Επιπλέει ή βυθίζεται; Μέτρησε την πυκνότητα !
Φυσική (ΔΕ) (Γυμνάσιο)
Το σενάριο αυτό εισάγει τους μαθητές στην έννοια της πυκνότητας. Η εισαγωγή επιχειρείται μέσα από την παρατήρηση μιας ψηφιακής προσομοίωσης αλλά και με αναφορά στην καθημερινή ζωή.
Αφορά μαθητές της Β' Γυμνασίου που μελετούν το κεφάλαιο της μέτρησης της πυκνότητας. Οι μαθητές αναμένεται ότι γνωρίζουν την έννοια της μάζας και του όγκου.
Οι δραστηριότητες του φύλλου εργασίας έχουν δομηθεί πάνω στην ψηφιακή προσομοίωση Density (Πυκνότητα), του PhET.
Έχουν διερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν ανίχνευση των απόψεων, διατύπωση υποθέσεων και ερωτημάτων, έρευνα και πειραματισμό με κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία, αξιολόγηση της εμπειρίας, διατύπωση συμπερασμάτων και αξιολόγηση μαθητή.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αξιοποιούν τόσο το εργαστήριο φυσικών επιστημών όσο και κατάλληλα εικονικά εργαστήρια.
Οι δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν από όλη την τάξη με την παρουσίαση του υλικού στο διαδραστικό πίνακα και στον πάγκο του εργαστηρίου.
Το υλικό αυτό μπορεί επίσης να το μελετήσει ο μαθητής μόνος του στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του φύλλου εργασίας.
Οι μαθητές συμπληρώνουν τις απαντήσεις τους στο φύλλο εργασίας το οποίο μπορεί να δοθεί για αξιολόγηση στον εκπαιδευτικό.

Όλα τα πράγματα γύρω μας δεν είναι από το ίδιο υλικό. Μπορούμε να συναντήσουμε σώματα που έχουν τον ίδιο όγκο αλλά διαφορετική μάζα ή και το αντίστροφο, δηλαδή να έχουν την ίδια μάζα και να καταλαμβάνουν διαφορετικό όγκο. Επίσης, παρατηρούμε ότι κάποια υλικά καταφέρνουν και επιπλέουν στο νερό ενώ κάποια άλλα βυθίζονται. Όμως, μια σιδερένια ράβδος βυθίζεται στο νερό, ενώ ένα εμπορικό πλοίο κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό επιπλέει. Πώς γίνεται αυτό;
Η δυσκολία των μαθητών να περιγράφουν, να αποδεχτούν και εν τέλει να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο την έννοια της πυκνότητας καθώς και η προσπάθεια του καθηγητή να διευκολύνει τους μαθητές να εμβαθύνουν στην έννοια της πυκνότητας επιχειρείται με το παρόν ψηφιακό σενάριο.