Φάση Σεναρίου

Πληροφορική (Γυμνάσιο)

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό.

3 ώρες

Κατανοούν τι είναι αλγόριθμος και τις ιδιότητες

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_ergasias_1.docx

Κατά την 1η διδακτική ώρα ο διδάσκων κάνει μια γρήγορη αναφορά στην έννοια του προβλήματος που ήδη είχε μελετηθεί στο προηγούμενο μάθημα. Έτσι γίνεται η σύνδεση της έννοιας του προβλήματος με την έννοια του αλγορίθμου. Οι μαθητές μέσα από απλές καθημερινές τους διαδικασίες ανακαλύπτουν τι είναι ο αλγόριθμος καθώς και τις ιδιότητες που πρέπει να ικανοποιεί.

Καλούνται να διατυπώσουν τα βήματα που κάθε πρωί ακολουθούν απ’ την ώρα που ξυπνάνε μέχρι που ξεκινούν για το σχολείο.

Στη συνέχεια τους ζητάτε να περιγράψουν στο τετράδιό τους τις οδηγίες που δίνουν σ’ έναν φίλο τους που βγήκε από το Μετρό μέχρι να οδηγηθεί στο σπίτι τους.

Η διδάσκουσα στη συνέχεια γράφει στον πίνακα μια εξίσωση α΄ βαθμού που έχει παρενθέσεις και παρονομαστές και σε συνεργασία με τους μαθητές απαριθμεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να οδηγηθούν στη λύση της εξίσωσης. Μόλις φτάσουν στην τελική μορφή της εξίσωσης αχ+β=0 θέτει  η εκπαιδευτικός  στους μαθητές τον προβληματισμό για τις διάφορες τιμές του α. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία σχεδίασης ενός αλγόριθμου τίθεται το πρόβλημα με το βαρκάρη που θέλει να μεταφέρει με τη βάρκα του και με ασφάλεια στην απέναντι όχθη της λίμνης ένα πρόβατο, ένα λύκο και ένα δεμάτι χόρτα από ένα σε κάθε δρομολόγιο. Γίνεται κατανοητό ότι προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μεταφορά των ανωτέρω με ασφάλεια στην απέναντι όχθη, ο βαρκάρης πρέπει να ακολουθήσει ακριβώς τα βήματα και με τη σειρά που οι μαθητές θα πρέπει να του απαριθμήσουν. Μέσα από το παράδειγμα αυτό οι μαθητές ανακαλύπτουν και διατυπώνουν τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος.

Στη συνέχεια τους μοιράζεται το φύλλο εργασίας 1 προκειμένου να εμπεδώσουν την έννοια του αλγόριθμου.


Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό.» έχει χαρακτηριστεί ως Επαρκές (βαθμολογία 50 μονάδων μέχρι 69.5) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
2901