Φάση Σεναρίου

Ιστορία (ΔΕ) (Γυμνάσιο)

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος: σαν ταινία του σινεμά…

3 ώρες

Οργάνωση της τάξης

45λεπτά

      Για την εκπόνηση της διδακτικής  οι μαθητές χωρίζονται σε δύο  ομάδες, αναλαμβάνοντας η κάθε ομάδα  ένα συγκεκριμένο ρόλο. Οι δύο ομάδες  θα αναλάβουν να εκπονήσουν δραστηριότητες με σαφείς προσδιορισμένους γνωστικούς στόχους,  λαμβάνοντας υπόψη  ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι αντανάκλαση της πραγματικότητας μέσα από το βλέμμα του δημιουργού.  Ο διδάσκων πρέπει να παρέχει στους μαθητές την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους. Η συγκεκριμένη ταινία λόγω της μεγάλης έκτασης δεν μπορεί να προβληθεί ολόκληρη, γι΄αυτό οι μαθητές θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα. Η α΄ομάδα θα πραγματευθεί ερωτήματα που αφορούν στα θέματα που θίγει η ταινία , ενώ η β΄ομάδα θα κληθεί  να αποκρυπτογραφήσει τη «γλώσσα» του κινηματογράφου .


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Οι μαθητές παρακολουθούν τα επιλεγμένα αποσπάσματα της ταινίας (εγκεκριμένη από το ΥΠΟΠΑΙΘ) ή σε αρχείο video με ελληνικούς υπότιτλους ή online ( http://teniesonline.ucoz.com/load/23-1-0-3775 ) ή εναλλακτικά μέσω youtube (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) .

Δημιουργός Σεναρίου: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος: σαν ταινία του σινεμά…» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
1421