Πολυμέσα. Εικόνα - Βίντεο - Κινούμενο σχέδιο - Ήχος.
Πληροφορική (Γυμνάσιο)
Το σενάριο εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα της Πληροφορικής στη Β’ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, εντάσσεται στην Ενότητα με τίτλο "Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα", στο 3ο κεφάλαιο με τίτλο "Πολυμέσα".
Είναι δομημένο σε πέντε φάσεις:
Στην πρώτη φάση, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια των πολυμέσων. Η δεύτερη φάση εστιάζει στα χαρακτηριστικά μιας ψηφιογραφικής εικόνας (ανάλυση, βάθος χρώματος, μέγεθος), και οι μαθητές μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Επίσης, γίνεται αναφορά στις διανυσματικές εικόνες. Στην τρίτη φάση, παρουσιάζεται η αρχή στην οποία στηρίζεται η δημιουργία βίντεο και κινούμενου σχεδίου και οι μαθητές χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό για να δημιουργήσουν τα δικά τους κινούμενα σχέδια. Στην τέταρτη φάση, παρουσιάζεται ο τρόπος ψηφιοποίησης του ήχου και γίνεται αναφορά στο πρότυπο mp3. Οι μαθητές ηχογραφούν μηνύματα και τα επεξεργάζονται με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού. Στην πέμπτη φάση, γίνεται μια αξιολόγηση των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.
Ο εκπαιδευτικός συντονίζει τη διεξαγωγή του σεναρίου και έχει ρόλο καθοδηγητικό. Αν και τα φύλλα εργασίας είναι απλά και σαφή στη διατύπωσή τους, είναι πιθανόν να χρειαστεί παρέμβαση του εκπαιδευτικού για παροχή βοήθειας στα χρησιμοποιούμενα λογισμικά.

Ο γενικός σκοπός του διδακτικού σεναρίου είναι οι μαθητές:
- Να κατανοήσουν τι είναι μια εφαρμογή πολυμέσων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της
- Να γνωρίσουν τον τρόπο ψηφιοποίησης της εικόνας, του ήχου και του βίντεο
- Να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ψηφιακής εικόνας
- Να εξοικειωθούν με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού για επεξεργασία εικόνας και ήχου
Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται προέκυψαν από σάρωση εικόνων που ανήκουν στο δημιουργό του σεναρίου, από λήψη φωτογραφιών με χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής ή δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του προγράμματος της Ζωγραφικής.
Η εικόνα του σεναρίου δημιουργήθηκε με τη web 2.0 εφαρμογή Tagxedo (http://www.tagxedo.com, άδεια Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike License 3.0).
Τα κινούμενα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα, δημιουργήθηκαν με το ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας Gimp, χρησιμοποιώντας εικόνες που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα της Ζωγραφικής.
Τα βίντεο δημιουργήθηκαν με χρήση της free trial έκδοσης του λογισμικού καταγραφής οθόνης Camtasia (https://www.techsmith.com/camtasia.html).
Χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή vectormagic (http://vectormagic.com/home), η οποία επιτρέπει το ανέβασμα ψηφιογραφικών εικόνων και την online μετατροπή τους σε διανυσματικές.
Για τα φύλλα εργασίας που υλοποιούνται στο σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής, χρησιμοποιείται: α) η εφαρμογή colormix.exe, που βρίσκεται στο συνοδευτικό CD στο βιβλίο του Εκπαιδευτικού για την Πληροφορική Γυμνασίου, β) το ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας Gimp και γ) το ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας ήχου Audacity.
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΡΙΒΑ (Εκπαιδευτικός)