Φάση Σεναρίου

Ευέλικτη Ζώνη (Δημοτικό)

Μες στο μουσείο θέλω να γίνω πορτρέτο κι εγώ

3 ώρες

Δημιουργία ψηφιακού μουσείου εικαστικών

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
dimioyrgia_psifiakoy_moyseioy_eikastikon_fyllo_ergasias.docx

Σε αυτή τη δραστηριότητα περιγράφεται η δημιουργία ψηφιακής έκθεσης φωτογραφίας με έργα τα ψηφιακά πορτρέτα των μαθητών. Το διαδικτυακό λογισμικό artsteps έχει σκοπό να δώσει εικονικό χώρο σε νέους καλλιτέχνες να εκθέσουν τις δημιουργίες τους σε μορφή εικόνων, βίντεο και τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. (Ανδρεάδου, Μιχαηλίδης & Τερζίδης, 2013). Παρέχει δυνατότητα επιλογής της μορφής του χώρου (δάπεδο, επιφάνειες - τοίχους προς αξιοποίηση, οροφή) και υποστηρίζει την περιγραφή των έργων (εικόνων ή και βίντεο) που φιλοξενούνται στο περιβάλλον του. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα τα έργα να τροποποιηθούν στις διαστάσεις (να μεγαλώσουν ή να μικρύνουν) και να παρουσιαστούν με κάποια κορνίζα ή χωρίς. Τέλος, υποστηρίζεται ο διαμοιρασμός της εικονικής έκθεσης μέσω ανάρτησης σε ιστολόγιο.

 

Η  διαδικασία είναι απλή και επιτρέπει στους μαθητές να δώσουν βάρος στην επικοινωνιακή διάσταση της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου. Απαιτείται λογαριασμός πρόσβασης στο λογισμικό ο οποίος δημιουργείται από την εκπαιδευτικό. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από 30 έργα (μέγιστος αριθμός αναρτήσεων ανά έκθεση) τα οποία φιλοξενούνται σε μία αίθουσα. Οι μαθητές στο εργαστήριο Πληροφορικής συνεργάζονται σε δυάδες και, ακολουθώντας τις οδηγίες της εκπαιδευτικού, εισάγουν στο περιβάλλον του λογισμικού τα έργα τους. Δίνουν σύντομη περιγραφή για αυτά (τίτλο και όνομα καλλιτέχνη) και επιλέγουν τη μορφή κορνίζας η οποία θα τα πλαισιώσει. Οι μαθητές αναμένεται να εργαστούν με αυξανόμενο βαθμό αυτονομίας. Η εκπαιδευτικός συντονίζει, ελέγχει και παρεμβαίνει όποτε της ζητηθεί.

 

Εφόσον η ανάρτηση και επεξεργασία των έργων ολοκληρωθεί, η περιήγηση στην ψηφιακή έκθεση μπορεί να γίνει τόσο με τη χρήση ποντικιού όσο και με συνδυασμό πλήκτρων του πληκτρολογίου. Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στους διαλόγους και τις κριτικές που διατυπώνουν οι μαθητές καθώς παρατηρούν τα έργα τους αναρτημένα σε έναν τέτοιο χώρο πολιτισμικής αναφοράς.


Πώς να στήσετε ένα εικονικό μουσείο βήμα προς βήμα

Η παρουσίαση αποτελεί βήμα προς βήμα οδηγό χρήσης για την εισαγωγή έργων σε εικονικό μουσείο εικαστικών, μέσω του διαδικτυακού λογισμικού έκφρασης artsteps.

Το ιστολόγιο ανήκει στην εκπαιδευτικό. Έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο διαθεματικού σχεδίου δράσης με τίτλο eurofykious project και απευθύνεται σε μαθητές Α' τάξης Δημοτικού. Ο ήρωας του project, Φύκιος Ποσειδώνιος, επικοινωνεί με τους μαθητές μέσω ιστολογίου και τους παρακινεί να χρησιμοποιήσουν διάφορα λογισμικά. Κάποιες αναρτήσεις αποτελούν εναλλακτικά φύλλα εργασίας.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση εμπεριέχει παρουσίαση που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για την εισαγωγή ψηφιακών έργων σε εικονικό μουσείο εικαστικών. Η διεύθυνση της ανάρτησης μπορεί να δοθεί στους μαθητές μέσω ενός αυτοκόλλητου χαρτιού (post it) που μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα από τον υπολογιστή τους. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν την παρουσίαση με τις οδηγίες ακολουθώντας τους δικούς τους ρυθμούς και να πλοηγηθούν στις διαφάνειες βάσει των αναγκών τους.

Δημιουργός Σεναρίου: Στέλα-Μαρίνα Κωστάκη (Εκπαιδευτικός)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Μες στο μουσείο θέλω να γίνω πορτρέτο κι εγώ» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2591