Φάση Σεναρίου

Ηλεκτρολογία (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)

Απλός ηλεκτρικός διακόπτης - εργαστηριακό μέρος

3 ώρες

Ηλεκτρική γραμμή και ηλεκτρικό κύκλωμα

50λεπτά
Φύλλα Εργασίας
1o_fyllo_ergasias_a_diafora_grammis_kyklomatos.pdf diafora_grammis_kyklomatos_b.pdf

1. Απεικονίζεται ο (γενικός) ηλεκτρικός πίνακας μιας κατοικίας και αναφέρεται συνοπτικά ο ρόλος του στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Στο ίδιο σχέδιο φαίνεται η τοποθέτηση ενός απλού διακόπτη που ελέγχει την λειτουργία ενός φωτιστικού σημείου και επιπλέον φαίνεται η τοποθέτηση ενός ρευματοδότη.

2. Παρουσιάζονται και προσδιορίζονται οι διαφορές ανάμεσα στην (μερική) ηλεκτρική γραμμή και στο ηλεκτρικό κύκλωμα έτσι ώστε να αποσαφηνισθούν μέσα από παραστατικές απεικονίσεις πραγματικών εφαρμογών με απλό και ουσιαστικό τρόπο, οι ρόλοι και η σημασία τους στην δομική μορφή και λειτουργική υπόσταση των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.

3. Αναφέρεται συνοπτικά η διαφορά ανάμεσα στην μερική ηλεκτρική γραμμή και στη γενική ηλεκτρική γραμμή επισημαίνοντας την αντίστοιχη χρήση της γενικής ασφάλειας και των μερικών ασφαλειών του γενικού πίνακα. Για την απλοποιημένη παρουσίαση της παραπάνω διαφοράς συνιστάται να αξιοποιηθεί η παραστατική μορφή του γενικού ηλεκτρικού πίνακα και να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της ON-OFF λειτουργίας των ασφαλειών. Σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει αλλά και δεν υποστηρίζει τους διδακτικούς στόχους της παρούσας ενότητας η οποιαδήποτε πρόσθετη αναφορά σε ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των ασφαλειών που προσδιορίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την λειτουργία τους.

4. Αυτή η επισήμανση υποστηρίζει και προετοιμάζει το ενδιαφέρον για την διδακτική ενότητα που αναφέρεται στην ασφάλιση των γραμμών και πρόκειται να διδαχθεί σε επόμενο μάθημα.

5. Στο "φύλλο εργασίας 1" ζητείται να προσδιορισθούν οι κατασκευαστικές διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στη (μερική) ηλεκτρική γραμμή και στο ηλεκτρικό κύκλωμα.

6. Στο "φύλλο εργασίας 2"  ζητείται ο αιτιολογημένος χαρακτηρισμός (αν είναι ηλεκτρική γραμμή ή ηλεκτρικό κύκλωμα) κάθε μιας από τις τρεις διαφορετικές τροφοδοσίες που παρουσιάζονται ενός απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο και ενός ρευματοδότη.


Απεικόνιση στοιχειώδους Ηλεκτρικής Εγκατάστασης.

Στο παρακάτω παραστατικό σχέδιο απεικονίζονται υποθετικά για την απλοποίηση της παρουσίασης του θέματος, τα στοιχεία μιας στοιχειώδους Ηλεκτρικής Εγκατάστασης

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Απαιτείται να διευκρινισθεί οτι στο παραπάνω παραστατικό σχέδιο δεν απεικονίζονται και οι έξη (6) ηλεκτρικές γραμμές που αντιστοιχούν στις έξη (6) μερικές ασφάλειες που περιέχονται στο Γενικό Ηλεκτρικό Πίνακα, αλλά μόνο μια για εποπτικούς λόγους.

Προσδιορισμός της (μερικής) ηλεκτρικής γραμμής

Στο παρακάτω σχέδιο απεικονίζεται παραστατικά ή έννοια και η σημασία της (μερικής) ηλεκτρικής γραμμής καθώς και ο πρακτικός ρόλος της μερικής ασφάλειας.

Προσδιορισμός του ηλεκτρικού κυκλώματος.

Στο παρακάτω σχέδιο απεικονίζεται παραστατικά ή έννοια και η σημασία του ηλεκτρικού κυκλώματος καθώς και η λειτουργική του σχέση με την (μερική) ηλεκτρική γραμμή στην οποία ανήκει.

Αναγνώριση και διάκριση ηλεκτρικών γραμμών και ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Ζητείται να γίνει αντιστοίχιση της ορθής ονοματολογίας του κάθε συνόλου των τριών αγωγών.

Χαρακτηρισμός ηλεκτρικών γραμμών και ηλεκτρικών κυκλωμάτων.


Αναγνώριση των ηλεκτρολογικών υλικών σε μια πραγματική κατασκευή - 1ο μέρος.

Στην ηλεκτρολογική κατασκευή που απεικονίζεται πρόκειται να τοποθετηθούν δύο ρευματοδότες και ένας απλός διακόπτης για τον έλεγχο της λειτουργίας ενός φωτιστικού σημείου.

Αναγνώριση των ηλεκτρολογικών υλικών σε μια πραγματική κατασκευή - 2ο μέρος.

Στην ηλεκτρολογική κατασκευή που απεικονίζεται πρόκειται να τοποθετηθούν δύο ρευματοδότες και ένας απλός διακόπτης για τον έλεγχο της λειτουργίας ενός φωτιστικού σημείου.

Αναγνώριση των ηλεκτρολογικών υλικών σε μια πραγματική κατασκευή - 3ο μέρος.

Στην ηλεκτρολογική κατασκευή που απεικονίζεται πρόκειται να τοποθετηθούν δύο ρευματοδότες και ένας απλός διακόπτης για τον έλεγχο της λειτουργίας ενός φωτιστικού σημείου.

Αναγνώριση των ηλεκτρολογικών υλικών σε μια πραγματική κατασκευή - 4ο μέρος.


Δημιουργός Σεναρίου: Χαράλαμπος Παγιάτης (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Απλός ηλεκτρικός διακόπτης - εργαστηριακό μέρος» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2760