Φάση Σεναρίου

Φυσική (ΔΕ) (Γενικό Λύκειο)

Η διάθλαση του φωτός με ανακαλυπτική προσέγγιση

1 ώρα

Έναυσμα (επίδειξη νομίσματος που εμφανίζεται)

4λεπτά
Φύλλα Εργασίας
refraction_part_1.pdf

Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει το βίντεο (στον προτζέκτορα ή διαδραστικό πίνακα) διατυπώνοντας την ερώτηση: "Γιατί εμφανίζεται το νόμισμα στο ποτήρι όταν προσθέτουμε νερό;" (Εναλλακτικά, οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο online). Οι μαθητές ανά ομάδες πρέπει να διατυπώσουν μία απάντηση την οποία θα δηλώσουν σε 1 λεπτό μετά από την θέαση του βίντεο. Ο εκπαιδευτικός γράφει τις απαντήσεις ανά ομάδα στον πίνακα (πρέπει να υπάρχει χώρος για να γράψει κανείς στην οθόνη ή σε δεύτερο μικρότερο-κλασσικό πίνακα).

Αντί του βίντεο είναι δυνατό να εκτελεστεί το πείραμα σαν επίδειξη ή ακόμα και ομαδικά (αλλά για συντόμευση της διαδικασίας σε κάθε πάγκο εργασίας απαιτείται να υπάρχει κέρμα, αδιαφανές πλαστικό ποτήρι και δοχείο γεμάτο νερό)

Δεν αναμένεται οι απαντήσεις να είναι πλήρεις, αλλά έτσι κι αλλιώς πρόκειται για το έναυσμα.


Το νόμισμα που εμφανίζεται - Γιατί;

Δεν είναι απαραίτητη η θέαση του βίντεο αλλά μπορεί να υποκατασταθεί από επίδειξη (από τον διδάσκοντα ή ανά ομάδες - απαιτούνται κέρμα, αδιαφανές ποτήρι και ποτήρι ζέσεως με νερό)

Πολλές απαντήσεις θα έχουν να κάνουν με το φως αλλά θα δείχνουν την σύγχυση και την ανάκληση ημιτελών πληροφοριών.
Δημιουργός Σεναρίου: Αργύριος Πάσχος (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Η διάθλαση του φωτός με ανακαλυπτική προσέγγιση» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
3626