 80-4PMA=10+PA ή 80-4(PΑ+5)=10+PA ή PA=10

Δημιουργός Σεναρίου: ΑΝΝΑ ΜΑΤΣΙΩΡΗ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Κρατική παρέμβαση στην αγορά – Επιβολή ανώτατων τιμών» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
2626