Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch
Πληροφορική (Γενικό Λύκειο)
Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch
Στην εργασία αυτή θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ένα σενάριο διδασκαλίας με θέμα τις δομές δεδομένων Στοίβα & Ουρά. Βασικός στόχος του σεναρίου είναι να μπορέσει ο μαθητής να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της οργάνωσης των δεδομένων σε μορφή Στοίβας και Ουράς και να κατανοήσει το πλαίσιο στο οποίο βρίσκουν εφαρμογή οι συγκεκριμένες μορφές οργάνωσης των δεδομένων. Το σενάριο υλοποιείται σε περιβάλλον εργαστηρίου πληροφορικής με δυνατότητες προβολικού μηχανήματος. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο πρέπει να είναι εγκατεστημένο το περιβάλλον Scratch. Οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες εξερεύνησης πάνω σε έτοιμο ή «μισοψημένο» λογισμικό, αλλά και συμμετέχουν ενεργά σε τροποποιήσεις-βελτιώσεις του.
Η αξιολόγηση που υλοποιείται κατά τη διάρκεια του σεναρίου είναι και διαμορφωτική μέσω ερωτήσεων και επίδειξης προτάσεων που υλοποίησαν οι μαθητές αλλά και μέσω τεστ ερωτήσεων κλειστού τύπου κατά το κλείσιμο του σεναρίου

Η έννοια της δομής δεδομένων προσθέτει ιδιαίτερες γνωστικές δυσκολίες στις γενικές δυσκολίες που αφορούν στην κατανόηση του έργου του προγραμματισμού. Το καινούριο στοιχείο είναι η έννοια της αναπαράστασης των δεδομένων και τον ορισμό αυστηρών ενεργειών πάνω σε αυτά και πως αυτά «δένουν» μα την αλγοριθμική επίλυση ενός προβλήματος.
Ο μαθητής πρέπει να κατανοήσει ότι τα χαρακτηριστικά ενός προβλήματος καθορίζουν όχι μόνο την λογική που περιγράφεται σε ένα αλγόριθμό αλλά και την περιγραφή των δεδομένων.
Σε όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι καθοριστικό εμπόδιο είναι η δυσκολία από τον μαθητή να κατανοήσει την σπουδαιότητα της σωστής περιγραφής των δεδομένων ενός προβλήματος.
Σταθμοί εργασίας με φορτωμένο το πρόγραμμα scratch.
Επιπλέον, αν είναι δυνατόν, απαιτείται διαδραστικός πίνακας για την επίδειξη και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των μαθητών.
Το σενάριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχολικό εργαστήριο πληροφορικής. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 2 ατόμων, εργάζονται χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό σύστημα ανά ομάδα δυο μαθητών αλλά και σε ολομέλεια όπου παρουσιάζουν με τη χρήση διαδραστικού πίνακα ή προβολέα τα αποτελέσματα. Οι δραστηριότητες που περιέχουν τα φύλλα δραστηριοτήτων έχουν κλιμάκωση όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας και την αυτενέργεια του μαθητή.
Οι μαθητές θα πρέπει:
● Να είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον του Scratch
● Να έχουν ευχέρεια στην χρήση της μεταβλητής και στην έννοια της δομής ακολουθίας καθώς και της δομής επιλογής.
Δημιουργός Σεναρίου: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Εκπαιδευτικός)