Φάση Σεναρίου
Βιολογία (Γυμνάσιο)
Επανάληψη (αυτο)αξιολόγηση με θεατρικό δρώμενο
Έχοντας ολοκληρώσει το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου για μια καλή επανάληψη και έμμεση αξιολόγηση και (αυτό)αξιολόγηση εκτελούμε για μια επιπλέον διδακτική ώρα ένα θεατρικό δρώμενο.
Στο θεατρικό τέσσερις μαθητές αναλαμβάνουν τους ρόλους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, άλλοι των λευκών αιμοσφαιρίων και άλλοι των αιμοπεταλίων. Στην επιλογή των ρόλων λαμβάνεται υπόψη και η σωματική διάπλαση σε σχέση με το μέγεθος των κυττάρων του αίματος και αυτό προξενεί γέλιο και ευχάριστη διάθεση. Ένας γεροδεμένος μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο της καρδιάς, αρκετοί τους ρόλους κυττάρων και άλλοι δύο των πνευμόνων. Μπάλες δυο χρωμάτων παίζουν το ρόλο των αερίων (οξυγόνο-διοξείδιο του άνθρακα) Οι μαθητές εξηγούν ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί το κάνουν και το σχολικό εργαστήριο (ή η τάξη) γίνεται το σκηνικό (ανθρώπινο σώμα), με διαδρομές ανάμεσα στα θρανία που γίνονται φλέβες και αρτηρίες και με καθίσματα που γίνονται βαλβίδες κλπ. Για να παίξουν όλοι οι μαθητές επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
Ο συνδυασμός της διδασκαλίας με τη χρήση ΤΠΕ με το θεατρικό δρώμενο εξασκεί την αφαιρετική ικανότητα και τη φαντασία των μαθητών. Ο μαθητής παίρνοντας στοιχεία από μια αναπαράσταση (οθόνη υπολογιστή ή πρόπλασμα ή βιβλίο) δημιουργεί την δική του τετραδιάστατη αναπαράσταση. Όσες φορές πραγματοποιείται είναι εγγυημένα από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές της χρονιάς, αλλά και ένας τρόπος οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τι δεν κατάλαβαν «εν δράση», να αξιολογήσουν τον εαυτό τους, να διορθώνουν ο ένας τον άλλον με γέλια. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές εισάγονται σε μια διαδικασία μοντελοποίησης που απαιτεί ουσιαστική αναγνώριση των βασικών σημείων της λειτουργίας του κυκλοφορικού ώστε αυτά να αποτελέσουν το σενάριο του θεατρικού. Με την «απόδοση-επίδοσή» του θεατρικού του ρόλου ο μαθητής εμπλέκεται σε διαδικασίες αναστοχασμού, αναρωτιέται τι κατάλαβε και με τη βοήθεια των παρακάτω ερωτήσεων πως το κατάλαβε και αναπτύσσει μεταγνωστικές δεξιότητες.