Φάση Σεναρίου

Καλλιτεχνική Παιδεία (Γενικό Λύκειο)

Το Χρώμα στην Τέχνη

3 ώρες

Οι ιδιότητες του χρώματος 2

45λεπτά
Φύλλα Εργασίας
fyllo_ergasias-xroma-idiotites-2.doc fyllo_ergasias-idiotites_xromatos_2.doc

 

Θερμά – Ψυχρά χρώματα

Ο χαρακτηρισμός των χρωμάτων ως θερμών ή ψυχρών είναι καθαρά συνειρμικός και περιγράφει τον τρόπο που επηρεάζόυν την ψυχική διάθεση του ανθρώπου.

Γενικά, το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί θεωρούνται θερμά χρώματα, καθώς μεταδίδουν την αίσθηση της ζεστασιάς, παραπέμποντας στη «φωτιά», στον «ήλιο», στα χρώματα του «καλοκαιριού».

Το μπλε, το βιολέ και το πράσινο θεωρούνται ψυχρά χρώματα, καθώς υποβάλλουν την αίσθηση του κρύου, θυμίζοντας τον «πάγο», το «νερό», τον «ουρανό», τα χρώματα του «χειμώνα».

Τα θερμά χρώματα συνήθως, έχουν την τάση να έρχονται μπροστά, να πλησιάζουν τον θεατή, καθώς παραπέμπουν στη γήινη ζεστασιά, στην ένταση του οικείου.

Αντίθετα, τα ψυχρά χρώματα έχουν την τάση να απομακρύνονται από το θεατή, καθώς παραπέμπουν στα χρώματα του ουρανού και του αέρα.


Ο τόνος


Η απόχρωση


->


Η ένταση


->


Το χρώμα και το γκρίζο


->


Βρες πως ονομάζονται

Επέλεξε την σωστή λέξη

Θερμά – Ψυχρά χρώματα


Πίτερ Μπρέγκελ - Η πτώση του Ίκαρου


Στον παραπάνω πίνακα, το κόκκινο του ιματίου, τα γαιώδη χρώματα του εδάφους, του ζώου και της γαλέρας ενισχύουν το πλησίασμα στο θεατή σε αντιδιαστολή με την ταυτόχρονη απομάκρυνση των μπλε-πράσινων χρωμάτων της θάλασσας και του ουρανού, ενταγμένα πλήρως στη μέθοδο της ατμοσφαιρικής προοπτικής της αναγέννησης.

Η θερμότητα ή ψυχρότητα ενός χρώματος εξαρτάται πάντα από το διπλανό του.


Τονική κλίμακα του κίτρινου


Δημιουργός Σεναρίου: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΚΑΡΤΣΑΚΑ ΕΛΕΝΗ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ (Συντονιστής)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ (τι είναι;)
Το σενάριο «Το Χρώμα στην Τέχνη» έχει χαρακτηρισθεί ως Υποδειγματικό ύστερα από εργασία επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Εκπαιδευτικός Αυξημένων Προσόντων, Σχολικοί Σύμβουλοι, Μέλος ΔΕΠ / Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΕΠ).
632