Πίεση
Φυσική (ΔΕ) (Γυμνάσιο)
Το σενάριο αυτό εισάγει τους μαθητές στην έννοια της πίεσης, μέσα από την παρατήρηση του φαινομένου στην καθημερινή ζωή και δραστηριότητες διερεύνησης των παραγόντων που επηρεάζουν τις μεταβολές της.
Αφορά μαθητές της Β Γυμνασίου που μελετούν την έννοια της Πίεσης. Οι μαθητές αναμένεται ότι γνωρίζουν την έννοια της δύναμης και μπορούν να σχεδιάσουν δυνάμεις.
Οι δραστηριότητες έχουν οργανωθεί γύρω από ένα πρόβλημα. Έχουν διερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν ανίχνευση των απόψεων, τη διατύπωση υποθέσεων και ερωτημάτων, την έρευνα και πειραματισμό με κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία, την αξιολόγηση της εμπειρίας, τη διατύπωση συμπερασμάτων και την αξιολόγηση.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αξιοποιούν τόσο το φυσικό εργαστήριο όσο και κατάλληλα εικονικά εργαστήρια. Στις περιπτώσεις που τα πραγματικά πειράματα δεν μπορούν πραγματοποιηθούν δίνονται κατάλληλα βίντεο μέσα από τα οποία μπορεί να γίνει συζήτηση και αξιολόγηση των παρατηρήσεων.
Οι μαθητές συμπληρώνουν τις απαντήσεις τους στο φύλλο εργασίας το οποίο μπορεί να δοθεί για αξιολόγηση στον εκπαιδευτικό. Εναλλακτικά, αν οι μαθητές έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή μπορούν να συμπληρώσουν απευθείας στον υπολογιστή τις απαντήσεις τους και να πάρουν ανατροφοδότηση. Το υλικό αυτό μπορεί επίσης να μελετήσει ο μαθητής μόνος του στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του φύλλου εργασίας.
Οι δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν από όλη την τάξη με την παρουσίαση του υλικού στο διαδραστικό πίνακα και στον πάγκο του εργαστηρίου. Εναλλακτικά μπορούν να πραγματοποιηθούν από δυάδες μαθητών αυτόνομα στο ρυθμό που οι μαθητές επιθυμούν στο εργαστήριο υπολογιστών.

Μήλα των Εσπερίδων
Ο Ηρακλής στην προσπάθειά του να φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων στον Ευρυσθέα είχε πολλές περιπέτειες. Μία από αυτές ήταν με τον Άτλαντα. Για να μην μπει ο ίδιος στον κήπο ζήτησε από τον Άτλαντα να πάει στη θέση του ενώ αυτός θα τον αντικαθιστούσε κρατώντας με την πλάτη του τον ουρανό. Επιστρέφοντας ο Άτλαντας όμως από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή. Δήλωσε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα και ότι θα άφηνε τον Ηρακλή στη θέση του για πάντα.
Ο Ηρακλής για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη επιστράτευσε όλη του την ευστροφία. Άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του και του ζήτησε σα χάρη να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου αυτός να φτιάξει ένα μαξιλάρι για να κρατάει τον ουρανό πιο άνετα. Ο Άτλας δέχτηκε και πήρε στην πλάτη του τον ουρανό και έτσι ο Ηρακλής πήρε τα μήλα και έφυγε τρέχοντας.
Πως κατάφερε ο Ηρακλής να πείσει τον Άτλαντα; Γιατί το επιχείρημα να φτιάξει το μαξιλάρι φάνηκε στον Άτλαντα λογικό; Τι θα βοηθούσε το μαξιλάρι τον Ηρακλή;
Σήμερα οι γυναίκες και οι άντρες στην Ασία φοράνε μαντήλια τα οποία όταν θέλουν να κουβαλήσουν φορτία τα διπλώνουν ανάλογα και φτιάχνουν ένα μαξιλάρι. Τι εξυπηρετεί αυτό;
Δημιουργός Σεναρίου: ΣΤΑΣΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΚΑΛΚΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Συντονιστής)