Φάση Σεναρίου

Πληροφορική (Επαγγελματικό Λύκειο)

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ

3 ώρες

φυλλο εργασιας ΙΙΙ= αναφορά στις σύγχρονες εφαρμο

90λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fylla_ergasias_iii.docx

Σε αυτό το φύλλο εργασίας γίνεται μια αναφορά στις σύγχρονες εφαρμογές της κρυπτογράφησης. Και ουσιαστικά περιέχει προτάσεις για περαιτέρω δραστηριότητες στην κρυπτογραφία όπως στεγανογραφία, barcode, QrCode κτλ. Στο συγκεκριμένο φύλλο εργασίας ασχοληθήκαμε με το qrcode.

Δραστηριότητα 1: (δραστηριότητα ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας)

Παρακολουθούμε το βίντεο που αφορά την πόλη Monmouth και τη χρήση qrcode.

http://www.youtube.com/watch?v=vJQ4-YAP6r0.

Σε κάποια χρονική στιγμή που στο βιντεο φαίνεται ένα qrcode καθαρά, ο καθηγητής «παγώνει» το βίντεο και ρωτάει τους μαθητές :

Μπορεί κανείς να διαβάσει το μήνυμα που κρύβεται σε αυτήν την εικόνα;

Και δίνονται οι εξηγησεις για το qrcode. Στο τέλος του βίντεο ,ο  καθηγητής ρωτάει τους μαθητές αν έχουν συναντήσει αυτά τα εικονίδια στη ζωή τους και που? Ακολουθεί βιωματική συζήτηση.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές χρησιμοπιώντας το διαδίκτυο καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της δραστηριότητας. Στο τέλος ο καθηγητής μαζί με τους μαθητές δίνει τις σωστές απαντήσεις.

 

Δραστηριότητα 2:

Χρησιμοποιώνας το δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο QR Treasure Hunt Generator από την ιστοσελίδα http://www.classtools.net/QR/create.php, κατασκεύασα ένα παιχνίδι θησαυρού με QRCODE. Με εύκολο τρόπο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδες ερωτήσεων και τη λήψη των αντίστοιχων QR  κωδικών.

 

   Στην παρακάτω ιστοσελίδα είναι http://www.classtools.net/QR/qr_generator.php?fold=4&fname=VJ39V&diff=0 είναι όλοι οι κωδικοί. Ο καθηγητής τυπώνει και μοιράζει στους μαθητές το φύλλο με τους κώδικες. Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα πρέπει οι μαθητές να έχουν μαζί τους κινητά ή tablet με ενσωματωμένο το λογισμικό για ανάγνωση του κώδικα. Οι ερωτήσεις αφορούν χώρους του σχολείου π.χ. «πόσα παράθυρα έχει ο 1ο όροφος του σχολείου»

 

 

Δραστηριότητα 3:

Στην δραστηριότητα 1 είχαμε βρει τις κατάλληλες ιστοσελίδες για τη δημιουργία δωρεάν qrcode π.χ.Ιστοσελίδες για δωρεαν δημιουργία qrcode:

http://www.qrstuff.com/

http://qrcode.kaywa.com/

http://gr.qr-code-generator.com/

http://www.qridg.net/

Στο τέλος τυπώνουμε τα έργα των μαθητών και αναρτώνται στο εργαστήριο πληροφορικής. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και qrcode με σχέδια για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

 


Δημιουργός Σεναρίου: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΥ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3535