Φάση Σεναρίου

Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες (Γενικό Λύκειο)

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥ

3 ώρες

Διάκριση δικαίου και ηθικής

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
to_nomimo_kai_to_ithiko.doc antigoni_sofokli.doc

Αναφέροντας διάφορες περιπτώσεις, φανταστικές ή πραγματικές, ακόμη και από την πρόσφατη επικαιρότητα, εξηγούμε τις έννοιες δίκαιο και ηθική, καθώς και τους μεταξύ τους συσχετισμούς.  Επιπλέον, διανέμεται ένα άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή" για μία υπόθεση που απασχόλησε την πρόσφατη ελληνική επικαιρότητα, καθώς και ένα απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου και γίνεται αναφορά στους νόμους των ανθρώπων και στους νόμους των θεών. 
 


Αντιγόνη Σοφοκλή

Ενώ ο Κρέοντας έχει δώσει εντολή να μην ταφεί ο Πολυνείκης, η Αντιγόνη παραβαίνοντας το νόμο του βασιλιά υπακούει τους άγραφους κανόνες των θεών (ηθική).

Είναι η πρώτη αναφορά σε αρχαίο τραγικό κείμενο για το διαχωρισμό του θετού δικαίου από τον άγραφο νόμο "των θεών"". Άλλη παρόμοια αναφορά γίνεται στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ


Πριν προβληθεί το συγκεκριμένο κείμενο σε προτζέκτορα, οι μαθητές ρωτώνται για τις απόψεις τους επί της ηθικής και για το αν αυτοί τη θεωρούν απαραίτητη.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ


Υπάρχουν πολλές πράξεις, που αν και είναι παράνομες, γίνονται συχνά. Π.χ. υπέρβαση ορίου ταχύτητας, φοροδιαφυγή, κλοπή σήματος ίντερνετ.

Πράξεις που είναι ανήθικες αλλά όχι παράνομες


ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημιουργός Σεναρίου: Ελισάβετ Δαλαμπύρα (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥ» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3339