Φάση Σεναρίου

Τεχνολογία (Γυμνάσιο)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

3 ώρες

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_ergasias_2.docx

Το πέρασμα στη μεταβιομηχανική εποχή, με την πληροφορική να εισέρχεται στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις δραστηριότητες του ανθρώπου, είναι επόμενο να δημιουργεί και στον τομέα της παραγωγής ερωτήματα όπως:  

- Πώς μπορεί  να αξιοποιηθεί στην βιομηχανική παραγωγή η χρήση του υπολογιστή;

- Κάτι τέτοιο θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη ή πιο δύσκολη;

- Τα προϊόντα που θα προκύψουν θα είναι πιο φθηνά ή  πιο ακριβά; 

- Θα έχουν την ίδια ποιότητα, χειρότερη ή καλύτερη; 

Μερικά τέτοια ερωτήματα απασχολούν και τα στελέχη της μικρής μας βιομηχανίας επίπλων. Εξάλλου η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό  με τον διαρκή ανταγωνισμό, δημιουργεί την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος που να συνδέει καλύτερα το στάδιο του σχεδιασμού του προϊόντος με το στάδιο της κατασκευής του. 

Αποτέλεσμα αυτών των προβληματισμών ήταν η αναζήτηση εναλλακτικών σύγχρονων τρόπων σχεδίασης προϊόντος. 

Στο πλαίσιο αυτό το  ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του εργοστασίου, σε συνεργασία με το ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, οργάνωσε κάποιες συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και τα μέλη των δύο τμημάτων.

Στην πράξη κινήθηκαν ως εξής:

Στην πρώτη συνάντηση κλήθηκαν οι μαθητές (στελέχη και μέλη της επιχείρησης) να παρατηρήσουν μια σειρά από  φωτογραφίες σχεδίων που δημιουργήθηκαν με διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα (ψηφιακές μακέτες) , και στη συνέχεια μια αντίστοιχη σειρά από φυσικές και να συγκρίνουν.

Η δραστηριότητα αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή σχεδίαση παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και γι αυτό αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μ' αυτήν.

Από τα πολλά λογισμικά σχεδίασης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, επιλέξαμε ένα δωρεάν και εύχρηστο λογισμικό, το sketchup της google.

Για  πρώτη γνωριμία προτείνονται μια σειρά  VIDEO TUTORIALS, που περιγράφουν πώς γίνεται η ψηφιακή σχεδίαση με αυτό το λογισμικό.

Οι μαθητές καλούνται να αναζητήσουν τα βίντεο και να επιλέξουν ποια θα παρακολουθήσουν, έτσι ώστε να βρει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η αναζήτηση γίνεται βέβαια με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Στο φύλλο εργασίας περιγράφονται τα βήματα.


ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ SKETCHUP

ΑΝ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ=ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ , ΤΟΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ=ΠΟΣΕΣ;

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ η ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ;


ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ή ΣΤΟ ΧΕΡΙ ;


ΣΧΕΔΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ


ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ


ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ


ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


Δημιουργός Σεναρίου: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΖΙΧΝΑΛΗ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3811