Φάση Σεναρίου

Φυσική (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)

Μελέτη της Απλής Αρμονικής Ταλάντωσης με τα φεγγάρια του Δία

2 ώρες

Υπόθεση - Η ΑΑΤ μπορεί να μελετηθεί σα προβολή ΟΚΚ

5λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fasi_2_fyllo_ergasias.docx

Ρωτάμε τους μαθητές ποια σώματα κάνουν παρόμοιες κινήσεις με την Ιώ, στη γη (ελατήρια).

Επίσης τους ρωτάμε πως είναι δυνατόν, όταν η Ιώ κινείται από δεξιά προς τα αριστερά, να περνά μπροστά από το Δία, αλλά όταν κινείται αντίστροφα να μη φαίνεται.  

Περιμένουμε να πουν ότι η Ιώ εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση ΟΚΚ και ότι φαίνεται να κάνει ταλάντωση εξ αιτίας της θέσης από την οποία τη κοιτάμε.

Για την οπτικοποίηση αυτής του συλλογισμού, δείχνουμε ένα βίντεο από το youtube και μια εικόνα από το Celestia.

Εξηγούμε ότι αυτό που είπαν οι μαθητές είναι μια λογική υπόθεσση που εξηγεί ικανοποιητικά το τι συμβαίνει μεν, αλλά δε παύει να είναι υπόθεση. Μένει να αποδειχθεί.

Για να αποδειχθεί θα πρέπει η ΑΑΤ και η προβολή της ΟΚΚ να συμπίπτουν. Ζητάμε από τους μαθητές να περιγράψουν το πείραμα που θα επαλήθευε την υπόθεσή μας και ποιες μετρήσεις έπρεπε να πάρουμε για το σκοπό αυτό. Εξηγούμε ότι ένα εικονικό πείραμα μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα για πιο εύκολη και ακριβή μελέτη από το πραγματικό και παρουσιάζουμε την εφαρμογή της Geogebra. Η εφαρμογή της Geogebra είναι καλύτερο να τη κάνουμε "λήψη - Αρχείο Geogebra .ggb" και να τη τρέξουμε από τον υπολογιστή μας παρά από τη πλατφόρμα (τρέχει πιο εύκολα). Όταν κάνουμε λήψη, ανοίγουμε το Geogebra και μετά ανοίγουμε το αρχείο από τα downloads του υπολογιστή μας.

 


ΑΑΤ και ΟΚΚ


Αλλαγή γωνίας θέασης

Φεύγουμε από τη γη με τη βοήθεια του Celestia, και βλέπουμε τη κίνηση της Ιούς από πιο ψηλά, οπότε φαίνεται η τροχιά της σαν έλλειψη κι όχι σαν ευθύγραμμο τμήμα όπως ήταν πριν.

Δημιουργός Σεναρίου: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Μελέτη της Απλής Αρμονικής Ταλάντωσης με τα φεγγάρια του Δία» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2710