Νόμος του Ohm-Αντίσταση
Φυσική (ΔΕ) (Γυμνάσιο)
Το σενάριο βασίζεται στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και στο εποικοδομητικό μοντέλο. Αρχικά γίνεται ένα σύντομο πείραμα επίδειξης με πραγματικά στοιχεία, ώστε οι μαθητές να ανακαλέσουν γνώσεις από προηγούμενα μαθήματα όσον αφορά τη σύνδεση κυκλωμάτων με πηγή (μπαταρία), λαμπτήρα, αμπερόμετρο και βολτόμετρο, διακόπτη και καλώδια. Στη συνέχεια στο βιντεοπροβολέα γίνεται σύντομη παρουσίαση του Applet, δηλαδή του τρόπου λειτουργίας, πως επιλέγουμε στοιχεία για να συνδέσουμε ένα κύκλωμα, πως μπορούμε να δούμε τις πολλαπλές αναπαραστάσεις κτλ.
Διανέμεται το πρώτο φύλλο εργασίας στο οποίο οι μαθητές δουλεύουν ανά ομάδες στον υπολογιστή τους. Στην έναρξη της δεύτερης διδακτικής ώρας διανέμεται και το δεύτερο φύλλο εργασίας.
Ο ρόλος του διδάσκοντα είναι καθοδηγητικός-υποστηρικτικός στις δραστηριοτήτες των μαθητών.
Τα φύλλα εργασίας βασίζονται στο τρίπτυχο «Πρόβλεψη-Παρατήρηση-Συμπεράσματα».

Οι μαθητές να κατανοήσουν το νόμο του Ohm, τη μικροσκοπική ερμηνεία της αντίστασης και την εξάρτηση της αντίστασης ενός μεταλλικού αγωγού απο το μήκος του αγωγού, το εμβαδό της διατομής και το υλικό αυτού.
Το σενάριο βασίζεται στο τρίπτυχο "Πρόβλεψη-Παρατήρηση-Συμπέρασμα", όπου συμμετέχοντας οι ίδιοι οι μαθητές σε πραγματικό και εικονικό εργαστήριο "κατακτούν" τη γνώση.
Χωρίζω τους μαθητές μου σε ομάδες των τριών ατόμων ώστε να αντιστοιχεί ένα υπολογιστής σε κάθε ομάδα.
Ελλείψει υπολογιστών για κάθε ομάδα μαθητών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο διαδραστικός πίνακας ή απλά βιντεοπροβολέας στην αίθουσα διδασκαλίας
Η διαδικτυακή προσομοίωση που χρησιμοποιείται για τη μικροσκοπική μελέτη της αντίστασης βρίσκεται ελεύθερη στο διαδίκτυο.
Η διαδικτυακή προσομοίωση που χρησιμοποιείται για την εξάρτηση της αντίστασης περιλαμβάνεται στη συλλογή προσομοιώσεων του Ηλία Σιτσανλή(seilias).
Δημιουργός Σεναρίου: Σεβαστή Μαλάμου (Εκπαιδευτικός)