Φάση Σεναρίου

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων (Γενικό Λύκειο)

Η διερευνητική δραματοποίηση ως μέσο προσέγγισης της λογοτεχνίας

3 ώρες

Δημιουργία δράσης /στοχασμού μέ θεατρικές τεχνικές

70λεπτά

Σε αυτή τη φάση γίνεται η προσέγγιση της ιστορίας του μυθιστορήματος από τους μαθητές υπό την καθοδήγηση του εμψυχωτή. Τα εργαλεία προσέγγισης είναι θεατρικές τεχνικές, όπως αυτές παρουσιάζονται στο επιστημονικό πόνημα του Σίμου Παπαδόπουλου " Παιδαγωγική του Θεάτρου" 2010.

Α. Παγωμένη εικόνα.

Ο εμψυχωτής ζητάει από τα παιδιά να αποδώσουν με παγωμένη εικόνα τη σκηνή όπου η Χαδούλα βρίσκεται πάνω από το άρρωστο μωρό και σκέφτεται την μέχρι τότε ζωή τ ης. Για λίγο τα παιδιά βιώνουν τη δύναμη της σιωπής, κοιτώντας την εικόνα που μέσα στο ημίφως και γύρω από τα χρωματιστά πανιά έχει αποκτήσει  μεγάλη υποβλητική δύναμη.

Β. Ανίχνευση της σκέψης και της κοινωνικής κατάστασης (φωναχτές σκέψεις).

Τη σιωπή διακόπτει ο εμψυχωτής που πλησιάζει το μαθητή που υποδύεται τη Χαδούλα και ,αφού τον αγγίξει απαλά στον ώμο, του κάνει την πρώτη ερώτηση: "Ποια είσαι;". Ο μαθητής απαντά. Το ίδιο κάνει κάθε φορά που ένας συμμαθητής του απευθύνει σ' αυτόν μία ερώτηση. Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να κάνουν όποια ερώτηση θέλουν, προκειμένου να διερευνηθεί η συναισθηματική, διανοητική και κοινωνική κατάσταση των ρόλων. Η παγωμένη εικόνα δεν είναι πια παγωμένη. Έχει εμπλουτιστεί με λόγο και σωματική έκφραση και κίνηση. Ζητούν ,λοιπόν, από τους ήρωες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Τύποι ερωτήσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι : "Ποιος είσαι'';/ Τι σκέφτεσαι να κάνεις;/ Τι  νομίζεις ότι πρέπει να γίνει;/Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή σου; κ.ο.κ".

Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση δύο άλλοι μ αθητές. Ο ένας κρατάει στα χέρι του το πουγκί με τα κέρματα που υπήρχε εξ αρχής στο χώρο. Ο άλλος στέκεται απέναντί του: είναι η Χαδούλα, νεαρή, και η μητέρα της. Τα παιδιά ή ο εμψυχωτής ζητούν από το ζευγάρι των μαθητών να διαλεχθεί. Στη συνέχεια, αφού σωπαίνουν, αρχίζουν πάλι οι ερωτήσεις από τους μαθητές προς τους  δύο ρόλους. Ανιχνεύονται οι διαθέσεις των δύο χαρακτήρων και η μεταξύ τους σχέση.

Γ. Η καρέκλα των αποκαλύψεων.

Ο εμψυχωτής προτρέπει ένα παιδιά να κάτσει σε μια καρέκλα και οι υπόλοιποι γύρω του σε ένα ημικύκλιο. Το παιδί  που κάθεται ενδύεται το ρόλο της Χαδούλας. Τα υπόλοιπα παιδιά έχουν το ρόλο των συγχωριανών, που θέτους ερωτήσεις στη γριά φόνισσα σχετικά με τη δράση της.

Δ.Το περίγραμμα του χαρακτήρα.

Τα παιδιά φτιάχνουν σε ένα κομμάτι χαρτόνι το περίγραμμα του χαρακτήρα της Χαδούλας σε φυσικό μέγεθος. Με τρόπο τελετουργικό απευθύνονται και γράφουν μέσα ή έξω από το περίγραμμα σκέψεις που έχουν, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για όσα συνέβησαν.


Δημιουργός Σεναρίου: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΖΑΝΗ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η διερευνητική δραματοποίηση ως μέσο προσέγγισης της λογοτεχνίας» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1894