Φάση Σεναρίου

Μηχανολογία (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)

ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ

3 ώρες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

10λεπτά
Φύλλα Εργασίας
dapedothermansi_fyllo_ergasias_1.doc dapedothermansi_fyllo_ergasias_2.doc

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

1.   Γιατί δημιούργησε ο λαός την παροιμία «Έχε τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα»;

2.   Τι θεωρείτε ότι συνιστά η  έκφραση «Θερμική άνεση»;

  ΓΕΝΙΚΑ

Αυτό το σύστημα κεντρικής θέρμανσης είναι γνωστό από πολύ παλιά.  Πρώτοι οι αρχαίοι ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν για να ζεστάνουν τις κατοικίες τους και άλλα δημόσια κτίρια.

Επανεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 με αρχές του ‘60, για να εγκαταλειφθεί γρήγορα λόγω των αυξημένων προβλημάτων που εκείνη την εποχή προέκυψαν και αφορούσαν τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία.

Σήμερα η δαπεδοθέρμανση έχει επανέλθει χωρίς τις " παιδικές της ασθένειες", έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον κατασκευαστών και ιδιοκτητών κτιρίων.

 

 Το σύστημα.

Στη δαπεδοθέρμανση, το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα, είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες, που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του, κατά το στάδιο της κατασκευής. Από τις σωλήνες διέρχεται νερό με θερμοκρασία 45 – 55 οC, με στόχο η  θερμοκρασία της επιφάνειας του δαπέδου να ανέλθει στους 25 – 29 οC. Η θερμοκρασία αυτή θεωρείται κατάλληλη για να απάγεται η απαραίτητη θερμότητα από το πόδι και να μη δημιουργεί ενόχληση στα άτομα.

 

Οι τρόποι μετάδοσης της θερμότητας του συστήματος της δαπεδοθέρμανσης είναι η ακτινοβολία και η αγωγή- μεταφορά. Τα ποσοστά του κάθε τρόπου εξαρτώνται από τη θερμοκρασία δαπέδου και τη θερμοκρασία του αέρα του χώρου.

   Η απόδοση θερμότητας από κάθε τετραγωνικό μέτρο θερμαινόμενου δαπέδου είναι από 60  έως 140 Kcal / hm2  (0,069 – 0,162 kw/m2)    ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα η συνολική θερμική ισχύς που προσφέρεται στο χώρο από το δάπεδο να μην επαρκεί. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ή να ενισχυθούν οι μονώσεις του κτιρίου, ή να τοποθετηθεί και θερμαντικό σώμα στο χώρο ή να θερμανθεί και ένα μέρος κάποιου εξωτερικού τοίχου.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Δημιουργός Σεναρίου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΓΟΜΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
2047