Φάση Σεναρίου

Θρησκευτικά (ΔΕ) (Γυμνάσιο)

ΓΙΑΤΊ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ;

2 ώρες

ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

25λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_ergasias_kapela_sixtina.docx

Όποιο μουσείο κι αν επισκεφτούμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσµο, θα διαπιστώσουµε ότι πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εµπνευστεί από τις ιστορίες και τα πρόσωπα της Βίβλου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη τέχνης: τη λογοτεχνία, τη µουσική, το θέατρο, τον κινηµατογράφο. H µεγάλη επίδραση της Βίβλου στην τέχνη συνεχίζεται και στις µέρες µας. Εκτός από την τέχνη και τα µνηµεία πολιτισµού η Βίβλος έχει επηρεάσει και την καθηµερινή ζωή και συµπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως των χριστιανών: τις γιορτές και τα έθιμα, το πώς πιστεύουν και λατρεύουν το Θεό, πώς αντιμετωπίζουν το συνάνθρωπό τους και τον κόσµο, πώς φέρονται στις απλές αλλά και στις κρίσιµες  στιγµές της ζωής τους κ.ά. Θα µπορούσαµε να ισχυριστούµε ότι η Βίβλος βρίσκεται στο κέντρο του πολιτισµού και της ζωής των ανθρώπων στη διάρκεια όλων των αιώνων µετά  τη Γέννηση του Χριστού. Αυτό ισχύει για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλων των χριστιανικών χωρών του κόσµου. Έτσι, η Αγία Γραφή µπορεί να θεωρηθεί όχι µόνο κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά  αλλά και πηγή του πολιτισμού τους.

Ας γνωρίσουμε την επίδραση της  Βίβλου στην τέχνη μέσα από μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στην Καπέλλα Σιξτίνα, ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα στο Βατικανό. Το παρεκκλήσι είναι εξ’ ολοκλήρου ζωγραφισμένο με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος που φιλοτέχνησε την περίφημη οροφή του (1508-1512). Εικονική περιήγηση: http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html


εικονική περιήγηση: Καπέλλα Σιξτίνα


Δημιουργός Σεναρίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΠΠΑ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Συντονιστής)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «ΓΙΑΤΊ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ;» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
3516