Φάση Σεναρίου
Πληροφορική (Γυμνάσιο)
Εισαγωγή στο προγραμματιστικό περιβάλλον
Η 3η διδακτική ώρα ξεκινάει με σύντομη αξιολόγηση των εννοιών που είχαν διδαχθεί σε προηγούμενα μαθήματα. Δημιουργείται ένα σχεδιάγραμμα στον πίνακα. Έτσι επιτυγχάνεται η σύνδεση των εννοιών «Πρόβλημα, Αλγόριθμος, Πρόγραμμα» με τις καινούριες έννοιες πάνω στο Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Γίνεται αναφορά στο πηγαίο και αντικείμενο πρόγραμμα.
Προκειμένου οι μαθητές να ανακαλύψουν μόνοι τους τα εργαλεία ενός προγραμματιστικού περιβάλλοντος, καθοδηγούνται με παραδείγματα από την καθημερινότητα (όπως π.χ. επικοινωνία δύο ανθρώπων που μιλάνε μόνο τη γλώσσα του τόπου τους). Έτσι, πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν τον εξειδικευμένο κειμενογράφο και το μεταφραστικό πρόγραμμα.
Γίνεται αναφορά στα είδη των μεταφραστικών προγραμμάτων. Διευκρινίζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταγλωττιστή από διερμηνέα.
Μέσα από παραδείγματα οι ίδιοι οι μαθητές κατηγοριοποιούν τα λάθη σε συντακτικά και λογικά.
Ανακεφαλαιώνοντας, τέλος, οι μαθητές, συνοψίζουν και απαριθμούν τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την εκτέλεση ενός προγράμματος.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Netop γίνεται μια παρουσίαση από το Server δείχνοντας το προγραμματιστικό περιβάλλον του MicroWorldsPro και του Scratch. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον εξειδικευμένο κειμενογράφο κάθε περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές εντοπίζουν το βασικό πλεονέκτημα του περιβάλλοντος του Scratch όπου η πιθανότητα συντακτικού λάθους μηδενίζεται.
Τέλος οι μαθητές καλούνται να ανοίξουν το φύλλο εργασίας 3 που βρίσκεται στο φάκελο τους στην επιφάνεια εργασίας, ενώ προηγουμένως έχουν πάρει τον έλεγχο των υπολογιστών τους.