Φάση Σεναρίου

Μελέτη Περιβάλλοντος (Δημοτικό)

Επικοινωνία

3 ώρες

Ενασχόληση των μαθητών με τα Φύλλα Εργασίας.

75λεπτά
Φύλλα Εργασίας
i_epikoinonia_sto_parelthon-1o_fyllo_ergasias.pdf i_epikoinonia_stis_meres_mas-2o_fyllo_ergasias.pdf xepername_tis_dyskolies_stin_epikoinonia-3o_fyllo_ergasias.pdf diadiktyo_kai_asfalis_ploigisi-4o_fyllo_ergasias.pdf

     Η Β΄ Φάση (διάρκεια 75΄) περιλαμβάνει την ενασχόληση των μαθητών με τα Φύλλα Εργασίας (κάθε ομάδα παραλαμβάνει ένα Φύλλο Εργασίας) μέσα από τα οποία θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του σεναρίου. Τα μέλη της κάθε ομάδας το μελετούν κάθε φορά με προσοχή και στη συνέχεια ξεκινούν τη διερεύνηση, τη μελέτη και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού. Όταν οι ομάδες ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, οι εκπρόσωποι της κάθε ομάδας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εργασιών και γίνεται τελική συζήτηση. Ο δικός μας ρόλος είναι να βοηθάμε, να συντονίζουμε και να παρεμβαίνουμε, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Σ’ αυτή τη φάση ανασκευάζονται οι λανθασμένες αντιλήψεις των μαθητών και κατά συνέπεια οικοδομείται η νέα γνώση.

Οι διδακτικές ώρες που απαιτούνται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων των 4 φύλλων εργασίας είναι περίπου δύο (75 λεπτά).

Τα δομικά διαδραστικά εργαλεία που έχουμε εισάγει είναι αυτά που υπάρχουν και στα φύλλα εργασίας.


Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό Α' Βάθμιας & Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης του Π.Ι. (Μελέτη του Περιβάλλοντος Α΄-Δ΄)

Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι κλειστού τύπου και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες, οι οποίες ελέγχονται από το λογισµικό αυτό. Υπάρχουν βέβαια και δραστηριότητες γραπτής έκφρασης που είναι ανοικτού τύπου.

Πρόκειται για ένα ελκυστικό λογισμικό χάρη στο πλούσια εικονογραφημένο περιβάλλον του, είναι εύχρηστο και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο για την εκμάθησή του από τους μαθητές.

Ιωάννης Γουτεμβέργιος

Οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες από την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος ήταν ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος;

Οι εγκυκλοπαίδειες στην ψηφιακή τους μορφή προσφέρουν πολύ περισσότερες εκπαιδευτικές δυνατότητες σε σχέση με τις συμβατικές (https://el.wikipedia.org), επιτρέπουν την πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς επίσης την εύκολη αναζήτηση και διαχείριση της πληροφορίας. Επομένως, ευνοούν δραστηριότητες διερεύνησης και ανακάλυψης.

Τυπογραφία

Οι μαθητές αναζητούν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες που παίρνουν από τον επιλεγμένο ιστότοπο που τους έχει δοθεί και απαντούν στο ερώτημα: Τι ονομάζουμε Τυπογραφία;

Μέσω του διαδικτύου οι μαθητές δε θα προβούν μόνο στην αναζήτηση της πληροφορίας, αλλά και στην κριτική επεξεργασία της (καθοδηγούμενη διερεύνηση-ανακάλυψη).

Επικοινωνία

Πρόκειται για μία διαδραστική παρουσίαση online που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του ψηφιακού εργαλείου slideboom.

Η διεύθυνση αυτή θα σας μεταφέρει σε μια on-line διαδραστική ψηφιακή παρουσίαση που σχετίζεται με τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων. Κατόπιν, οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε 2 ερωτήσεις σύντομης απάντησης:
-Τι εννοούμε με τη λέξη «επικοινωνία»;
-Ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να τηρούμε όταν ακούμε κάποιον να μας μιλάει;

Τρόποι επικοινωνίας στο παρελθόν

Online βίντεο με εικόνες και ήχο, το οποίο παρουσιάζει τους τρόπους που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι παλιότερα. Οι μαθητές το παρακολουθούν και απαντούν στην ερώτηση: Μπορείτε να αναφέρετε μερικούς τρόπους επικοινωνίας από το παρελθόν που εντοπίσατε;

Το Animoto είναι μία on-line εφαρμογή (ψηφιακό εργαλείο Web 2.0) με την οποία ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει βίντεο 30 περίπου δευτερολέπτων με εικόνες της επιλογής του και μουσική. (https://animoto.com/)

Λεκτική και μη Λεκτική Επικοινωνία

Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν ποια από τις δύο προτάσεις που εμφανίζονται είναι η σωστή.

Πρόκειται για μια άσκηση κλειστού τύπου.

Γραφή Braille

Πρόκειται για ένα βίντεο που μας παρουσιάζει τη γραφή Braille, την οποία χρησιμοποιούν για να διαβάζουν άτομα με προβλήματα όρασης.

Οι μαθητές απαντούν στην εξής ερώτηση: «Οι άνθρωποι που δε βλέπουν δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό από αυτά που διαβάζουμε εμείς. Πώς πρέπει, λοιπόν, να τυπωθούν για να μπορούν να τα διαβάζουν οι άνθρωποι αυτοί;»

Εφευρέτης Γραφής Braille

Αξιοποιούμε την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, προκειμένου να αντλήσουμε πληροφορίες για τον εφευρέτη της Γραφής Braille.

«Ποιος είναι ο εφευρέτης της Γραφής «Braille» και τι γνωρίζετε γι’ αυτόν;»
Απαντήστε μέσα σε λίγες γραμμές……

Βάλε τη Νοηματική στη Ζωή σου!

Πρόκειται για ένα online βίντεο με εικόνες και ήχο, το οποίο μας παρουσιάζει τη γλώσσα με την οποία επικοινωνούν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Απαντήστε στην εξής ερώτηση:
«Ποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα και για ποιους λόγους;»

Το Αλφάβητο στη Νοηματική

Aφού δείτε το παρακάτω Video με προσοχή, προσπαθήστε χρησιμοποιώντας το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας να εκφράσετε τη λέξη «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», σχηματίζοντας με το χέρι σας ένα-ένα τα γράμματα.

Πρόκειται για μια βιωματική δραστηριότητα.

Αποτύπωση Συναισθημάτων

Σε μια λευκή κόλλα χαρτί αποτυπώστε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η μελωδία του Σταμάτη Σπανουδάκη "Κύματα" (μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας)

Ανάπτυξη Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Δυσκολίες στην επικοινωνία και τρόποι που τις ξεπερνάμε

Αντιστοιχίζουμε τις φράσεις της στήλης Α με εκείνες στης στήλης Β.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα κλειστού τύπου.

Δυσκολίες στην Επικοινωνία

Συμπλήρωση Κενών

Πρόκειται για μια δραστηριότητα κλειστού τύπου.

Διαδίκτυο

Οι μαθητές διαβάζουν με προσοχή ορισμένες βασικές έννοιες του Διαδικτύου και απαντούν σε 3 ερωτήσεις: Τι είναι το Διαδίκτυο; Ποια δυνατότητα προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο; Γνωρίζετε κάποια «Μηχανή Αναζήτησης»;

Τα Βασικά του Διαδικτύου

The nightmare (Ο Εφιάλτης)

Με αφορμή το βίντεο που παρακολουθήσατε, δημιουργήστε ένα μικρό ποίημα (μία στροφή, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις στίχους) με τίτλο: «Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο»

Η μασκότ της εκστρατείας, ο @λφα, μας συμβουλεύει να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο.

Χρήσιμες συμβουλές για την e - ασφάλεια

Μελετήστε τις πολύτιμες συμβουλές πατώντας τα βελάκια και μάθετε πώς να αποφύγετε αρκετούς απ’ τους κινδύνους που κρύβει ο κόσμος του Διαδικτύου. Μπορείτε να αναφέρετε 5 βασικές συμβουλές απ’ αυτές που διαβάσατε;

Στο Διαδίκτυο όταν μπαίνεις,
προσοχή πού θα πηγαίνεις.
Πάντα πρέπει να προσέχεις,
αλλιώς προβλήματα θα έχεις.

Και το φίλο θα ρωτήσεις,
πράγματα να ανακαλύψεις.
Facebook, twitter, γραμματάκια,
δεν είναι αθώα πραγματάκια.

Μαρία Φιλίππου, Βιβιάνα Μαρίνη, Γεωργία Κωσταντώνη,
Νεκτάριος Μαργαρώνης, 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, Τάξη Α

Δημιουργός Σεναρίου: ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Επικοινωνία» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1556