Φάση Σεναρίου
Φυσική (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)
ΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ
Απαιτείται η λήψη του λογισμικού INTERACTIVE PHYSYCS καθώς και των προσομοιώσεων ΕΟΕΚ_a .ip και ΕΟΕΚ_b.ip .Τα σχετικά URL εισάγονται με το διαδραστικό εργαλείο 'ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ' παρακάτω.
1ο ΦΕ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ-ΕΟΕΚ Δραστηριότητες 1.2 και 2.2
Στην 1.2 τους προτείνεται να ανοίξουν το αρχείο προσομοίωση ΕΟΕΚ_a .ip και να ελέγξουν την ορθότητα της πρόβλεψης τους περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουν το όχημα της προσομοίωσης σε κίνηση στη συνέχεια να πειραματισθούν και να καταγράψουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους.
Στην 2.2 αφού τρέξουν την προσομοίωση (δίνονται σχετικές οδηγίες) τους ζητείται να καταγράψουν τις μετρήσεις ταχύτητας για τους χρόνους που τους δίνονται σε σχετικό πίνακα, και να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα στοιχεία (Δt , Δu καθώς και τις κατευθύνσεις των αντίστοιχων διανυσμάτων). Να επιβεβαιώσουν τη σχέση επιτάχυνσης και κατόπιν να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις μεταβολές στο μέτρο της ταχύτητας καθώς και τις κατευθύνσεις των διανυσμάτων ταχύτητας -επιτάχυνσης σε δυο φάσεις. 1ον μέχρι τη στιγμή 4sec ,2ον από 4sec μέχρι τη στιγμή 7.2sec.
Στα πλαίσια εισάγουμε τη νέα γνώση για το είδος των κινήσεων που εκτελούνται στα δυο χρονικά διαστήματα έτσι όπως προκύπτουν από τις παρατηρήσεις τους.
2ο ΦΕ: ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Δραστηριότητες 2 και 3
Στην 2 δίνονται σχετικές οδηγίες για τη χρήση της προσομοίωσης και ζητείται για τους χρόνους που τους δίνονται να συμπληρώσουν σε πίνακα τις μετρήσεις τους για τις μεταβολές ταχύτητας Δu και το γινόμενο α Δt.Να καταγράψουν σχετικές παρατηρήσεις και την εξίσωση που προκύπτει.
Στην 3 τους ζητείται να εργασθούν με παρόμοιο τρόπο εστιάζοντας αυτή τη φορά στις μετατοπίσεις για τα ζητούμενους χρόνους και να συμπληρώσουν σχετικό πίνακα για τα μεγέθη Δ t2 καθώς και Δχ/Δt2 ώστε να προκύψει η σχέση αναλογίας και ο συντελεστής αναλογίας. Καταγράφουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους .
3ο ΦΕ: ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Δραστηριότητα 2
Τους ζητείται να ανοίξουν το αρχείο προσομοίωσης ΕΟΕΚ_b.ip να επιλέξουν με τη βοήθεια των μεταβολέων τα δεδομένα που δίνονται στη 1η δραστηριότητα να τρέξουν την προσομοίωση ώστε να παρατηρήσουν τα αντίστοιχα διαγράμματα από αυτήν. Ακολουθεί σχετικό ερώτημα αναστοχαστικού τύπου σχετικά με το κατά πόσο προέβλεψαν σωστά.
Στη συνέχεια δουλεύοντας στο διάγραμμα u-t να υπολογίσουν το εμβαδόν του ορθογωνίου που ορίζεται από δυο χρονικές στιγμές και να το συγκρίνουν με την αντίστοιχη μετατόπιση κάνοντας χρήση της εξίσωσης που έμαθαν .
Ομοίως να δουλέψουν και με την κλίση του διαγράμματος και να τη συγκρίνουν με την τιμή της επιτάχυνσης που επέλεξαν από τον μεταβολέα ώστε να διαπιστώσουν τη χρησιμότητα των διαγραμμάτων.