Φάση Σεναρίου

Προσχολική Παιδαγωγική (Προσχολική)

«Επιτέλους έχω φωνή», Από το βουβό στον ομιλούντα κινηματογράφο

1 ώρα

Διάλογος και αφήγηση

30λεπτά
Φύλλα Εργασίας
synnefo_omilias.docx

Παρακολουθούμε ένα 7λεπτο απόσπασμα με τον τίτλο «The Lion cage» από την ταινία “The Circus” (1928) του Charlie Chaplin, το οποίο περιλαμβάνει διαδραστικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά εισαγάγουν τα παιδιά στην παρατήρηση των ήχων που θα ακουγόταν αν η ταινία δεν ήταν βουβή.  Από την αρχή της δραστηριότητας είναι αναγκαίο να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν ήχοι που ανήκουν στον κόσμο της διαδραματιζόμενης ιστορίας (διηγητικοί) και ήχοι που δεν προέρχονται από αυτόν (μη διηγητικοί) όπως η μουσική.

Αφού απαντήσουν στις ερωτήσεις του βίντεο και θέλοντας να καλλιεργήσουμε την ικανότητα των παιδιών σε βασικά μορφολογικά στοιχεία της γλώσσας όπως η μετατροπή της αφήγησης σε διάλογο ζητούμε από τα παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων όπου θα δραματοποιήσουν με διάλογο την υπόθεση. Στη συνέχεια να επιλέξουν έναν ήρωα στον οποίο θα ήθελαν να δώσουν τη φωνή τους και να τον ζωγραφίζουν στο φύλλο εργασίας όπου υπάρχει ένα συννεφάκι ομιλίας. Συγκεντρωνόμαστε στην ολομέλεια της τάξης και εκεί το κάθε παιδί υπαγορεύει στον εκπαιδευτικό τι θα ήθελε να πει ο ήρωάς του και το γράφει στο σύννεφο ομιλίας. 


Ο Τσάρλι στο κελί


Δημιουργός Σεναρίου: ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΙΑΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο ««Επιτέλους έχω φωνή», Από το βουβό στον ομιλούντα κινηματογράφο» έχει χαρακτηριστεί ως Βέλτιστο (βαθμολογία 70 μονάδων και άνω) ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από δύο αξιολογητές βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ.
4116