Φάση Σεναρίου

Ηλεκτρολογία (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)

Απλός ηλεκτρικός διακόπτης - εργαστηριακό μέρος

3 ώρες

Βασική συνδεσμολογία του απλού διακόπτη

75λεπτά
Φύλλα Εργασίας
1o_fyllo_ergasias_-_v.pdf 1o_fyllo_ergasias_-_v_-_antigrafo.pdf sympirosi_syndesmologias_-_antigrafo.doc

1. Σημειώνονται βηματικά η σωλήνωση, η τροφοδοσία και η συρμάτωση για την βασική συνδεσμολογία του απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο.

2. Αποσαφηνίζεται η διαφορά ανάμεσα στο καλώδιο και στον αγωγό. Διευκρινίζεται ότι το καλώδιο τροφοδοσίας περιέχει τρεις αγωγούς (φάση, ουδέτερο, γείωση) και γίνεται αναφορά του λειτουργικού τους ρόλου. Επισημαίνονται κατασκευαστικές πληροφορίες σε χωνευτή εγκατάσταση για την συνδεσμολογία του απλού διακόπτη με το φωτιστικό σημείο.

3. Προβάλλονται πραγματικές μορφές των ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων της διδακτικής ενότητας και συσχετίζονται με τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα πολυγραμμικά και μονογραμμικά ηλεκτρολογικά σχέδια.

4. Στο "φύλλο εργασίας 1" παρουσιάζεται η συνδεσμολογία του απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό και ζητείται να σημειωθούν τα απαιτούμενα εξαρτήματα (υλικά) και να περιγραφούν τα βήματα της συρμάτωσης.

5. Στο "φύλλο εργασίας 2" αναπτύσσονται τα διάφορα σχέδια της συνδεσμολογίας του απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο (σχέδιο συρμάτωσης, πολυγραμμικό σχέδιο, μονογραμμικό εποπτικό σχέδιο, μονογραμμικό σχέδιο σε κάτοψη και λειτουργικό σχέδιο) ως ανάκληση των γνώσεων από το θεωρητικό μάθημα και ζητείται να επισημανθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ τους.

6. Στο "φύλλο εργασίας 3" ζητείται (μετά την πραγματοποίηση της εργαστηριακής άσκησης), να σχεδιασθεί η συμπλήρωση της συνδεσμολογίας του απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο.


Αποτύπωση των στοιχείων της σωλήνωσης

Αναγνώριση των στοιχείων της σωλήνωσης που απαιτούνται για την συνδεσμολογία ενός απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο.

Προσδιορισμός των στοιχείων της τροφοδοσίας.

Αναγνώριση των στοιχείων της τροφοδοσίας για την συνδεσμολογία ενός απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο.

Η παλαιότερη ονομασία του καλώδιου τροφοδοσίας ήταν ΝΥΜ ενώ η νέα ονομασία σύμφωνα με την τυποποίηση του ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) είναι A05VV-U.

Η παλαιότερη ονομασία των αγωγών τροφοδοσίας ήταν ΝΥΑ ενώ η νέα ονομασία σύμφωνα με την τυποποίηση του ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) είναι Η07V-U.

Αναγνώριση των συνδέσεων της συρμάτωσης.

Στο παρακάτω σχέδιο αποτυπώνεται σε πραγματική μορφή η συρμάτωση της συνδεσμολογίας του απλού διακόπτη με ένα φωτιστικό σημείο. Τοποθετείστε τις ενδεδειγμένες προτάσεις στις κενές θέσεις.

Ανάπτυξη των συνδέσεων της συρμάτωσης


Αναγνώριση των στοιχείων της σωλήνωσης

Στο παρακάτω παραστατικό σχέδιο απεικονίζονται τα βασικά στοιχεία της σωλήνωσης που απαιτούνται για την τοποθέτηση των σωλήνων προστασίας των αγωγών για την συνδεσμολογία ενός απλού διακόπτη, με την τροφοδοσία και με ένα φωτιστικό σημείο.

Αναγνώριση των στοιχείων της τροφοδοσίας

Ζητείται η σωστή τοποθέτηση της ονομασίας σε κάθε στοιχείο της τροφοδοσίας.

Απεικόνιση και αποσαφήνιση ηλεκτρολογικών σχεδίων


Επισημαίνεται ότι μόνο τα μονογραμμικά ηλεκτρολογικά σύμβολα είναι τυποποιημένα και για αυτό τον λόγο είναι υποχρεωτικό από τους Κ.Ε.Η.Ε. (Κανονισμοί Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων) να χρησιμοποιούνται στην σχεδίαση των μονογραμμικών ηλεκτρολογικών σχεδίων.

Αιτιολόγηση της χρήσης των κουτιών διακλάδωσης


Κουτιά διακόπτη - διακλάδωσης, ρευματολήπτες και λυχνιολαβές


Η επισήμανση των ίδιων... "ακριβώς!" λυχνιολαβών (βιδωτές - μπαγιονέτ) και των ίδιων ρευματοληπτών (σούκο και απλός διπολικός) απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη δυνατότητα μνήμης !!!

Αναγνώριση βασικών ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων - 2ο μέρος


Πραγματικές μορφές βασικών ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων - 2ο μέρος


Αναγνώριση και χρήση συμβόλων στα ηλεκτρολογικά σχέδια


Προϋπολογισμός απαιτουμένων υλικών και εργαλείων


Προμέτρηση των αγωγών που απαιτούνται για την συνδεσμολογία


Δημιουργός Σεναρίου: Χαράλαμπος Παγιάτης (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Απλός ηλεκτρικός διακόπτης - εργαστηριακό μέρος» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2759