Φάση Σεναρίου
Πληροφορική (Προσχολική)
Διερεύνηση, ανάπτυξη και επεξεργασία του θέματος.
Δραστηριότητα 1.
Σήμερα, μας επισκέπτεται η Κα. Τεχνολογία (αποτελεί κούκλα-βοηθός και συμμετέχει σε ό,τι νέο διαδραματίζεται στην τάξη προσφέροντάς μας πληροφορίες και υλικό) και μας φέρνει ένα νέο φίλο, τον Κο. Copyright.
Ο Κος. Copyright έχει μάτια, μύτη, πόδια, χέρια και για σώμα ένα σύμβολο, το σήμα ©. Μας εξηγεί πως αυτό είναι το γράμμα C μέσα σε ένα κύκλο O. Όταν βλέπουμε το σύμβολο αυτό κάπου σημαίνει πως αυτό (το αντικείμενο) αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία κάποιου. Παρακολουθούμε μαζί του βίντεο για τα πνευματικά δικαιώματα: https://www.youtube.com/watch?v=InzDjH1-9Ns και αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα και με ποιες δημιουργικές εργασίες μπορεί να σχετίζονται: http://www.cyberbee.com/cb_copyright.swf. Αναλύουμε τις άδειες Creative Commons και ενημερωνόμαστε: http://creativecommons.org/choose/?lang=el. Συζητούμε, εκφράζουμε απόψεις και λύνουμε τις απορίες μας με τη βοήθεια του Κου. Copyright.
Κάθε παιδί δημιουργεί τον δικό του Κο. Copyright χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά (παραδοσιακή ή/και ψηφιακή δημιουργία) και δίνεται χρόνος ώστε τα παιδιά να δραματοποιήσουν μια αυτοσχέδια ιστορία (σχετική με το θέμα) είτε ατομικά, είτε σε επίπεδο ομάδας. Κάθε παιδί ή/και ομάδα παρουσιάζει το έργο της στους συμμαθητές της.
Δραστηριότητα 2.
Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες (μεικτών ικανοτήτων). Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα πνευματικό έργο με ελεύθερη θεματολογία (ζωγραφιά/ ποίημα/ παραμύθι/ κατασκευή από άχρηστο υλικό/ μουσικό κομμάτι κλπ.).
Ζητούμε από τους αντιπροσώπους των ομάδων να παρουσιάσουν στην τάξη τα έργα τους. Συζητάμε για τον τρόπο δημιουργίας των έργων τους, καθώς και τον λόγο επιλογής αυτών.
Θέτουμε το ερώτημα: «Πως μπορούμε να κατοχυρώσουμε τα πνευματικά μας δικαιώματα σε αυτά που μόλις φτιάξαμε;».
Υπενθυμίζουμε με την βοήθεια του Κου. Copyright τι σημαίνει πνευματική ιδιοκτησία. Ο Κος. Copyright ζητάει από τα παιδιά να βάλουν το σύμβολο του Copyright στη δημιουργία τους και δίπλα ακριβώς την χρονολογία δημιουργίας του έργου και έπειτα τα ονοματεπώνυμα όλων των παιδιών που εργάστηκαν για το κάθε αυθεντικό δημιούργημα.
Δραστηριότητα 3.
Βγάζουμε φωτογραφίες τις δημιουργικές εργασίες των παιδιών και τις αποθηκεύουμε στον Η/Υ της τάξης μας.
Συζητάμε με τα παιδιά για το πώς θα μπορούσαμε να γνωστοποιήσουμε τις εργασίες μας και σε άλλους μαθητές σχολείων, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα παιδιά γνωρίζουν για την λειτουργία του ιστολογίου του σχολείου και ζητούν να αναρτηθούν εκεί.
Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν: α. τι καλό θα προσέφερε αυτή η δημοσιοποίηση των έργων τους σε άλλους και β. τι κακό θα μπορούσε να συμβεί στα δημιουργήματά μας μετά την γνωστοποίησή τους.
Θετικά: Αναγνωρισιμότητα του σχολείου/ αύξηση επισκεψιμότητας στο site/ ανατροφοδότηση/ επιβράβευση/ προβολή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.
Αρνητικά: Κλοπή των έργων και προβολή αυτών δίχως την αναφορά των δημιουργών/ πώληση των φωτογραφιών για προσωπικό όφελος/ παρουσίαση των έργων σε κάποιον άλλον ιστότοπο με το ισχυρισμό της ιδιοκτησίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων των αρχικών δημιουργών κλπ.
Προτείνουμε να αξιοποιήσουν και πάλι το σύμβολο του Copyright στη φωτογραφία του δημιουργήματός τους και δίπλα ακριβώς την χρονολογία δημιουργίας του έργου και έπειτα τα ονοματεπώνυμα όλων των παιδιών που εργάστηκαν για το κάθε αυθεντικό δημιούργημα.
Παράλληλα, αποφασίζουμε όλοι μαζί αν όντως θα ήθελαν να μοιραστούν τις φωτογραφίες των έργων τους με όλους και αν επιτρέπουν ή όχι σε άλλους να τις χρησιμοποιήσουν.
Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της ομάδας, συνθέτουμε μια «πολιτική ορθής χρήσης». Ορίζουμε με τον τρόπο αυτό τις προϋποθέσεις κάτω υπό τις οποίες μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το έργο κάθε ομάδας, τις ευθύνες που αναλαμβάνει κατά την χρησιμοποίηση αυτών αλλά και τις κυρώσεις που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων σε περίπτωση κατάχρησής τους. Εναλλακτικά, επιλέγουμε μια άδεια Creative Common: http://creativecommons.org/choose/?lang=el η οποία εξυπηρετεί τον σκοπό μας. Αναρτούμε τις φωτογραφίες μας σε συγκεκριμένο άρθρο στο ιστολόγιό μας.
Γαντόκουκλα: Η Κα. Τεχνολογία Διευκρίνιση
Πατρόν γαντόκουκλας: Η Κα. Τεχνολογία Διευκρίνιση
Ο Κος. Copyright Διευκρίνιση
Δημιουργός Σεναρίου: Μαρία Κοκοσίδου (Εκπαιδευτικός)